Paikallisuutiset

Kouluavustajien määrästä äänestettiin Pietarsaaressa: "Taistelussa nuorten syrjäytymistä vastaan tarvitsemme kaikki ihmiset"

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto oli pääosin tyytyväinen talousarvioehdotukseen ja sen tekotapaan. Puhumassa Monica Grankulla-Häggblom (rkp).
Pietarsaaren kaupunginvaltuusto oli pääosin tyytyväinen talousarvioehdotukseen ja sen tekotapaan. Puhumassa Monica Grankulla-Häggblom (rkp). Kuva: Kristian Sundqvist

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto päätyi yllätyksettömästi kaupunginhallituksen kannalle käsitellessään vuoden 2021 talousarviota ja seuraavien vuosien taloussuunnitelmaa.

Kaupunginhallitus lähti ehdotuksessaan siitä, että Pietarsaaren tuloveroprosenttia ei nosteta, vaan ensi vuoden tilit saadaan plussan puolelle säästämällä jokaiselta hallintokunnalta. Viivan alle saatiin niukin naukin ylijäämäinen tulos, noin 11 000 euroa.

Kolme ja puoli tuntia kestäneessä kokouksessa ehdotus ei muuttunut miltään osin. Useimmat puheenvuoron käyttäneet valtuutetut muistivat kiittää viranhaltijoita ja lautakuntien poliitikkoja uutterasta ja rakentavasta työstä, jolla annetut talousarviokehykset osapuilleen saavutettiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soraääniäkin kuului. Sivistyslautakunta on leikannut ensi vuoden kulujaan muun muassa vähentämällä kouluavustajien määrää saavuttaen tällä 160 000 euron säästöt.

Pro PietarsaarenHelinä Sipinen oli laskenut, että säästötoimi merkitsee noin kahdeksan avustajaa nykyistä vähemmän.

Hän arvioi, että leikkaus lisää oppilaiden syrjäytymistä ja kasvattaa lähivuosina resurssikoulumenoja ja sairaalakoulujaksoja.

– Ehkäistään mieluummin edullisesti ennalta, kuin korjataan kalliisti syntyneitä vaurioita, hän sanoi ja esitti summan palauttamista sivistystoimen talousarvioon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän sai tukea oman ryhmänsäTuomo Palojärveltä ja sdp:n valtuutetuistaMervi Rantalalta jaKenneth Huumarsalolta.

Rantalan mukaan tulee olla erityisen varovainen, ettei leikata heikoimmassa asemassa olevilta, vaan resursseja pitää päinvastoin lisätä.

Huumarsalo siteerasi Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan kuulua repliikkiä, jossa sota ei yhtä miestä kaivannut, olipa tämä millainen tahansa. Tosin hän käänsi sen nykysuomeksi ja samalla nurinpäin:

– Koulumaailmassa taistelussa nuorten syrjäytymistä vastaan tarvitsemme kaikki ihmiset, keitä siellä pystytään käyttämään, hän sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuoriso-ohjaajana koulun kanssa yhteistyössä työskentelevä Huumarsalo toi myös terveisiä oppilashuollolta. Tämä on ollut erittäin huolissaan kaavailluista säästöistä, jotka lisäävät heidän mukaansa oppimisvaikeuksia ja sosiaalisia, fyysisiä ja psyykkisiä haasteita.

– Itse toimin kolmen oppilaitoksen ristitulessa, ja näen mitä se tämän päivän arki on. Näissä hommissa ei ole yhtään ylimääräistä aikuista, Huumarsalo vakuutti.

Sivistyslautakunnassa istuvaKim Yli-Pelkola puolusti säästöpäätöstä, jonka vaihtoehtona olisi ollut joko tuntikehyksen leikkaaminen tai koulukuljetusten kilometrirajan nostaminen. Yli-Pelkolan mukaan varhaiskasvatuksessa ja koulussa työskentelee nyt satakunta avustajaa.

– Aika paljon se ryhmä on päässyt kasvamaan vuosien aikana. Kysyimme ala- ja yläkoulujen rehtoreilta, missä voimme säästää. Vastaus oli, että tuntikehys on viimeinen asia, mistä säästetään.

Yli-Pelkolan mukaan tuntikehys antaa muun muassa pienemmät ryhmät ja enemmän tukitunteja, mikä lisää heikompien oppilaiden tukea. Kehykseen ei nyt koskettu, ja myös koulukyydit saavat jatkua entisissä rajoissa.

Talousarvion ainoa muutosehdotus sai taakseen vain pro-ryhmän sekä sdp:n Rantalan, Huumarsalo äänesti tyhjää.

Mervi Rantala sai kuitenkin läpi ponnen, jonka mukaan mahdollisesti toteutettavan aktiviteettipuiston sijoituspaikkaa arvioidaan yhdessä sosiaali- ja terveysviraston kanssa.

Liikuntapuistoa on kaavailtu Vanhaan satamaan, mutta Rantala näkisi keskustan ja skeittipuiston parempana vaihtoehtona ikäihmisten aktivoinnin kannalta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä