Viihde

Hilperissä viihdytään avoimin ovin kesäsulkemisen jälkeen: Parasta Lapsille Pietarsaaren yhdistys juhlistaa 65-vuotista taivaltaan

Pietarsaari

Leiripaikka Hilperi avaa ovensa yleisölle lauantaina 5. syyskuuta. Avoimia ovia vietetään paikkaa pyörittävän Parasta Lapsille Pietarsaaren yhdistyksen 65-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Yhdistys perustettiin helmikuussa 1955.

Lasten kesäleirit tulivat mukaan kuvioihin jo vuonna 1983, minkä jälkeen niitä on järjestetty vuosittain. Pitkä perinne katkesi koronaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oli todella outoa kun kesä 2020 tuli, mutta leirit eivät, naurahtaa puheenjohtajaTarja Niemi.

Tähtäin onkin nyt ensi kaudessa.

– Vanhemmat ja lapset voivat tulla tutustumaan Hilperiin hyvissä ajoin ja laittaa tämä paikka korvan taakse ensi kesää varten, Niemi vinkkaa.

Alueen rakennuksineen omistaa Pietarsaaren kaupunki. Tarina kertoo, että kun Lysarholman Valtteri kuoli, yksin jäänyt vaimo antoi tilan kaupungille vanhainkotipaikkaa vastaan. Näin myös tehtiin. Vaimo sai vanhuudenturvan ja kaupunki puolen hehtaarin tiluksen kulttuurihistoriaa pursuavine rakennuksineen. Ympärillä avautuu maatilamainen miljöö kaivoineen ja lutteineen. On paakarintupa, navetta, varaston virkaa toimittavia hirsirakennuksia, ulkohuussi, lato, sivummalla savusauna, jonka hirteen on kaiverrettu vuosiluku 1868. Löytyypä metsän siimeksestä vielä sepänpajakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lysarholmintien päässä maalaismiljöössä on viihdytty päiväleireilyn merkeissä jo 36 perättäistä kesää. Tänä aikana on leiritetty arviolta 2  000 lasta, joukon vaihdellessa 25 ja 50 lapsen välillä kesässä.

– Kesäleirit suunnataan 6-10 -vuotiaille, ikää soveltaen tilanteen mukaan. Leiri kestää neljä viikkoa, kesäkuun alusta kesäkuun loppuun, Niemi kertoilee.

Hilperistä on kasvanut arvatenkin koko paikallisyhdistyksen toiminnan sydän. Tärkeä tapahtuma on lisäksi pienten lasten pikkujoulu, joka järjestetään perinteisesti marraskuussa TT-hallissa.

– Parasta lapsille -toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meidän paikallisyhdistyksessä vain Hilperiin palkataan kesäksi väkeä, emäntä, toiminnanjohtaja ja leiriohjaajia.

Puheenjohtajat ovat tavanneet olla pitkäaikaisia yhdistyksen pestissä. Tarja Niemi laskeskelee olevansa vasta kuudes puheenjohtaja. Parasta Lapsille Pietarsaaren yhdistyksen toimintaa pyörittää 12-jäseninen toimikunta.

– Tulin mukaan vuonna 2006. Hoidin pitkään sihteerin tehtäviä kunnes alkuvuodesta 2020 minut saatiin sitten ylipuhuttua ottamaan vetovastuu. Ei minulla mitään sitä vastaankaan ole; koen lasten eteen työskentelyn merkityksellisenä asiana, joka antaa positiivisuutta. Ja eläkeläisenähän minulla on myös vain aikaa, Niemi hymyilee.

Toiveissa on saada porukkaan nuorempia ja heidän mukanaan uusia ideoita.

– Tosin useimmat yhdistykset taitavat painiskella saman ongelman kanssa; aktiivit vanhenevat eikä tilalle tule nuoria, Niemi pohdiskelee.

Avoimia ovia vietetään kello 15-17. Talo tarjoaa kahvia, mehua sekä lohikeittoa, jälkiruuaksi herkutellaan lättyjä tai vohveleita. Ohjelmassa on pomppulinna ja mahdollisuus ulkopeleihin, säävarauksella. Pihapiirissä sijaitseva paakarintupa eli askartelutalo pidetään suljettuna, sillä se on asetettu käyttökieltoon huonon kuntonsa vuoksi.

Parasta Lapsille paikallisesti vuodesta 1955

Yhdistys juhlii 65-vuotisjuhlavuottaan avoimin ovin leirikeskus Hilperissä Lysarholmissa.

Avoimet ovet järjestetään 5. syyskuuta kello 15-17.

Hilperin alueen rakennuksineen omistaa Pietarsaaren kaupunki. Tarina kertoo, että kun Lysarholman Valtteri kuoli, yksin jäänyt vaimo antoi maatilan kaupungille vanhainkotipaikkaa vastaan. Vaimo saikin vanhuudenturvan ja kaupunki puolen hehtaarin tiluksen kulttuurihistoriaa pursuavine rakennuksineen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä