maanantai 1.3.2021 | 02:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sähköinen ajanvaraus koronarokotukseen on avattu Pietarsaaren sosiaali- ja terveyshuollossa

Pirkko Högkulla
Ti 23.2.2021 klo 10:15

Pietarsaari

Ajan koronavirusrokotukseen voi jatkossa varata myös netin kautta. Pietarsaaren sosiaali- ja terveyshuollon alueella otettiin tiistaina aamulla 23. helmikuuta käyttöön uusi sähköinen ajanvarausjärjestelmä, Vihta.

Sähköisessä varausjärjestelmässä on tarjolla noin puolet kaikista tällä hetkellä saatavilla olevista rokotusajoista, loput jaetaan puhelimitse. Rokotusaikojen saatavuus riippuu puolestaan siitä, milloin, minkä verran ja mitä rokotteita saapuu ensin Suomeen ja Vaasan sairaanhoitopiirin kautta Pietarsaaren alueelle.

Sähköisen ajanvarauksen kautta jaetaan tällä hetkellä rokotusaikoja vain riskiryhmään 1 kuuluville. Aika perutaan mikäli ei kuulukaan kyseiseen riskiryhmään.

Riskiryhmäjaottelu perustuu THL:n ja Vaasan sairaanhoitopiirin laatimiin ohjeistuksiin.

– Nyt on käytettävissä myös Astra Zenecan rokotetta, jota annetaan 18 – 69-vuotiaille, ensimmäiseen riskiryhmään kuuluville.

– Myös ensimmäinen riskiryhmä joudutaan jakamaan osiin, koska annoksia saadaan aluksi vähän, kertoo ylihoitaja Anne Hynynen.

Rokotusaikoja jaetaan ensi viikolle, viikolle 9.

– Voimme avata ajat toistaiseksi aina vain viikoksi kerralla kun ei tiedetä saatavia kokonaisrokotemääriä, Hynynen huomauttaa.

– Aikoja on viiden minuutin välein. Joillekin päiville on tarjolla myös työssäkäyville tarkoitettuja ilta-aikoja. Tässä vaiheessa rokotukset tapahtuvat maanantaista perjantaihin, jos saadaan enemmän rokotteita, voidaan ottaa viikonloput avuksi, Anne Hynynen kertoo.

Koronarokotus annetaan kahtena annoksena. Ajan tarvitsee varata vain ensimmäiseen rokotuskertaan, minkä yhteydessä saa automaattisesti ajan toiseen rokotukseen noin 12 viikon päähän.

Rokotukset tapahtuvat rokotettavan asuinkunnassa - viikolla 9 Pietarsaaressa Malmin tk-vastaanotolla, Pedersöressä Pännäisten hyvinvointiasemalla, Luodossa Luodon hyvinvointiasemalla, Uudessakaarlepyyssä Uudenkaarlepyyn hyvinvointikeskuksessa. Jossain vaiheessa myös Ähtävän hyvinvointiasema tulee rokotuspisteeksi Pedersöressä.

Varaamaan pääsee Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston kotisivulta kolmella kielellä - suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi - painamalla "varaa aika koronavirusrokotteeseen" -linkkiä.

– Tärkeää on merkitä aika siihen kuntaan missä asuu, sillä rokotteetkin jaetaan kuntakohtaisten väestömäärien mukaan, Anne Hynynen muistuttaa.

– Jos täyttää henkilötietoihinsa myös oman sähköpostiosoitteen, saa siihen sitten vähän pidemmän ohjeistuksen vahvistuksineen kuin mitä mahtuisi puhelimeen tekstiviestinä.

Ajan peruminen tai muuttaminen on sähköisesti mahdollista vahvistuksen mukana tulevan varausavaimen ja pin-koodin avulla viimeistään 48 tuntia ennen, sen jälkeen puhelimitse.

Myös laboratorio siirtyy käyttämään uutta Vihta-ajanvarausohjelmaa kevään aikana.

#