Viihde

Romaniportti johdattaa tulijan hyvään arkeen: Helsingin Diakonissalaitoksen uusi hanke Pietarsaaressa edistää maahanmuuttajaromanien osallisuutta, koulutusastetta ja työllisyyttä

Svetoslava Nikolova keskittyy kokemusasiantuntijana ja Milla-Camilla Jylhä projektipäällikkönä Romaniportti-hankkeeseen lähivuodet. Hankkeen toteuttaa Pietarsaaressa Helsingin Diakonissalaitos.
Svetoslava Nikolova keskittyy kokemusasiantuntijana ja Milla-Camilla Jylhä projektipäällikkönä Romaniportti-hankkeeseen lähivuodet. Hankkeen toteuttaa Pietarsaaressa Helsingin Diakonissalaitos. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Helsingin Diakonissalaitos on jalkautunut Pietarsaareen ensimmäistä kertaa. Perinteikkään yhteiskunnallisen toimijan toi kaupunkiin uusi ja valtakunnallisestikin uniikki Romaniportti-hanke.

Laitoksen elokuussa Euroopan union sosiaalirahaston avustuksella käyntiin polkaisemaa kolmivuotista projektia maahanmuuttajaromanien parissa toteutetaan yhteistyössä Pietarsaaren kaupungin kanssa. Projektipäällikkönä työskenteleeMilla-Camilla Jylhä Kokkolasta ja kokemusasiantuntijanaSvetoslava Nikolova Pietarsaaresta. Lisäksi on kaksi muuta työntekijää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hankkeelle on tarvetta, sillä seudulla asuu kaikkiaan noin kaksisataa Bulgarian tai Romanian romania.

"Pitää antaa itselle mahdollisuus - ja uskoa itseensä". Svetoslava Nikolova Kokemusasiantuntija

Työtä tehdään mm. yksilötapaamisten, ryhmätyöskentelyn ja erilaisten keskustelutilaisuuksien voimin. Lisäksi järjestetään tutustumistilaisuuksia työnantajiin. Toiminta on suunnattu 16 vuotta täyttäneille.

Projektin ensimmäiseen täyteen toimintavuoteen 2021 valmistaudutaan myös laatimalla riskianalyysi koronapandemian vuoksi.

– Tarvitaan suunnitelma siitä, miten asiakkaat tavoitetaan jos tilanne pahenee. Ainakin nykyisten koronarajoitusten puitteissa pystytään toimia, Milla-Camilla Jylhä toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mukana hankkeen toiminnassa on tällä hetkellä kymmenkunta osallistujaa. Joukko vähintään tuplaantuu kun hygieniapassikoulutus käynnistyy tammikuussa. Romaniportin kevään toimintasuunnitelmaan sisältyy myös cv-klinikka, tyttö- ja naisryhmän kokoontumisia sekä pyöräilykurssi.

– Cv-klinikalla opetellaan tekemään paperinen ansioluettelo ja video-cv hissipuheella. Hissipuhetta, noin minuutin mittaista napakkaa esitystä itsestä voi harjoitella etukäteen ja sitä voi käyttää sitten työhaastattelussa, Milla-Camilla Jylhä suunnittelee.

Tyttö- ja naisryhmä käynnistyy helmikuussa ja kokoontumisia on kerran kuukaudessa torstaisin. Ryhmän ohjelmassa on asiantuntijavierailuja ja keskusteluja eri teemoista.

– Ryhmä tarjoaa mahdollisuuden yhdessäololle ja voimaantumiselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työhuone löytyy kaupungintalolta läheltä kotouttamisyksikköä, kellarikerroksesta.

– Meitä voi halutessaan tulla tapaamaan kasvotusten, Jylhä kutsuu.

Svetoslava Nikolovan perhe saapui ensimmäisenä Bulgariasta Pietarsaareen Oravaisten vastaanottokeskuksen kautta 12 vuotta sitten.

– Vanhempani tulivat ensin, minä seurasin perässä. Olin tullessani jo aikuinen, 20-vuotias.

Elämä uudessa kotimaassa lähti rullaamaan hiljalleen.

– Alkuvuodet olin kotona ensimmäisen lapsen kanssa, puoliso työskenteli eläintenhoitajana. Sittemmin perheeseemme syntyi vielä kaksi lasta, lapset ovat tällä hetkellä 12-, 8- ja 2,5-vuotiaita.

Nikolova kertoo opiskelleensa ruotsia YA:ssa ja sitten laitoshuoltajaksi Optimassa.

– Suomi on vaikeampi kieli. Ruotsi on lähempänä englantia, minkä vuoksi se lähtikin sujumaan paremmin.

– Viimeiset kuusi vuotta olen työskennellyt siivoojana. Lisäksi olen toiminut tulkkina. Nyt pääsin mukaan tähän maahanmuuttajaprojektiin, mistä olen oikein iloinen, Nikolova kuvaa.

Kokemusasiantuntijana hän haluaa auttaa muita samassa elämäntilanteessa kuin hän itse on aikoinaan ollut.

– Osaamistaan voi ja sitä kannattaa kehittää. Näin parantaa mahdollisuuksiaan työmarkkinoilla. Samalla itsetunto kohenee kun huomaakin tietävänsä, oppivansa ja osaavansa.

Hän pohtii suurimman vastuksen katsovan peilistä.

– Itseluottamuksen puute on usein yhtenä esteenä uusien ovien avautumiselle. Pitää antaa itselle mahdollisuus ja uskoa itseensä, Svetoslava Nikolova kannustaa omalla esimerkillään.

Romaniportti

Suunnattu Pietarsaaressa asuvalle, 16 vuotta täyttäneelle Bulgarian tai Romanin romanille. Osallistuminen on vapaaehtoista ja ilmaista.

Edistää maahanmuuttajaromanien osallisuutta, koulutusastetta ja työllisyyttä. Toimintaohjelmassa mm. hygieniapassikoulutus, cv-klinikka, tyttö- ja naisryhmän perustaminen ja pyöräilykurssi.

Alkoi elokuussa ja päättyy heinäkuussa 2023, toteuttajana Helsingin Diakonissalaitos yhteistyössä Pietarsaaren kaupungin kanssa. Euroopan unionin sosiaalirahasto tukee projektia.

Projektipäällikkönä Milla-Camilla Jylhä Kokkolasta ja kokemusasiantuntijana Svetoslava Nikolova Pietarsaaresta. Toimipiste Pietarsaaren kaupungintalolla lähellä kotouttamisyksikköä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä