Paikallisuutiset

Vara-jaakonpäivillä ripotellen vettä ja asiakkaita – Pietarsaaren suosittu vanhanajan tori korvautui markkinoilla ja kirpputorilla

Jaakon Päivien totuttu lauantaivilske jäi tänä vuonna näkemättä ja kokematta. Suosittua vanhanajan toria ei järjestetty. Sen korvaajaksi pystytetty markkina- ja kirpputori levittäytyi linja-autoaseman tontille.

Sadekuurojen täplittämä tapahtuma keräsi tasaisesti kävijöitä, vaikka ruuhkia ei myyntipaikoille saatukaan aikaiseksi.

Pasi Lahti jaTarja Aho olivat saapuneet loman viettoon Pietarsaareen. Lahti on pietarsaarelaislähtöinen, mutta asuu nyttemmin Salossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onhan tässä iso kontrasti edellisiin Jaakon Päiviin nähden. Ei meinaa oikein uskoakaan, että nyt pitäisi niitä viettää, Lahti sanoo.

– Minulla ei vertailukohtaa ole, kun en aikaisemmin ole käynytkään, Aho kertoo.

Markkinoilta oli ehtinyt tarttua matkaan jo korvakorut Pasi Lahden tyttärelle. Aihe oli pietarsaarelaisittain sopiva, usko, toivo ja rakkaus.

Pariskunta oli viikolla ehtinyt käydä yhden bändin keikalla pubissa, harkinnassa oli samanlainen illanvietto myös lauantaiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tarja Aho pitää Mathildedalissa majataloa. Hän sanoo koronan aluksi tyhjentäneen paikan, mutta kesän tullen on ollut sitäkin vilkkaampaa.

– Heinäkuu ja elokuun viikonloput ovat ihan täynnä varauksia. Ihmiset varaavat nyt hyvissä ajoin huoneita ja ovat pitemmän aikaa, kahta-kolmea yötä, kun he normaalisti majoittuvat yhdeksi yöksi.

– Kotimaan matkailun huomaa selvästi vilkastuneen. Varattuja ulkomaan reissuja on peruttu. On ihan hyvä, että ihmiset löytävät nyt näitä kotimaan kohteitakin, Aho kertoo.

Pasi Lahden kaihdin- ja lasitusfirman toiminta lähes seisahtui kahdeksi viikoksi koronan iskettyä, mutta sen jälkeen töitä on riittänyt entiseen malliin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pedersören Lappforsissa marjatilaa miehineen pitäväPäivi Hjulfors totesi kaupan käyneen harvakseltaan.

– Enempikin olisi kerinnyt myydä. Uskon, että kenelläkään ei tänään ole mitään kovaa sukseeta ollut, pientä kauppaa kuitenkin.

Hjulforsille normijaakonpäivät ovat perinteinen, hyvä myyntitapahtuma.

– Meillä on Pietarsaaressa asiakaskuntaa. Olemme vuosikausia olleet täällä, ja yleensä hyvinvointitapahtumissa, käsityömessuilla ja markkinoilla.

Hjulforsien KP Finnberry viljelee itse tyrniä ja marja-aroniaa ja tekee niistä sekä lukuisista luonnonmarjoista jauheita.

– Emme lämpökäsittele marjoja ollenkaan, vaan kuivaamme ne ilmapuhaltimella. Sen jälkeen ne jauhetaan niin hienoksi, että siemenetkin menevät rikki ja luovuttavat arvokkaat siemenöljyt tuotteeseen. Siinä on koko marjan arvokkuus, Hjufors selvittää.

KortesjärveläinenRagni Pitkäranta on niinikään jo kokenut jaakonpäiväkävijä. Hän tekee harrastuksekseen kankaasta ja langasta patalappuja, kasseja, pipoja ja yhtä ja toista muuta.

– Uskoin, että tänään olisi vilkkaampaakin, mutta tämä sää varmaan vaikuttaa. Jaakon Päivät on kyllä kiva ja tärkeä tapahtuma kesäisin, Pitkäranta sanoo.

Virustilanne on vaikuttanut käsityöharrastukseen siten, että hänelle on jäänyt niihin enemmän aikaa.

– En ole päässyt käymään töissä. Olen ompelijana vanhainkodilla, ja sinne ei ole ollut nyt asiaa.

Markkinoiden ja kirpputorin järjestäjänGunilla Kleisin mukaan myyjiä ei tullut aivan odotusten mukaan.

– Sää ei nyt ollut meidän puolellamme. Toisaalta auringonpaisteella ihmiset olisivat varmaan olleet kesämökeillään. Mutta tunnelma on ollut hyvä ja kauppakin on käynyt.

Kleis miettii vastaavien tapahtumien järjestämistä muulloinkin. Linja-autoaseman tontille niitä voi hyvin pystyttää viikonlopuiksi, kun bussiliikennettä ei ole.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä