Paikallisuutiset

Pappi jännitti positiivisesti – Jenny Kärki on tavattavissa hautausmaalla joka torstai Pietarsaaressa: ”Arkielämän kohtaamisia, joissa rikotaan jäätä”

Johanneksen kappeli on nähnyt monet hautajaiset, mutta Jenny Kärki oli torstaina ensi kertaa paikalla hautausmaapapin roolissa.
Johanneksen kappeli on nähnyt monet hautajaiset, mutta Jenny Kärki oli torstaina ensi kertaa paikalla hautausmaapapin roolissa. Kuva: Kristian Sundqvist

Kristian Sundqvist

Idea hautausmaapapista ei koko Suomen mittakaavassa ole aivan uusi, mutta Pietarsaaren suomalaisessa seurakunnassa kylläkin.

Toteutus näki ensi kertaa päivänvalon - harmaana maanneiden sadepilvien takaa suodattuneen sellaisen - torstaina, kun kesäpapin pätkävakanssilla Pietarsaaressa elokuun työskenteleväJenny Kärki päivysti Johanneksen kappelin tietämillä. Pietarsaari on Kärjelle tuttu paikka, sillä hän on palvellut kaupungissa aiemmin seurakuntapastorina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajatus siitä, että papin voi tavata muuallakin kuin kirkollisten toimitusten yhteydessä tai seurakuntatalolla palvelee kirkon modernia strategiaa. Kirkon sisäisessä kielenkäytössä puhutaan matalan kynnyksen kohtaamisista.

– Onhan isommilla paikkakunnilla jopa kappeli ostarilla, mutta toisaalta täällä hautausmaalla ollaan ihan sananmukaisesti omalla maalla, Kärki pohtii.

Kokopäiväisenä hautausmaapappina Kärki ei sentään toimi, vaan hän on tavattavissa torstaisin aamukymmenen ja puolenpäivän välillä. Tosin Kärki vihjaisi heti avajaispäivänä, että saattaa tarvittaessa olla paikalla myöhempäänkin.

Ei sillä, että hautausmaalla olisi torstaiaamupäivän tihkusateessa väkeä ruuhkaksi asti ollut. Toisaalta tällaisessa työssä voi yhdenkin ihmisen kohtaaminen olla hyvin suuri asia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Positiivisella jännityksellä tähän suhtaudun. Toki voi olla, että tieto asiasta ei ole vielä kovin hyvin tavoittanut ihmisiä, Kärki puntaroi.

Hän muistuttaa, että hautausmaalla tapahtuvat kohtaamiset voivat olla sensitiivisiä.

– Jotkut voivat ajatella, että haluavat vain hoitaa läheisen hautaa, mitä tietysti pitää kunnioittaa.

Perisuomalainen tapa pehmentää ja edesauttaa kohtaamisia on kahvitarjoilu, jollainen Johanneksen kappelissa torstaina oli. Ensimmäinen tulija löysikin tiensä paikalle varsin pian.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta millaista ihmisten tapaaminen esimerkiksi hautausmaalla on ja mihin sillä pyritään?

– Että olisi sellaisia arkielämän kohtaamisia, joissa rikotaan jäätä.

Tutun papin kanssa lieneekin paljon helpompi puhua hengellisistä asioista kuin tuntemattoman. Hautausmaalla pappi voi toisaalta mennä ehkä astetta nopeammin oman alansa asioihin kuin vaikkapa kauppakeskuksessa.

– Voi kysyä, että miltä sinusta täällä tuntuu.

Oma lukunsa on, että hautausmaa itsessään kantaa yhteisön kollektiivista muistia. Jotkut iäkkäät pietarsaarelaiset voivat jopa satojen hautojen osalta muistaa jotain niissä lepäävistä ihmisistä.

Toisaalta kalmistossa piillee itse kullekin historiaa ja anekdootteja, joista ei ole aiemmin kuullut. Suomalainen seurakunta onkin päättänyt tarjota kollektiivisen mahdollisuuden tutustua hautausmaahan.

– Elokuun viimeisenä torstaina eli 27.8. järjestämme hautausmaakävelyn. Se tapahtuu illalla ja tarkasta ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin, Jenny Kärki lupaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä