Paikallisuutiset

Pihlajalinna avasi testauspisteen Pietarsaareen – koronatesteihin jonotetaan muualla Suomessa: "Haluamme tarjota tätä mahdollisuutta"

Yksityinen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaja Pihlajalinna avasi koronatestauspisteen Pietarsaareen maanantaina.

Piste on sijoitettu niin sanotulle Maria Malmin pysäköintialueelle Pihlajalinnan Kauppiaankadun toimitiloja vastapäätä. Se on avoinna toistaiseksi arkisin tunnin ajan, klo 10–11.

Koronatestiin tullaan lääkärin lähetteellä. Mikäli henkilö on Pihlajalinnan työterveyden asiakas, myös hoitajan lähete riittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pihlajalinna on avannut ripeään tahtiin testauspisteitä, joita yrityksellä on nyt Suomessa reilut 20 kappaletta.

"Julkisen puolen testauskapasiteetti on koko Suomessa rajallinen eikä välttämättä ihan riitä." Jaana Perälä-Haapa-aho Pihlajalinna

– Kaikissa suurimmissa kaupungeissa olemme jo avanneet tämän palvelun. Julkisen puolen testauskapasiteetti on koko Suomessa rajallinen eikä välttämättä ihan riitä. Olemme tulleet mukaan tarjoamaan testimahdollisuutta kauttamme, Pihlajalinnan Pohjanmaan palvelupäällikköJaana Perälä-Haapa-aho kertoo.

Kysyntää testaukselle on. Perälä-Haapa-ahon mukaan varsinkin isoissa kaupungeissa otetaan jatkuvasti näytteitä aamusta iltaan saakka.

Pohjanmaan alueella Pihlajalinna on tätä ennen testannut Vaasassa ja Seinäjoella. Koronatilanne on selvästi rauhallisempi kuin esimerkiksi Etelä-Suomessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toistaiseksi Pohjanmaalla testimäärät ovat olleet aika maltillisia, parikymmentä asiakasta päivässä.

Pietarsaaren seudulla tämän hetken tilanne on verraten vakaa. THL:n tilastoimia testivarmistettuja tartuntoja on Pietarsaaressa keväästä lähtien yhteensä kuusi. Muiden sote-alueen kuntien (Pedersöre, Luoto, Uusikaarlepyy) alueella todettuja tartuntoja on alle viisi kuntaa kohden, joten niitä ei THL:n tilastossa näy.

Pihlajalinnan Pietarsaaren testauspisteelle odotetaan kuitenkin asiakkaita. Aina ei tarvitse odotella varsinaisia taudin oireita.

– Tämä on tietysti uutta meillekin. Mutta oletamme, että yksityisasiakkaissa on niitä jotka haluavat tulla testiin. He ovat esimerkiksi käyneet ulkomailla ja haluavat varmistaa tilanteensa. Tai muista syistä vakuuttaa, ettei heillä ole tartuntaa, Pietarsaaren yksikön palveluvastaavaMonica Björklund kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pihlajalinnan työterveyspuolella taasen huomataan, että monet työnantajat ovat valmiita testauttamaan henkilöstöään varmuuden vuoksi.

Pihlajalinna tiedotti julkisuuteen Pietarsaaren pisteen avaamisesta perjantaina. Jo maanantaina asiakkaita oli tulossa.

– Toistaiseksi pidämme testauspistettä auki tunnin verran arkisin. Jos kysyntää on enemmän, lisäämme testausaikoja.

Testin hinta on 193 euroa, mistä Kela korvaa 56 euroa lääkärin lähetteen perusteella. Loppu jää asiakkaan itsensä maksettavaksi.

Korkeahkosta hinnasta huolimatta Pihlajalinnalla on riittänyt testattavia toimipisteissään. Monesti kysymys on valinnasta eri vaihtoehtojen välillä.

– Vaakakupissa on usein joutuminen jäämään töistä pois, tai lapsia ei voi viedä hoitoon. Työpäivän hinta on se mikä kullakin on. Silloin ehkä reilun sadan euron satsaus ei tunnu niin isolta, Jaana Perälä-Haapa-aho laskee.

Käytännössä testaaminen sujuu niin, että asiakas saapuu autolla kontin eteen ja todistaa henkilöllisyytensä. Autosta ei poistuta, vaan hoitaja ottaa näytteen avoimen ikkunan kautta.

Testin tulos valmistuu 2–4 päivässä. Tieto negatiivisesta tuloksesta tulee tekstiviestillä heti tuloksen varmistuttua.

Jos tulos on positiivinen, lääkäri ottaa yhteyttä asiakkaaseen ja tiedottaa jatkotoimista.

Pihlajalinna ilmoittaa kaikki positiiviset testitulokset julkisen terveydenhoidon infektiovastaaville.

Suomen koronatilanne lukuina

Luvut ovat THL:n ilmoittamia ja ne on päivitetty viimeksi maanantaina 14. syyskuuta.

Ilmoitettuja tapauksia yhteensä: 8 627

Testattuja näytteitä yhteensä: noin 812 400

Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 339

Sairaalahoidossa olevien määrä Suomessa on 10

Tehohoidossa olevien määrä Suomessa on 3

Suomen väestöön suhteutettuna tapausmäärien kokonaisilmaantuvuus on 156 tapausta 100 000 asukasta kohden

Virustestauksen kapasiteetti on lähes 16 000 testiä päivässä

Parantuneita arvioidaan olevan noin 7 500, eli lähes 90 prosenttia todetuista tartuntatapauksista

Lähde: THL

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä