Paikallisuutiset

Pietarsaaren poliisitalolla asioinut perhe ei tiennyt koronatartunnoistaan – Helsinki-Vantaan lentoasemalla otetun testin tulos viipyi matkalla useita päiviä

Pietarsaaren virastotalo oli syyskuun puolivälissä hetken kiinni tehosiivouksen takia. Pietarsaari, Pedersöre, Luoto ja Uusikaarlepyy kuuluvat Vaasan sairaanhoitopiiriin.
Pietarsaaren virastotalo oli syyskuun puolivälissä hetken kiinni tehosiivouksen takia. Pietarsaari, Pedersöre, Luoto ja Uusikaarlepyy kuuluvat Vaasan sairaanhoitopiiriin. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaaren poliisitaloksikin kutsutulla valtion virastotalolla keskiviikkona 16. syyskuuta asioinut perhe ei ollut tietoinen koronatestiensä positiivisista tuloksista.

Tieto saavutti sekä perheen että Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston tartuntataudeista vastaavan lääkärin vasta myöhään torstai-iltana 17. syyskuuta.

– Saimme tiedon klo 22 jälkeen, ja perhe sai sen samaan aikaan, Pietarsaaren sosiaali- ja terveysjohtajaPia-Maria Sjöström kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Virastotalo oli tapauksen johdosta muutamia tunteja suljettuna siivouksen ajan perjantaina aamupäivällä.

Perheen jäsenet oli testattu viikkoa aiemmin, keskiviikkona 9. syyskuuta Helsinki-Vantaan lentoasemalla heidän tullessaan maahan. Jostain syystä kahden perheenjäsenen positiivinen testitulos saavutti asianomaiset ja terveysviranomaiset vasta kahdeksan päivää myöhemmin.

Sjöströmin mukaan parhaillaan selvitetään, mikä meni pieleen. Syytä ilmoituksen viivästymiseen selvitetään yhdessä THL:n kanssa.

Sosiaali- ja terveysvirasto toteaa tiedotteessaan olevan hyvin tärkeää, että informaation kulku toimii saumattomasti eri toimijoiden välillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perhe oli tullut Suomeen Sjöströmin mukaan ns. punaisesta maasta, mikä johtaa suositukseen vapaaehtoisesta kahden viikon kotikaranteenista.

Tämä aikaraja ei tapauksessa täyttynyt heidän asioidessaan Pietarsaaren virastotalolla. He käyttivät kuitenkin hengityssuojaimia ja ainakin osa perheenjäsenistä suojakäsineitä.

– Kun odotellaan testitulosta, kyseessä on vain suositus, ei virallinen määräys karanteenista. Nyt he ovat virallisesti eristyksessä kotonaan ja voivat hyvin, Pia-Maria Sjöström kertoo.

Tartuntaketjun selvittäminen on aloitettu välittömästi. Perheeseen suoraan kontaktissa ollut muutama henkilö on asetettu karanteeniin ja testattu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tartunnanjäljityksen perusteella joukkoaltistumisen riski on hyvin pieni, sote-virasto tiedottaa.

Pietarsaaren virastotalon pääovi ja aula suljettiin perjantaiaamuna. Tilat siivottiin, ja puhdistuksen jälkeen talo voitiin jälleen avata.

Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikköMikael Appel ei kommentoi sanallakaan, vaikuttaako tapaus ja jos, niin miten poliisitoimeen.

– Onko joku altistunut tai sairastunut, tai miten se vaikuttaa poliisin toimintaan, on taktista tietoa jota me emme julkisesti kommentoi. Me tutkimme rikoksia. Koronaan liittyvät asiat kuuluvat sairaanhoitopiirille ja kunnille, ei poliisille, Appel sanoo.

– Lähinnä olemme informoineet asiakkaita tällaisesta tapauksesta. Ovet ovat olleet kiinni, mutta nyt virasto on jälleen auki.

Perhe asioi Pietarsaaren virastotalolla keskiviikkona noin klo 10–11.30. He viettivät myös aikaa virastotalon aulassa.

Sosiaali- ja terveysvirasto kehottaa henkilöitä, jotka ovat asioineet Pietarsaaren virastotalossa tuohon aikaan ja joilla ilmenee hengitystieoireita seuraavan 14 vuorokauden aikana ottamaan yhteyttä hoidon ja testauksen tarpeen arvioimiseksi puhelinneuvontaan, numeroon 06 786 1333. Testejä voidaan ottaa kaikkina viikonpäivinä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä