lauantai 19.9.2020 | 15:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Anni Laukka voitti Pietarsaaren lahjataiteen kilpailun toistamiseen. Hän valmistui kuvataiteilijaksi vasta aikuisiällä: "Lukion jälkeen rahkeet eivät kertakaikkiaan riittäneet hakeutumaan taideopintojen pariin"

Pirkko Högkulla
To 10.9.2020 klo 14:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kokkola

Anni Laukalla on toistamiseen kunnia pitää puhe ja olla mukana ojentamassa taideteos lahjaksi Pietarsaaren kaupunkia pitkään palvelleille työntekijöille. Hänen taidegrafiikkansa Pieni ihmettelijä näet valittiin lahjataiteeksi kaupungin järjestämässä kilpailussa. Edellisen kerran hän voitti saman kisan vuonna 2018 teoksellaan Tuulahdus muistoista, tekniikkana fotogravyyri.

– Voitto tuntuu aivan mahtavalta, Anni Laukka iloitsee.

Laukka pohtii voiton viestivän siitäkin, että hän on taiteilijana oikealla tiellä.

– On niitä, joita taiteeni miellyttää.

Palvelusvuosijuhlan osalta saattaa tosin käydä niin, ettei sitä taulun paljastuksineen voidakaan järjestää koronapandemian vuoksi perinteisin menoin joulukuun alussa.

Kuvataiteilijan työhuone löytyy Puistokadulta. Seinät eivät aivan heti tule vastaan, sillä neliöitä on 80. Ei hätää, täyttä ehtii tulla vielä, Laukka naurahtaa.

Hän kertoo voivansa nauttia oman työhuoneen ylellisyydestä Svenska kulturfondenilta saamansa apurahan ansiosta.

– Alkujaan tarvitsin tiloja lopputyönäyttelyä varten viime keväänä, sillä koulun yhteisnäyttely peruuntui ja jokaisen piti järjestää itselle omat tilat.

Omasta ateljeesta löytyy monia etuja.

– Työ ja koti pysyvät erillään, voin toteuttaa fyysisesti isojakin teoksia, jotka tarvitsevat tilaa ympärilleen. Lisäksi grafiikan prässi pääsi vihdoin autotallin perältä asianmukaisempaan paikkaan, missä se voi olla aina esillä.

Anni Laukka valmistui neljän vuoden opintojen päätteeksi kuvataiteilijaksi Ammattikorkeakoulu Noviasta keväällä 2020.

– Tie Pietarsaareen ehti tulla tutuksi.

Taidegrafiikkaan hän kertoo säilövänsä lyhyitä tuokiokuvia, silmänräpäyksiä, usein muistojaan, ohikiitäviä, kauniita ja aitoja hetkiä, spontaaneja tilanteita tässä ja nyt.

– Taidegrafiikan pohjana on pääsääntöisesti valokuva ja siinä esiintyy usein lapsi. Lapset ovat pieniä vain hetken.

Laukka hyödyntää mielellään muitakin materiaaleja ja menetelmiä, jolloin voi syntyä vaikkapa veistos, installaatio tai videoteos.

– Toisin kuin taidegrafiikka, varjoteokseni ovat kantaa ottavia. Käsittelen niiden kautta muun muassa kiirettä, kauneusihanteita, ulkonäköpaineita. Tehokkuuden vaatimusta on kiinnostavaa käsitellä valokuvauksenkin keinoin. Taiteellinen ilmaisuni lähtee käytännössä juuri valokuvasta.

Kuvataiteilijalle tyypillisiä ilmaisumuotoja ovatkin myös taidevalokuvaus ja tilausvalokuvaus sekä akryylimaalaus.

Tilauksesta hän tekee paitsi taidegrafiikkaa, valokuvausta ja maalauksia myös potretteja.

Vaikka Anni Laukka sanoikin äidilleen jo pienenä, että hänestä tulee sitten kuvataiteilija, hän lähti lukemaan sosionomiksi ja meni töihin päiväkotiin.

– Lukion jälkeen rahkeet eivät kertakaikkiaan riittäneet hakeutumaan taideopintojen pariin.

Vuosien myötä ajatus lapsuuden haaveammatista alkoi yhä enemmän vaivata mieltä, työarjen ja perheen perustamisen keskellä.

– Sitten muistutin itseäni siitä, että täällä eletään vain kerran.

Taiteellinen ala on vastannut odotuksia.

– Jo opiskeluaikana minulle muodostui kolmen lapsen äitinä hyvin realistinen kuva taiteilijan työarjesta ja miten se rakentuu opintojen jälkeen.

Luomisen tuskaa Anni Laukka naurahtaa vielä odottavansa.

– Minun ei tarvitse olla onneton ja tuskainen, että voisin tehdä hyvää taidetta. Tuska ei näy teoksissani.

Hän muistaa kuinka kuvataide jäi taka-alalle lasten ollessa pieniä.

– Samaan aikaan ideat pyörivät päässä ja kaikesta siitä, mitä haluaisi ja voisi tehdä taiteen parissa, kertyi suorastaan patoutumia.

Taiteilijan mielessä on toki käynyt pelko ideoiden loppumisesta kesken kaiken. Työ on kuitenkin ruokkinut itseään eikä hän ole joutunut tuskailemaan ideoiden niukkuutta.

Suunnitelmiin kuuluu hakea mukaan Konstrundan -tapahtumaan ensi vuonna. Kalenteriin kuuluu varjoteoksista koostuvan näyttelyn pystyttäminen Tampereelle 2021. Lisäksi jatkuu mm. yhteistyö Lontoossa sijaitsevan gallerian kanssa.

Anni Laukka, kuvataiteilija

Voitti toistamiseen Pietarsaaren kaupungin taidegrafiikkakilpailun. Kilpailulla haetaan vuosittain taidegrafiikkaa, jota voidaan antaa lahjaksi pitkään palvelleille työntekijöille. Teos paljastetaan joulukuun alkupuolella pidettävässä juhlatilaisuudessa.

Tänä vuonna voittanut teos "Pieni ihmettelijä" on tekniikaltaan etsaus. Laukan teos Tuulahdus muistoista (Vindpust från minnet), tekniikkana fotogravyyri, voitti vuonna 2018.

Valmistui keväällä 2020 kuvataiteilijaksi Ammattikorkeakoulu Noviasta Pietarsaaresta.

Kokkolasta, 38 v, kolmen lapsen (5, 11 ja 12 v) äiti.

#