Urheilu

Polkujuoksu on nyt vetävää toimintaa – Team Nordic Trail avasi toimiston Pietarsaareen, tämän syksyn aloituskursseilla paikkakunnalla 160 osanottajaa

Juoksuliikunnan maailmaa vähänkään seuranneille ei ole uutinen, että polkujuoksu on nykyään kova juttu. Sitä se on ollut jo vuosia eikä buumi ei osoita laantumisen merkkejä.

– Aloituskurssimme alkavat tällä viikolla ja kaikissa ryhmissä on aloittamassa yhteensä yli 160 ihmistä, kertooIda Kronholm Team Nordic Trailin juuri avatulta Pietarsaaren toimistolta.

Team Nordic Trail tarjoaa suunniteltua ja ohjattua polkujuoksuharjoittelua kaikenikäisille ja aloituskynnys pidetään matalana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vanhin meillä mukana olevista on ollut 71-vuotias ja nuorin 9-vuotias, Kronholm kertoo.

”Harjoituksemme on rakennettu niin, että kaikki pystyvät harjoittelemaan omien voimiensa mukaan.”

Poluilla luonnon helmassa juoksemisen viehätys on helppo ymmärtää, kun sitä on joskus kokeillut. Kronholmin mukaan laji on kuin tehty Suomeen.

– Polkujuoksu sopii erittäin hyvin suomalaisille, koska viihdymme metsässä ja se on meille tuttu paikka. Pääsee rauhoittumaan ja treenaamisesta saa hyvinvointia.

Monia harrastajia viehättää lajin monipuolisuus ja se, että metsäpolulla pinkominen edellyttää tiettyä miellyttävää keskittymistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poluilla tulee vastaan juuria, kiviä ja epätasaisuuksia, joten jalkaa on syytä nostaa riittävän korkealle eikä pitkällä askeleella kannata harppoa.

Polkujuoksu kehittääkin niin sanottua juoksijan katsetta, kun mielen tietokone koko ajan tekee suunnitelmaa useammankin askeleen eteenpäin. Mukavaa ja haastavaa kestävyysliikuntaa siis, mutta miksi liittyä mukaan Team Nordic Trailin kaltaiseen johdettuun toimintaan sen sijaan, että junttaisi menemään pelkästään omissa oloissaan?

Kronholm korostaa ryhmätoiminnan sosiaalista ulottuvuutta.

– Polkujuoksua voi tehdä yksin tai ryhmässä, mutta olen tässä meidän toiminnassamme huomannut, kuinka tärkeä asia yhteishenki on. Viikoittaisissa harjoituksissa rakentuu hyvää fiilistä ja yhteisöllisyyttä ja saa uusia kavereita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Porukassa kasvaa kannustava henki.

– Kaiken kaikkiaan se, ettei tarvitse lähteä liikkeelle yksin luo toimintaan paljon iloa.

Eräs ryhmissä tapahtuvaan kestävyysliikuntaan liittyvistä ennakkoluuloista on, että lenkillä pitäisi pysyä porukan mukana.

– Harjoituksemme on rakennettu niin, että kaikki pystyvät harjoittelemaan omien voimiensa mukaan. Emme siis lähde juoksemaan kymmentä kilometriä yhdessä jonossa.

Harjoitukset voivat sisältää muun muassa intervalliharjoittelua, mäkitreeniä ja vauhtileikittelyä. Keneltäkään ei odoteta enempää kuin mihin kukin kykenee.

– Ihan aloittelijakin voi tulla mukaan, Kronholm muistuttaa.

Kokeneempikin harjoittelija saa ryhmästä motivaatiota.

– Esimerkiksi intervallia voi olla kivempi tehdä ryhmässä, ollaan rakennettu sellainen vähän leikkimielinenkin harjoitus.

Team Nordic Trail sai alkunsa viime vuosikymmenen alkupuolella Ruotsissa. Laajeneminen Suomeen on Ida Kronholmin ansiota sikäli, että hän otti asian taannoin puheeksi yrityksen perustajan Miranda Kvistin kanssa.

Toiminta Suomessa käynnistyi kolmisen vuotta sitten juuri Pietarsaaresta ja nykyään ryhmiä toimii jo 23 eri puolella maata. Ida Kronholm puolisoineen on mukana yrittäjäpohjalta ja nyt siis löytyvät myös toimitilat Jaakonkadulta.

Heti aluksi lähti Pietarsaaressa toimintaan 70 ihmistä ja käyrä on nouseva. Kiinnostuneita saattaa kiinnostaa myös se, paljonko harrastaminen maksaa.

– 160 euroa vuodessa tai 14,95 euroa kuukaudessa. Haluamme pitää kynnyksen alhaisena.

Team Nordic Trail järjestää myös juoksu- ja vaellusmatkoja Suomeen sekä ulkomaille. Jälkimmäisiä ei ole viime aikoina voinut toteuttaa kiitos koronan, mutta kotimaa sen sijaan vetää entistäkin paremmin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä