maanantai 1.3.2021 | 03:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vaihtoehtojen vähyys huolettaa: Pietarsaareen valitaan kaupunginjohtaja, mutta valtuutetut pohtivat, miksi virka houkutti vain harvoja

Pentti Höri
Ke 17.2.2021 klo 06:15

Kaupunginvaltuusto kokoontuu ensi maanantaina valitsemaan Pietarsaarelle uuden kaupunginjohtajan. Tiedustelukierros eri valtuustoryhmien edustajille ei vielä paljasta tulevan ykkösviranhaltijan nimeä – jo valintansa tehneetkin arkailevat tässä vaiheessa nimetä suosikkiaan.

Moni haluaa vielä omien sanojensa mukaan miettiä omaa ratkaisuaan loppuun asti.

Valinta toimitetaan suljetulla lippuäänestyksellä, joten halutessaan valitsijat voivat myös vaalisalaisuutensa pitää. Missään ryhmässä ei ainakaan tunnusteta, että oltaisiin tekemässä yhteistä päätöstä asettumisesta jonkun hakijoista taakse.

– Ei, kaikki äänestävät omantuntonsa mukaan, Annica Haldin ruotsalaisesta kansanpuolueesta toteaa.

Rkp:n ryhmä kokoontui sunnuntaina tutustumaan hakijoiden haastatteluihin ja heille tehtyjen soveltuvuustestien tuloksiin.

– Palaset loksahtivat paikoilleen, ja minulle ainakin selvisi, kuinka maanantaina äänestän. Sen tiedon säästän vielä itselläni, Haldin sanoo.

Sdp:n ryhmällä on kokous torstaina. Valtuutettu Ulla Hellénin mukaan ryhmäpäätöstä ei ole heiltäkään odotettavissa.

– Jokainen saa äänestää omaa suosikkiaan. Itselleni henkilö varmistui, kun soveltuvuustestien tulokset saatiin.

Yleisellä tasolla Hellén toivoo, että Pietarsaareen saataisiin johtaja, joka tuntee kaupungin tarpeet ja ongelmat ja osaa reivata taloutta parempaan suuntaan.

– Talous ja väestön väheneminen, ne kaksi ongelmaahan meillä, ja niille pitäisi jotain saada aikaiseksi.

Vasemmistoliiton Sauli Isokoski kertoo itse puntaroivansa vielä muutaman vaihtoehdon kanssa.

– Jokainen ryhmässä äänestää niin kuin parhaaksi näkee. Olisin toivonut enemmän hakijoita virkaan, nyt määrä oli pettymys. Hyvä olisi ollut, jos myös päteviä suomenkielisiä ehdokkaita olisi löytynyt.

Kristillisdemokraattien Kurt Hellstrandin mukaan valinnasta tekee vaikean se, että yksikään ehdokkaista ei vastaa kaikkiin odotuksiin.

– Olen tuonut aiemminkin esiin, että haluaisin kaksikielisen ehdokkaan, jolla olisi suomi äidinkielenä. Häneen suomenkielisetkin asukkaat olisivat voineet samaistua, ja se olisi ollut kaupungin näkökulmasta positiivinen asia.

Pro Pietarsaaren Helinä Sipinen ei myöskään ole toistaiseksi löytänyt selkeää suosikkiaan.

– Painottaisin ulospäin suuntautunutta ihmistä, jolla on hyvä markkinointikyky, ehkä jo valmiit verkostot tai ainakin kyky solmia yhteyksiä eri puolille Suomea, yrityksiin ja muihin paikkakuntiin. Hänen on tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja omattava hyvät hermot, Sipinen visioi.

Keskustan valtuutettu Pentti Silvennoinen pahoittelee myös vaihtoehtojen vähyyttä.

– Mutta kyllä näistä ehdokkaista saadaan valittua, kun kerran näin pitkällä ollaan. Hakijoiden vähyys askarruttaa. Tilanteen ei Pietarsaaressa pitäisi olla tällainen. Teollisuus on menossa eteenpäin, ja täällä on huutava työvoimapula. Energisyyttä täytyisi löytyä myös kaupungin- ja poliittisesta johdosta, Silvennoinen sanoo.

Suomen kunnat kilpailevat hänen mukaansa kovasti paikasta auringossa, ja Pietarsaaren pitäisi olla vanhojen perinteidenkin mukaan vauhdissa mukana.

– Oman aktiivisuuden osoittamista ulospäin ja laajaan Suomen maahan tarvitaan.

VihreidenAnna-Maija Lyyra sanoo olevansa vahvasti kallistumassa yhden ehdokkaista kannalle, joskaan ei halua vielä lopullisesti lyödä lukkoon ratkaisuaan.

– Valinta on sillä tapaa haastava, että jokaisella hakijalla on omat hyvät puolensa. Jos ne voisi yhdistää, saisimme ihan mainion kaupunginjohtajan. Joten sillä tavalla selkeätä, ylivoimaista suosikkia ei ole. Kun paikka laitetaan auki, odotukset ovat yleensä kovat, mutta superihmisiä on vaikeaa löytää, Lyyra sanoo.

Kaupunginjohtaja seitsemäksi vuodeksi

Pietarsaareen on haettu uutta kaupunginjohtajaa, kun viran edellinen haltija Kristina Stenman nimitettiin yhdenvertaisuusvaltuutetuksi viime kesänä.

Virkaa haki kaikkiaan kahdeksan henkilöä. Haastatteluihin valittiin kauppatieteen maisteri Kenneth Holmgård Pietarsaaresta, valtiotieteen maisteri Katarina Donning Maarianhaminasta, oikeustieteen kandidaatti Anne Ekstrand Pietarsaaresta sekä valtiotieteen maisteri, kauppatieteen maisteri Åsa Wallendahl Pietarsaaresta.

Kaupunginvaltuusto valitsee kaupunginjohtajan suljetulla lippuäänestyksellä maanantaina 22. helmikuuta.

Virka on määräaikainen seitsemäksi vuodeksi.

#