Kulttuuri

Kuvataiteella ilmastonmuutosta vastaan – Pietarsaaren lukion abiturientti Luna Sandvik uskoo metsään ja toivoo kestävämpää elämäntapaa

Luna Sandvikin Save Us -maalauksen alla komeilee Jenny Jakobssonin kaksoisteos Förändringar.
Luna Sandvikin Save Us -maalauksen alla komeilee Jenny Jakobssonin kaksoisteos Förändringar. Kuva: Kristian Sundqvist

Lukion aulaan asetettiin tiistaina nähtäville neljätoista teosta, jotka toimivat tekijöidensä näyttötöinä kuvataiteen lukiodiplomin osalta. Kuvaamataiteenopettaja Monica Liljestrand-Jutilan mukaan diplomi vastaa ylioppilaskirjoitusten läpäisemistä muissa aineissa.

Jokainen teos tekijöineen ansaitsisi oman lehtiartikkelin, mutta nyt keskitytään yhteen tauluun ja yhteen taiteilijaan. Pietarsaaren lukion oppilaanLuna Sandvikin akryylivärimaalaus puusta ja metsäpalosta huutaa muistamaan, mitä emme saa unohtaa.

– Ilmastonmuutos. Siitä ei enää ole koko ajan uutisissa, joten ihmiset menevät helposti takaisin vanhoihin tapoihinsa. Haluan taiteen kautta muistuttaa ihmisiä siitä, että ilmastonmuutos tapahtuu koko ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuoren taiteilijan sanoihin on helppo yhtyä: koronakriisi on kääntänyt maailman katseet talouskysymyksiin ja puheet pyörivät ilmastoasioiden sijaan siinä, miten kuluttaminen ja talouskasvu saataisiin vanhoille urilleen.

"Haluan taiteen kautta muistuttaa ihmisiä siitä, että ilmastonmuutos tapahtuu koko ajan."

– Varsinkin meille nuorille se on pelottavaa, 18-vuotias Sandvik sanoo.

Hänen sukupolvelleen on tosi kyseessä.

– Vanhat ihmiset kuolevat pois ennen kuin ilmastonmuutos on kriittisessä tilanteessa. Me nuoret ja meidän lapsemme tulevat olemaan tosi huonossa tilanteessa, elleivät isot yritykset ja ihmiset ylipäätään havahdu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Idea lukiossa paraikaa esillä olevaan Save Us -teokseen syntyi tuttuakin tutummassa ympäristössä.

– Kivilösissä kotimme lähellä on sellainen pikkumetsä, joka on minulle todella tärkeä. Tykkään kävellä siellä ja yhtäkkiä mieleen tuli ajatus, että kuinka surullinen olisin, jos metsä palaisi. Metsä on minulle hyvin tärkeä.

Sandvik kävi tuumasta toimeen.

– Päätin maalata metsäpalon kuvaamaan maapalloa, joka koko ajan kuumenee ja kuumenee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsäpalon edustalla seisoo maalauksessa pelastuksen puu; vanha, juureva ja herkkä. Se on joko tuhoutumassa tai sitten ei. Luna Sandvik uskoo toivon sanomaan sikäli, että hänen mukaansa kuvataiteella on mahdollista vaikuttaa.

– Pitäisi toki päästä esille riittävän suurelle yleisölle ja kertomaan tarinansa. Toivoisin, että työtäni katsovat miettisivät, mitä juuri minä voisin tehdä henkilökohtaisesti. Ehkä edes jonkin pienen asian joka päivä?

Ilmastonmuutokseen havahtumisessa olisi kyse järjen voitosta.

– Puut ja muut kasvit ja koko luonto tuottavat meille happea, ruokaa ja lääkkeitä ja ympäristön, jossa elää. Luonto on välttämätön ihmisille ja muille eläimille.

Tavoitteissa Luna Sandvikilla siintää ammattimainen kuvataiteilijan ura.

– Aion mennä Hollantiin Den Haagiin opiskelemaan taidetta, se olisi suunnitelmissa ensi syksynä. Toivotaan, että pääsen, Sandvik nauraa.

Miksi juuri Hollantiin? Monesta perusteesta yksi on tärkein.

– Sieltä oli Vincent van Gogh, joka on aina ollut yksi suurimmista lemppareistani.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä