lauantai 8.8.2020 | 03:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaressa paljon polkupyörävarkauksia

To 23.7.2020 klo 12:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Toukokuun 2020 alusta heinäkuun puoliväliin saakka Pietarsaaressa ja sen lähiseuduilla on ilmoitettu 26 polkupyörää varastetuiksi. Suuri osa hävinneistä polkupyöristä on merkiltään TREK. Polkupyörävarkaat menevät jopa yksityisille pihoille siepatakseen polkupyöriä.

Vastaavana ajonjaksona 2019 ilmoitettiin alueella 24 polkupyörää anastetuiksi, valtaosa olivat Jopo ja Crescent merkkisiä,

Poliisi muistuttaa, että polkupyörävarkauksia voi ennaltaehkäistä lukitsemalla pyörän kunnolla, mieluummin useammalla hyvälaatuisilla lukolla ja hyvä on jos polkupyörä saadaan kiinnilukituksi kiinteään rakenteeseen.

– Merkitse muistiin polkupyöräsi tunnistetiedot: merkki, malli, väri, rungon numero ja sen mahdolliset erityistuntomerkit. Valokuva polkupyörästä helpottaa sen tunnistamista ja takaisin saamista.

– Hanki polkupyörään ainakin yksi hyvä lukko.

– Lukitse polkupyörä, vaikka jättäisit sen vain hetkeksi näkyvistäsi. Jos mahdollista, lukitse polkupyörä useammalla lukolla. Lukitse runko ja takarengas kiinteään rakenteeseen ja kaapelilukolla etupyörä runkoon. Lukitse pyörä sekä ulkona että sisällä.

– Harkitse, mihin ja milloin jätät polkupyörän. Julkinen ja pimeän aikaan valaistu paikka, jossa liikkuu ihmisiä, on sivukujaa parempi paikka. Kun et käytä pyörääsi, säilytä se mahdollisuuksien mukaan lukittuna lukitussa tilassa.

– Jos polkupyörä anastetaan, tee aina rikosilmoitus poliisille riippumatta sitä, onko pyöräsi vakuutettu tai ei. Jos polkupyörä myöhemmin päätyy poliisin haltuun, se voidaan muun muassa yhdistää omistajaansa.

– Poliisi toivoo ihmisiltä valppautta ja ilmoittamisaktiivisuutta, mikäli he havaitsevat jotain epäilyttävää polkupyörien suhteen. Akuuteissa varkaustapauksissa tulee soittaa hätänumeroon 112 poliisipartion saamiseksi paikalle.

Aktiiviset pyörävarkaat eivät anasta pyöriä omaan käyttöönsä, vaan niitä pyritään välittämään tai realisoimaan. Käytetyn pyörän ostajan kannattaa muistaa pääsääntönä, että varastetun pyörän ostaja menettää pyörän ja pyörä palautuu oikealle omistajalle. Lisäksi ostajaa voidaan tapauskohtaisen harkinnan jälkeen epäillä esimerkiksi kätkemisrikoksesta.

#