Paikallisuutiset

Vanhuuteen voi ammentaa voimaa ulkoilemalla: Seitsemän kuntolaatikkoa Pietarsaaressa kutsuu ikäihmisiä käymään

Ylös, ulos ja lenkille omaan tahtiin,  kannustavat Voimaa vanhuuteen -työryhmän jäsenet liikuntatoimenjohtaja Tove Jansson, erityisliikunnanohjaaja Marja Eriksson ja Solveig "Soli" Granholm voimisteluseura JKG:stä. Puutarhakadun 75+ -kuntolaatikolla on riittänyt kävijöitä.
Ylös, ulos ja lenkille omaan tahtiin, kannustavat Voimaa vanhuuteen -työryhmän jäsenet liikuntatoimenjohtaja Tove Jansson, erityisliikunnanohjaaja Marja Eriksson ja Solveig "Soli" Granholm voimisteluseura JKG:stä. Puutarhakadun 75+ -kuntolaatikolla on riittänyt kävijöitä. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Vanhuuteen voi ammentaa voimaa vaikkapa ulkoilemalla eri puolille Pietarsaarta sijoitetuille kuntolaatikoille. Kyse on hieman spesiaalimmeista bokseista, sillä ne on tarkoitettu vain seitsemänkymmentäviisi ja plus-ikäisille. Laatikon sisällä on tuttuun tapaan vihko, johon voi kirjoittaa nimensä ja käynnin päivämäärän. Kävijöiden kesken arvotaan sitten palkintoja loppuvuodesta.

75+-kuntolaatikot eivät ole mikään aivan uusi juttu Pietarsaaressa. Ne ovat olleet tarjolla viime keväästä asti. Muutamille laatikoille onkin riittänyt liikennettä, mutta moniin vihkoihin ei ole tullut ainuttakaan nimeä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voimaa vanhuuteen -työryhmä haluaakin nyt muistuttaa kaikkia kynnelle kykeneviä ikäihmisiä kuntoilun ja liikkumisen tärkeydestä ulkona etenkin korona-aikana. Eikä kyse ole mistään pienestä joukosta, sillä Pietarsaaressa asuu noin 2 000 yli 75-vuotiasta.

"Päivittäinen suositus on kolmekymmentä minuuttia liikuntaa. Senhän voi halutessaan suorittaa vaikkapa kahdessa eri osassa, vartti kerralla". Marja Eriksson ErityisliikunnanohjaajaPietarsaari

Tunnettu asia on, että liikkumattomuus ja pitkään paikoillaan istuminen heikentävät hyvinvointia.

– Päivittäinen suositus on kolmekymmentä minuuttia liikuntaa. Senhän voi halutessaan suorittaa vaikkapa kahdessa eri osassa, vartti kerralla omien voimien mukaan omassa tahdissa, kannustaa erityisliikunnanohjaajaMarja Eriksson.

Kuntolaatikoita on kaikkiaan seitsemän ja ne löytyvät Kauppiaankadulta (Villa Hannus), Länsinummentorilta, Itälän koululta, Puutarhakadulta (Unitedin kenttä), Lagmanin koululta, seurakuntakeskuksesta ja Pedersören kirkon lähettyviltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Itälän, seurakuntakeskuksen ja Kauppiaankadun vihkoissa on monta nimeä, mutta esimerkiksi Länsinummen torilla ja Lagmanin laatikoilla ei yhtään, Eriksson mainitsee.

Hän arvelee, ettei enemmistö kohderyhmästä todennäköisesti edes tiedä kuntolaatikoiden olemassaolosta.

LiikuntatoimenjohtajaTove Jansson kertoo, että tekeillä onkin kartta, josta ilmenee laatikoiden sijainnit. Eikä mikä tahansa kartta, vaan taiteilijan tekemä.

Iäkkäiden terveysliikuntaohjelma Voimaa vanhuuteen -projekti on joutunut luopumaan monesta muusta useammasta tapahtumasta koronan vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Senioripäivä jää tänä vuonna väliin. Samoin joudumme siirtämään vuodella kuntotestipäivää, joka olisi järjestetty nyt ensimmäistä kertaa, Jansson harmittelee.

Voimaa vanhuuteen -projektissa on meneillään jo neljäs vuosi. Valtakunnallinen projekti päättyy 2021. Paikallisessa työryhmässä on toimijoita usealta eri alalta.

75+ kuntolaatikot Pietarsaaressa

Eri puolilla kaupunkia on kaikkiaan seitsemän kuntolaatikkoa, jotka on tarkoitettu 75-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Kuntolaatikot ovat Kauppiaankadulla (Villa Hannus), Länsinummentorilla, Itälän koululla, Puutarhakadulla (Unitedin kenttä), Lagmanin koululla, seurakuntakeskuksessa ja Pedersören kirkon lähettyvillä.

Laatikon sisällä on vihko, johon kävijä voi kirjoittaa nimensä ja käynnin päivämäärän. Kävijöiden kesken arvotaan palkintoja loppuvuodesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä