Paikallisuutiset

Töitä taiteilijoille - uniikkeja lahjoja Pietarsaarta pitkään palvelleille. Seitsemän kuvataiteilijaa lähetti ehdotuksensa vuoden grafiikkateoskilpailuun.

Kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytinen ja Olavi Tialan grafiikkateos "Iltalento" vuodelta 2006. Pietarsaaren tämän vuoden grafiikkateoskisa päättyi maanantaina
Kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytinen ja Olavi Tialan grafiikkateos "Iltalento" vuodelta 2006. Pietarsaaren tämän vuoden grafiikkateoskisa päättyi maanantaina Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Pietarsaaren kaupunki on vuodesta 1985 lukien muistanut pitkän linjan työntekijöitään graafisella taideteoksella. Huomioitavat palvelusvuodet ovat 20, 30 tai 40 vuotta.

Vuosittain muistetaan palvelusvuosien perusteella kuudestakymmenestä sataan työntekijää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lahjana annettavaa taidetta on perinteisesti hankittu grafiikkateoskilpailun kautta. Vuosien varrella graafikkateoksia on tilattu 27 eri taiteilijalta Jaana Erkkilästä Juha Tammenpäähän ja Sven Svanbäckiin, Fritz Jakobssonista Mirka Johanssoniin ja Anni Laukkaan. Viime vuonna kilpailun voitti Leif Strengell.

Kilpailu järjestetään vuosittain kesän yli. Ehdotusten viimeinen jättöpäivä on 31. elokuuta.

– Yleensä kilpailuun osallistuu vuosittain 12-15 kuvataiteilijaa yhdestä kolmeen teoksella. Tällä kerralla oli hieman hiljaisempaa, osallistujia oli seitsemän, kertoo kulttuurisihteeriMarja-Leena Hyytinen.

Se on tosin huomattavasti enemmän kuin vuonna 2006 kun aluksi ei saatu mukaan yhtään ainoaa taulua. Tuohon aikaan kilpailu oli suunnattu vain pietarsaarelaisille kuvataiteilijoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyytinen muistelee olleensa ensin aivan paniikissa.

– Ongelma ratkesi parhaalla mahdollisella tavalla. Tapasin nimittäin Tialan Olavin ruokakaupassa ja tilasin häneltä taulun siinä juustotiskillä seistessä. Hän lupasi toimittaa "jotain". Lopputuloksena oli huikean upea teos, täynnä tunnetta ja mystiikkaa, Hyytinen ihastelee.

Sittemmin kilpailuun ovat voineet osallistua Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla asuvat kuvataiteilijat.

Käytetty tekniikka voi olla metalligrafiikka, puukaiverrus, linoleikkaus litografia serigrafia eli silkkipaino.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aihe on vapaavalintainen.

Kulttuurisihteeri kuvaa kilpailua kunnianosoitukseksi graafikoille.

– Saan kulttuuritoimistoon usein kiitosta siitä, että kaupunki tarjoaa työtilaisuuksia kuvataiteilijoille ja tukee kuvataidetta näin hienolla tavalla.

Taiteilijalle maksettavan palkkion suuruus on 150 euroa jokaisesta taulusta sisältäen raamituksen.

Käytännössä kulttuuritoimisto kerää ehdotukset, sivistyslautakunnan kulttuurijaosto valitsee voittajan ja henkilöstötoimisto huolehtii käytännön järjestelyistä.

– Raati, jossa myös kuvataide on edustettuna, arvostelee kilpailutyöt nimettöminä ettei taiteilijan nimi vaikuta valintaan. Äänestys tapahtuu suljetusti. Huomiota kiinnitetään toteutukseen, taiteellisen ja teknisen osaamisen tasoon.

Tarvittava vedosmäärä ilmoitetaan taiteilijalle syksyn aikana. Sitten taiteilija huolehtii teoksen painatuksesta, kehystämisestä ja kuljetuksesta henkilöstötoimistoon.

Pietarsaaren kaupunki ostaa koko painosarjan.

– Taulu paljastetaan joulukuussa pidettävässä lahjoitustilaisuudessa, jossa myös painolaatta/laatat tuhotaan.

Tekijänoikeus säilyy taiteilijalla, mutta hän ei voi jälkikäteen käyttää taideteosta lisäpainatustarkoituksessa.

Suuri työllistäjä, paljon muistettavia

Pietarsaaren kaupunki muistaa graafisella taideteoksella 20, 30 ja 40 vuotta palvelleita työntekijöitään; yleensä eniten on 20 vuotta palvelleita. Kaupunki työllistää kaikkiaan 2423 henkilöä.

Vuosittain muistetaan yleensä 60-100 pitkän linjan työntekijää. Vuonna 2019 annettiin 69 grafiikkateosta (37:lle 20 vuodesta, 25:lle 30 vuodesta ja 7:lle 40 vuodesta). Poikkeuksellisen iso määrä eli 120 vedosta otettiin vuonna 2014 Sven Svanbäckin Terijokipil -teoksesta.

Kilpailu oli pitkään suunnattu vain pietarsaarelaisille kuvataiteilijoille, vuodesta 2012 lukien osallistua ovat voineet Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla asuvat kuvataiteilijat.

Ehdotuksia saadaan yleensä yli kymmeneltä kuvataiteilijalta, tänä vuonna seitsemältä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä