Paikallisuutiset

Polttoaineveron nousu jakaa mielipiteitä – menovesi kallistuu tuntuvasti lauantaista lähtien

Kristian Sundqvist

Mikäli luet tätä artikkelia vielä heinäkuun puolella ja omistat auton, niin voi olla kannattavaa läksiä tankkaamaan. Bensiinivero nimittäin nousee elokuun alkaessa 6,3 senttiä ja dieselvero 6,9 senttiä.

Aivan nimellisistä korotuksista ei ole kyse: esimerkiksi 60 litran tankin täyttäminen dieselillä muuttuu yli neljä euroa kalliimmaksi. Vuositasolla kertyy keskimäärin seitsemän litraa sadalla kuluttavan bensiinimoottorisen auton omistajalle 90 euron verran enemmän maksettavaa veroa, mikäli ajokilometrejä tulee 20 000.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suuria vai pieniä summia? Pikakysely pietarsaarelaisilla polttoainepumpuilla vihjaa, että aihepiiri jakaa mielipiteitä.

– Polttoainehan on ollut korona-aikaan melko halpaa. Toisaalta varsin suuri osa hinnasta on joka tapauksessa veroja, pyöritteliJan Tunér korotushetken alla.

Kysymykseen siitä, onko veronkorotus sopivaa Tunér päätyi nyökkäämään varovaisen myöntävästi.

– Kyllä hinnannousu on kaiken kaikkiaan hyväksyttävissä, hän pohti ympäristöaspekteihinkin viitaten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alahärmästä Pietarsaaressa käymässä olleetSuvi Ojala jaJyrki Ämmälä eivät ottaneet tiukkaa kantaan puoleen tai toiseen.

– No siinähän se, eipä mitään, pyöritteli Ämmälä saatuaan tankin täytettyä vielä sillä matalamman verotuksen polttoaineella.

Kysymykseen siitä millä asioilla Alahärmästä tulee Pietarsaareen ajeltua hän vastasi kryptisesti.

– Tuleehan täällä käytyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jan Tunér, Suvi Ojala ja Jyrki Ämmälä olivat valmiita kommentoimaan veronkorotuksia nimillään ja kasvoillaan, useampi halusi vaieta tai lausua mielipiteensä anonyymina. Sekä autoiluun että verotukseen liittyy ulottuvuuksia, jotka usein halutaan pitää yksityisinä asioina.

Pietarsaarelaisilla huoltoasemilla kiertely paljastaa senkin, että yksittäisten tankkauspaikkojen väliset hintaerot voivat olla jopa suurempia kuin nyt toteutuvan veronkiristyksen merkitys. Hinnat eivät tosin ole aina läpinäkyviä kiitos erilaisten bonusjärjestelmien.

Oman merkittävä lukunsa polttoainemenoihin muodostaa ajotapa. Kuten tunnettualukeutuu Pietarsaaren liikenne maan vaarallisimpiin. Pietarsaaren liikenteessä vammautuu asukaslukuun nähden tuplasti väkeä esimerkiksi Kokkolaan ja Vaasaan verrattuna.

Kiihdyttely ja liian korkeat tilannenopeudet paitsi aiheuttavat vaaratilanteita niin myös käyvät kukkarolle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä