lauantai 23.1.2021 | 18:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Sumusade julkaisee uuden elämänmakuisen sinkun: "Kun kaikki turha riisutaan, pohjimmiltaan me ihmiset olemme samanlaisia", pietarsaarelaisbändi kiteyttää

Pentti Höri
Pe 13.11.2020 klo 08:11

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaarelainen Sumusade-yhtye julkaisee uuden sinkkunsa perjantaina 13. marraskuuta kaikissa suoratoistopalveluissa ja Youtubessa.

Suomenkielistä pop-rockia soittavan Sumusateen kappale kantaa nimeä Enempää kuin ihminen.

– Tekstillisesti uudessa sinkussa pohditaan ihmiselämän valintoja ja sitä, miten elämä ei aina kulje niitä latuja pitkin, joita sen toivoisi kulkevan. Kun kaikki turha riisutaan, niin pohjimmiltaan me ihmiset olemme tosi samanlaisia ja pohdimme samoja juttuja, bändin laulaja ja akustista kitaraa soittava Johannes Ahlvik kertoo.

Sumusateen musiikissa teksteillä on suuri painoarvo.

– Niihin kiinnitetään erityistä huomiota. Meille on tärkeää, että kuulija voi samaistua teksteihin.

Kappaleen on säveltänyt yhtyeen kosketinsoittaja Ville Mäkipelto. Sanoituksesta vastaavat hän sekä rumpali Jonne Mäkipelto ja Johannes Ahlvik.

Tuotantotiimissä päävastuussa on ollut Egon Veevo, mukana työssä ovat olleet myös Kalle Mäkipelto ja Jonne Mäkipelto.

Kalle "Kashwell" Mäkipelto on alunperin kotoisin Pietarsaaresta. Hän vaikuttaa nykyään Lahdessa ja toimii monen menestyneen artistin taustajoukoissa.

Hänen kädenjälkensä kuuluu paljon muun muassa tämän hetken nousevan tähden Behmin biisien tuotannossa.

– Kalle onkin tuonut paljon uutta musiikillista ajattelutapaa Sumusateelle, ja hänen mukanaolonsa sekä bändissä että tuotantopuolella kuuluu, Ahlvik toteaa.

Sumusade perustettiin alunperin Pietarsaaressa kavereiden kesken. Sittemmin bändin väki on hajaantunut ympäri Suomea, vaikkakin moni asuu ja vaikuttaa edelleen Pietarsaaressa.

Yhtyeen juuret ovat vuonna 2005 perustetussa Fog-yhtyeessä. Vuonna 2011 pääosin samat muusikot nimesivät uuden bändinsä Sumusateeksi.

Yhtyeeltä tuli jo perustamisvuonnaan yksi täyspitkä albumi Ihmiselle ihminen sekä muutama sinkku vuosien mittaan, edellinen kaksi vuotta sitten.

– Sinkkuja julkaistaan nykypäivänä tosi paljon, ja nykypäivän trendinä on pikemminkin satsata hyviin sinkkuihin kuin kokonaisiin albumeihin. Tämä asettaa tietenkin riman aika korkealle, jos haluaa vallata omalla musiikillaan alaa suoratoistopalveluiden biisiviidakossa.

Sumusade luottaa vahvasti uuden biisin isoonkin kuunteluun, mikäli se tavoittaa toistopalvelujen paljon seuraajia omaavat listat.

– Biisi on vahva, ja tärkein eli kertosäe on todella tarttuva. Meille historiallista on myös se, että olemme laittaneet biisiin jousia mukaan.

Johannes Ahlvik pitää itselleen laulajana tärkeänä, että omien kappaleiden tekstien takana pystyy seisomaan sataprosenttisesti, ja että musiikki tuntuu omalta.

Tästä syystä myös julkaisut venyvät, kun asioita mietitään ja hiotaan pitkään.

– Tällä kertaa minusta aidosti tuntuu, että olemme onnistuneet koko paketissa. Biisi näyttää ja kuulostaa siltä mitä me bändinä haluamme, Ahlvik sanoo.

Sumusade

Perustettu Pietarsaaressa vuonna 2011. Ajankohtainen uudella singlellään "Enempää kuin ihminen".

Muusikot:

Johannes Ahlvik, laulu & akustinen kitara

Ville Mäkipelto, koskettimet

Jonne Mäkipelto, rummut

Kalle Mäkipelto, sähkökitara

Janne Lautamäki,sähkökitara

Mika Tervaskangas, koskettimet

Egon Veevo, basso

#