Paikallisuutiset

Techeat ponnistaa menestykseen maalämmön siivillä – pietarsaarelaisyritys suunnittelee ja asentaa lämmitysjärjestelmiä myös kotiseudulleen, mutta suurin osa liikevaihdosta tulee Etelä-Suomesta

Kristian Sundqvist

Journalistista artikkelia ei ole tapana aloittaa yrityksen mainoslauseella, mutta Pietarsaaren Vaunusepäntiellä päämajaansa pitävän Techeatin osalta tehdään poikkeus: "Suunnittelemme energiatehokkaita maalämpöjärjestelmiä, asennamme ne asiantuntijan kokemuksella ja otamme vastuun tekemisistämme jokaisen projektin kohdalla."

Poikkeuksen oikeuttaa tässä tapauksessa se, että Techeatilla tai virallisemmin Tec Heat Oy:lla on harvinaislaatuisen informatiiviset ja selkeät verkkosivut, joilta löytyy sloganien lisäksi paljon kiinnostavaa tietoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ToimitusjohtajaFrank Snellman ja isojen projektien sekä myynnin parissa työskenteleväKim Wenman hymähtävät, että on sivuista jotain maksettukin. Panostus maksanee itsensä takaisin.

Mistä Techeatin asiakkaat löytyvät ja mitä yritykselle ylipäätään kuuluu? Techeat tiedetään - jos tiedetään - Pietarsaaren seudulla kansan keskuudessa lähinnä siitä, että yritys asentaa lähinnä maalämpöjärjestelmiä yksityisasiakkaille. Iso kuva on, noh, isompi ja erilainen.

– Olemme erikoistuneet isoihin kiinteistöihin ja näistä työmaista suurin osa on Etelä-Suomessa, kertoo Techeatin yhdessä Dan-veljensä kanssa omistava Frank Snellman.

Kim Wenman avaa, mitä tämä tarkoittaa lukuina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Liikevaihdosta yli 60 prosenttia tulee Etelä-Suomesta.

Kaikkiaan Techeat asentaa vuodessa noin sata lämpöjärjestelmää, joista osapuilleen 80 omakotitaloihin. Pientaloasiakkaat muodostavat noin kolmanneksen liiketoiminnasta.

Koronakriisi ei ole osunut Techeatiin.

– Liikevaihtoon on itse asiassa luvassa pieni nousu tänä vuonna, Wenman sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikki yhteisö- ja yritysasiakkaat eivät suinkaan ole Etelä-Suomessa.

– Kaikki Luodon kunnan maalämpökohteet yhtä lukuun ottamatta ovat meidän asentamiamme, kertoo Wenman.

Suuremmat kohteet voivat olla pientalon maalämpöjärjestelmää moniulotteisempia kokonaisuuksia. Taloyhtiöissä voidaan lämmön talteenottojärjestelmän kautta tuottaa hukkaenergiasta lisälämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen.

Techeatin palveluihin kuuluu yritys- ja yhteisöasiakkaiden järjestelmien toimivuuden seuraaminen. Palvelu on maksuton ensimmäisen vuoden ajan.

Valvomo löytyy Vaunusepäntien uudelta konttorilta, jonne yritys muutti tänä syksynä.

– Oli tarkoitus järjestää kunnon avajaiset, laittaa lehdistötiedotetta ja sellaista, mutta korona tuli väliin, kertoo Snellman.

Snellman ja Wenman näkevät Vaunusepäntien olevan erinomainen osoite. Tokmannin avaaminen lisäsi alueella liikkuvien määrää entisestään.

Keskustellessa Techeatin miesten kanssa käy selväksi, että he näkevät nimenomaan maalämmön lähtökohtaisena nykyajan lämmitysmuotona. Toisaalta yritys tarjoaa muitakin ratkaisuja.

– Ilma-vesilämpöpumppu asennetaan useimmiten kohteisiin, joihin ei ole kannata asentaa maalämpöjärjestelmää tai se ei jostain syystä ole mahdollista, sanoo Wenman.

Ilma-vesilämpöpumppu eli VILP ottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta ilmalämpöpumpun tapaan, mutta luovuttaa sen huoneilman sijaan vesikiertoiseen lämmitykseen ja käyttöveteen.

Suomi on suuri maa ja talvet Helsingissä erilaisia kuin Pohjois-Suomessa. Paukkuvissa pakkasissa ei VILP riitä ainoaksi järjestelmäksi.

–VILP:t ovat suositumpia Etelä-Suomessa kuin pohjoisessa, Wenman tietää.

Maalämmön, VILP:n ja lämmön talteenottojärjestelmien suosion kasvun taustalla piilee eräs tekijä, joka Pietarsaaressa ei niin selvästi näyttäydy.

– Kaukolämmön hinnan nousu. Pietarsaaressa kaukolämpö on kai Suomen halvinta, mutta pääkaupunkiseudulla se voi maksaa 120 euroa megawattitunnilta, kertoo Wenman.

Jälkimmäinen luku ei pärjää edes suoralle sähkölämmitykselle, joten ei ihme, että moisilla alueilla etsitään vaihtoehtoisia lämmitysjärjestelmiä.

Maalämpöjärjestelmien suosion kasvulle ei esteitä ole näkyvissä semminkin kun maaperästä saatu energia on ympäristöystävällistä. Toisin kuin joskus luullaan voi energiankaivon maaperän puolesta porata miltei minne hyvänsä.

– 99 prosentilla tonteista kallio on riittävän lähellä maan pintaa, Wenman sanoo.

Toimitusjohtaja Snellman painottaa Techeatin tarjoavan alan asiantuntijapalveluita.

– Teemme nykyään yhä enemmän suunnitteluhommia.

Maalämpöasennuksia vuodesta 2008

Yrittäjäveljekset Frank ja Dan Snellman ostivat vuonna 2007 TecClean -nimisen yrityksen, nykyään Tec Heat Oy.

Vuonna 2008 palvelutarjontaan tulivat maalämpöasennukset.

Etelä-Suomen myyntitoimisto avattiin vuonna 2018.

Liikevaihto vuonna 2019 oli 2,3 miljoonaa euroa, tälle vuodelle odotetaan lievää kasvua. Kuusi työntekijää.

Pääkonttori Pietarsaaressa Vaunusepäntiellä ja sivutoimipiste Vantaalla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä