Paikallisuutiset

Lukio kasvattaa älliä: Abit kiittelevät yleissivistävää kouluaan, josta saatuja oppeja voi kuljettaa mukana elämässä

Pietarsaari

Taakse päin katsottuna lukioaika vierähtiEevi Kirsilän mielestä joutuisasti nyt edessä olevaan abivuoteen. OpiskelukaveriMiska Sillanpää on samoilla linjoilla - äkkiä ollaankin 18 vuotta ja elämässä suurten kysymysten äärellä.

Omalle koululle annetaan hyvät arvosanat. Itse opiskelua miinustaa opintojen kuormittavuus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kiva koulu, joka on opettanut paljon. Hyvä porukkahenki ja opet jaksavat tsempata, Eevi Kirsilä luonnehtii.

"Harmi, että kakkosilta jää nyt perinteiset vanhojentanssit välistä ja meiltä kolmosilta penkkariajelut". Eevi Kirsilä, abi

– Opiskelumuoto on sinänsä hyvä, mutta lukio-opinnot ovat raskaita ja paljon aikaa vieviä, mikä helposti vie iloa uuden oppimiselta.

– Opiskelu on myös melko kallista. Käytettyinäkin ostettuihin kirjoihin on itseltäni mennyt kaikkiaan yli tuhat euroa. Tosin kyse lienee poistuvasta ongelmasta kun maksuton toinen aste on toteutumassa tänä syksynä, Kirsilä huomauttaa.

Miska Sillanpää kiittelee lukiota yleissivistäväksi opinahjoksi, jossa voi oikeasti pärjätä tekemällä töitä vaikkei olisi yläkoulussa ollutkaan kympin oppilas.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lukio tarjoaa mahdollisuuden kokeilla vähän kaikenlaista jos - ja kun - ei oikein tiedä mitä haluaa tulevaisuudelta. Jos taas tietää mitä haluaa jatkossa, voivat tietyt aineet tuntua turhilta.

– Tiivis yhteisö on ollut hyvä tukiverkko. Pienessä lukiossa voi myös mennä puhumaan opettajille matalalla kynnyksellä, hän kokee.

Koronakurimus rajoituksineensäilyy ikävänä asiana lukioajan muutoin kivojen muistojen joukossa.

– Harmi, että kakkosilta jää nyt perinteiset vanhojentanssit välistä ja meiltä kolmosilta penkkariajelut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Penkkaripäivää abiajeluineen ja karkkisateineen oli tarkoitus viettää tänä vuonna 18. helmikuuta.

– Olimme suunnitelleet todella koronaturvalliset penkkarit ajankohtaisten ohjeiden mukaan. Tuntuu kurjalta kun ykkösluokalta asti odotettu tapahtuma peruuntuu. Olisi ollut mahtavaa päästä juhlistamaan, että selvittiin näin pitkälle, Eevi Kirsilä sanoo.

Hän muistelee kuinka viime keväänä jouduttiin siirtymään ensin etäopiskeluun puolentoista kuukauden ajaksi, koko lukukauden lopuksi.

– Alussa oli kivaa ja virkistävääkin saada kokeilla uutta opiskelumuotoa. Sitten homma kävi raskaaksi.

– Kun olimme jatkava luokka sattui tuolle jaksolle itselleni aika monta haastavaa kurssia, joiden suorittaminen tuntui välillä ylivoimaiselta puurtamiselta. Motivaatioon vaikutti sekin kun ei saanut nähdä opiskelukavereita. Onneksi tilanne ei näkynyt omissa numeroissa pahasti, iloitsee Eevi Kirsilä.

Opiskelut ovat edenneet kohti h-hetkeä kuusijaksojärjestelmän mukaan. Ylioppilaskirjoitukset lähestyvät ja odotettu lukuloma alkaa.

Miska Sillanpää kertoo kirjoittaneensa kemian, biologian ja ruotsin jo viime vuoden keväänä ja syksynä.

– Tälle keväälle jää pitkä matikka, äikkä, englanti ja maantieto. Tähtään lukemaan farmasiaa, mutta ensin käyn armeijan pois jaloista, kuuluvat suunnitelmat.

Teknisestä alasta kiinnostanut Eevi Kirsilä on venyttänyt lukio-opintoja puolella vuodella ja aikoo painaa ylioppilaslakin päähänsä loppuvuodesta.

– Yhteiskuntaoppi on tehty. Kevään kirjoituksissa teen biologian, pitkän matikan, äikän ja fysiikan. Syksyksi jää muutama aine.

Aikaa Eevi Kirsilä järjestää opiskelun vastapainoksi niin harrastuksille, yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle kuin työnteollekin. Hän pelaa salibandya, tuomaroi otteluja, hoitaa Suomen Lukiolaisten liiton Pohjanmaan piirin puheenjohtajan tehtäviä ja työskentelee Hesburgerilla.

Miska Sillanpää kertoo käyttävänsä kaiken opiskelulta ylijäävän ajan musiikkiin. Syventävät piano-opinnot Wava-opistossa ovatkin enää päätöskonserttia vailla.

– Musiikki on ollut minulle aina tosi tärkeä harrastus. Se vie pois arkisista asioista ja sillä voi purkaa tunteita, hän kuvaa.

Kevään yo-kokeet alkavat tiistaina 16.3. Kirjoituksiin osallistuu Pietarsaaren Lukiossa kaikkiaan 60 opiskelijaa, joista abiturientteja on tänä vuonna 39.

Kohti kevään kirjoituksia

Kevään 2021 ylioppilastutkinto järjestetään tiistain 16.3. ja keskiviikon 7.4. välisenä aikana.

Pietarsaaren Lukiossa kirjoituksiin osallistuu kaikkiaan 60 opiskelijaa, joista abiturientteja tai kolmosluokkalaisia on 39.

Ennen kirjoituksia, helmikuussa, perinteisesti pidetyt penkkariajelut ja vanhojen tanssit jäävät koronarajoitusten vuoksi tänä vuonna väliin. Vanhojen tansseissa voidaan koronatilanteesta riippuen mahdollisesti pyörähdellä myöhemmin keväällä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä