maanantai 1.3.2021 | 02:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

KUNTAVAALIT 2021: Rkp:n valta-asema pysyy Pedersöressä: Ruotsalainen kansanpuolue, KD ja SDP pitämässä kiinni paikoista - jaossa ”uusia ääniä”

Pirkko Högkulla
Ti 16.2.2021 klo 18:30

Pedersöre

Kuntavaaleista voi muodostua Pedersöressä pieni jännitysnäytelmä. Lisäpaikkoja itselleen lähtevät havittelemaan kaikki kolme istuvaa puoluetta. Tavoitteena on vähintään nykyisten paikkamäärien saavuttaminen. Kristillisdemokraateilla ja Ruotsalaisella kansapuolueella on jaossa ”uusia ääniä”, sillä KD:n viime kuntavaalien äänikuningatar Senja Wiklund ja RKP:n yksi ääniharavoista Håkan Storbacka ovat ilmoittaneet jättäytyvänsä sivuun.

Vielä on pitkä matka siihen, että valtapuolueen asema horjuisi ja sillä oleva yksinkertainen enemmistö rikkoutuisi. Pedersören kunnanvaltuuston yhteensä 35 paikasta RKP:llä on 22 paikkaa, KD:llä 10 paikkaa ja SDP:llä 3 paikkaa.

Ehdokaslistalleen Ruotsalainen kansanpuolue on tässä vaiheessa saanut päälle kolmekymmentä varmaa nimeä ja lisää on tulossa.

– Moni potentiaalisista ehdokkaista haluaa vielä pohtia ehdokkuuttaan, kertoo RKP Pedersöre kuntaorganisaation puheenjohtaja Bernhard Hjulfors.

Viime vaalien äänikuningas Niclas Sjöskog pyrkii jatkokaudelle kuten ääniä toiseksi eniten saanut Greger Forsblom. Vielä on sen sijaan epävarmaa löytyykö kolmanneksi eniten ääniä saaneen Roger Häggmanin nimi ehdokaslistalta.

Kristillisdemokraateista nykyisistä kymmenestä valtuutetusta kahdeksan on ilmoittanut pyrkivänsä jatkokaudelle.

– Uusien nimien joukossa on kaksi äidinkieleltään suomenkielistä ehdokasta, kertoo Bernt Snellman Pedersören paikallisosastosta.

Sosiaalidemokraateista kaikki kolme nykyistä valtuutettua, Elin Härmälä, Viktor Kock ja Carl-Johan Källman asettuvat ehdolle.

– Tavoitteena on saada listalle ainakin kaksitoista ehdokasta - ja valtuustoon yksi paikka lisää, kertoo Carl-Johan Källman Pedersören paikallisyhdistyksestä.

Valtuustokausi 2017-2021 jää paikallispoliittiseen historiaan Pedersöressä. Valtuusto sai näet johtoonsa kautta aikain ensimmäistä kertaa naisen kun puheenjohtajaksi valittiin Johanna Holmäng. Jatkokaudelle pyrkivä Holmäng on vaikuttanut valtuustoriveissä vuodesta 2008 ja keräsi viime kuntavaaleissa kaikista naisehdokkaista eniten ääniä.

– Valtuustokautta ovat leimanneet tuttuun tapaan kouluasiat, jotka ovat aina olleet kunnassa kuumia kysymyksiä. Korona on tehnyt poikkeuksia kokousjärjestelyihin. Olemme kokoustaneet valtuustosalin asemesta pääsääntöisesti Anderssénin salissa, jossa voidaan varmistaa riittävät turvavälit. Yksi etäkokous pidettiin loppuvuodesta.

– Aika monta asiaa on mennyt yli puoluerajojen ja puolueiden sisällä on ollut eri näkemyksiä. Itseäni harmittaa edelleen erityisesti se, ettei valtuusto onnistunut pitämään Lagmansgårdenin koulukotia Pedersöressä. Se on ainoa valtiollinen laitos meidän kunnassa ja yhteistyö on toiminut hyvin, Holmäng sanoo.

Valtuustokauden saavutuksina hän pitää mm. Pännäisissä sijaitsevan Pedersheimin vanhainkodin tilojen mittavaa kunnostusta, Pännäisten ja Ähtävän hyvinvointiasemien remonttia, uutta ja modernia Purmon koulua sekä kaksi uutta kouluhanketta, Pännäisiin ja Sansundin Kyrkobyhyn.

Perinnöksi tulevalle valtuustolle jää tuulivoima. Kunnassa on käynnissä kaksi tuulivoimapuiston kaavoitushanketta. Tuulivoimastrategia valmistunee parin kolmen vuoden sisällä.

Pedersören kunnanvaltuusto

35 valtuutettua

Ruotsalaisella kansanpuolueella RKP:llä 22 paikkaa

Kristillisdemokraattisella puolueella KD:llä 10 paikkaa

Suomen sosiaalidemokraattisella puolueella SDP:llä 3 paikkaa

Vuoden 2012 vaaleihin verrattuna RKP hävisi vuonna 2017 yhden paikan ja SDP sai paikan, KD säilytti 10 paikkaansa

Valtuuston pj. Johanna Holmäng (RKP), ensimmäinen varapuheenjohtaja on Tore Stenmark (RKP), toinen varapuheenjohtaja

Roger Pettersson (KD)

Kunnanhallituksen pj. Greger Forsblom (RKP)

#