keskiviikko 4.8.2021 | 02:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Tähän taloon liittyy kodin tunne: Kahden aikuisen huushollissa Kisorin raitilla on kaikelle oma paikkansa ja tassuamme tarjoaa arjen luksushetkiä

To 19.11.2020 klo 17:05

Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Sisustajan silmä lepää mäntykallioisessa maisemassa missä vanhan myllynkin kivi aikoinaan "kuiski ja ratas rupatti".

Luonnon maalaama taulu avautuu suoraan olohuoneen isoista ikkunoista, joiden edessä muhkea laiskanlinna houkuttelee istahtamaan parhaalla näköalapaikalla.

Vuonna 1968 valmistunutta mineriittilevyistä yksikerroksista taloa Kisorin raitilla asustaa muotoilija Stina Koskinen yhdessä taiteilijamiehensä Aki Koskisen kanssa kuudetta vuotta.

"Tilan tunnelma rakentuu erilaisilla materiaaleilla, väreillä, valaistuksella ja näiden yhteispelillä".

Talosta tehtiin yhteinen koti pienillä muutoksilla. Keittiön kaapistot, aitoa retroa suoraan 1960-luvulta, säilytettiin kuten kattojen ja lattioiden pinnatkin. Seinät maalattiin vaaleiksi ja kylppäriin kannettiin emännän unelma, tassuamme.

Päinvastoin kuin useimmat remontoijat, Stina Koskinen halusi säilyttää yhden lastulevytetyn seinän rakoineen olohuoneessa. Siinä on luonnetta ja raot rytmittävät pintaa niin, ettei se kaipaa tapettia, hän ajattelee.

– Pidämme kumpikin selkeydestä, värien ja muotojen harmoniasta ja siitä, että ne pelaavat yhteen kun katse vaeltaa tilassa. Joukossa saa olla epäkohtia, jotain rujoa, ettei mene liian tylsäksi. Eikä kaiken tarvitse olla keskellä tai olla parillisia esillelaittoja.

– Materiaaleissa eettinen kestävyys on a ja o.

Kahden aikuisen huushollissa näkyy asukkaiden mielenkiinnon kohteet ja harrastukset. Kirppiksillä kiertäminen löytöjen toivossa ei kuulu niihin. Jotain vanhaa joukossa toki on, kuten perintökalusteita monet sukupolvet nähneeltä kotitilalta Pönteristä.

Stina Koskinen

Valmistunut muotoilijaksi (AMK, sisustusarkkitehtuuri) Noviasta keväällä 2020.

Vetäjänä Pietarsaaren työväenopistossa tammikuussa alkavalla uudella kurssilla "sisustetaan yhdessä".

Ajankohtaista: Svenska kulturfondenin myöntämä puolivuotisstipendi omaan taiteelliseen työskentelyyn tilan ja veistosten parissa Arto Penttisen johdolla.

Voiman lähteet: luonto, taiteet, pianon soittaminen.

Koti: Vuonna 1968 valmistunut omakotitalo Kisorissa mäntykallioisella tontilla, missä on aikoinaan ollut mylly.

Työhuoneeseen levittäytyy ajankohtaisia taideprojekteja. Olohuoneen piano ei sekään ole pelkkä sisustuselementti, vaan pikkutytöstä asti soittaneelle Stina Koskiselle silta rauhoittumiseen - ja tunnelman luoja.

Tunnelmaa hän pitääkin yhtenä lähtökohtana tilan suunnittelussa.

– Tilan tunnelma rakentuu erilaisilla materiaaleilla, väreillä, valaistuksella ja näiden yhteispelillä. Materiaalit heijastavat valoa eri tavalla. Värien näkökulmasta taas musta imee ja vaalea toistaa. Viherkasveilla saa luotua lisää lämpöä ja eloisuutta tilaan, hän kuvailee.

– Ensitöiksi täytyy tietenkin päättää halutun muutoksen laajuus; pientä pintaremonttia, kaikki uusiksi katosta lattiaan, pelkkä stailaus tai ryhtiliike. Varsinaisen sisustuksen osalta olennaisin kysymys kuluu mihin tilaa tarvitaan ja ketkä sitä käyttävät.

Sisustajan työkaluja ovat inspiraation ja mielikuvituksen lisäksi mitta, materiaalinäytteet, kynä, paperi.

– Tietokoneohjelma on korvaamaton apu tarkkojen mittasuhteiden saamiseksi.

– Viimeistään sohvaostoksilla mitoilla on merkitystä, ettei se pääse sitten kotona yllättämään pienuudellaan tai suuruudellaan, Stina Koskinen naurahtaa.

Ideoita työhön ja voimaa olemassaoloon hän kertoo ammentavansa lähinnä luonnosta ja taiteesta.

Innostuksen sisustamiseen Stina Koskinen haluaa tartuttaa muihinkin. Yksi foorumi tarjoutuu Pietarsaaren työväenopistossa tammikuussa alkavalla kurssilla "sisustetaan yhdessä".

– Suunnittelemme kurssilaisten itsensä valitsemaan huonetilaan uuden sisustuksen. Ehkä olohuone kaipaa uutta ilmettä tai elämäntilanne vaatii kotitoimiston perustamisen.

– Ratkomme monenlaisia sisustukseen liittyviä ongelmia ja pallottelemme ideoita iloisesti, Stina Koskinen kuvaa.

Keittiön kaapistot ovat aitoa retroa suoraan 1960-luvulta. Lastulevytetty seinä rakoineen antaa olohuoneeseen luonnetta ja pinnalle rytmiä niin, ettei se kaipaa tapettia.

#