Paikallisuutiset

Purjehdus on tätäkin päivää: SSJ valmistautuu 130-vuotistapahtumiin - yhä useammat vaihtavat moottoriveneensä purjeveneeseen

Heimo Riihimäki

– On ilahduttavaa, että yhä useammat vaihtavat moottoriveneensä purjeveneeseen. Laitureillamme näkee aika ajoin lapsiperheitäkin, mitä muuan vaasalainen purjehtija ihmetteli. Pietarsaaressa purjehdus ei ole vain varttuneiden miesten harrastus.

SSJ:n (Segelsällskapet i Jakobstad) kommodoriLars-Erik Nyman arvioi purjehdusseuran tilanteen hyväksi. On menossa 130:s toimintavuosi ja juhlapurjehdukset heinä-elokuun vaihteeseen on suunniteltu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme juuri sopineet kaupungin kanssa ranta-alueen vuokrasta 20 vuodeksi.

”Olemme juuri sopineet kaupungin kanssa ranta-alueen vuokrasta 20 vuodeksi.”

SSJ:n keskiviikkopurjehdukset ovat heinäkuun ajan tauolla, mutta Lars-Erik Nymanin mukaan niiden suosio on kasvanut tasaisesti.

– Ne ovat lyhyitä, parin tunnin kisoja. On ollut mukava huomata, että keskiviikkopurjehduksia on alkanut seurata entistä enemmän ihmisiä. Lähtöä voi seurata asuntomessualueen eteläpuoliselta rannalta, toinen katselupaikka on Baltic Yachtsin (tai entisen satamaterminaalin) rannalla.

Korona tuntuu myös purjehdusseuran juhlavuoden toiminnoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olimme odottaneet juhlapurjehduksille ruotsalaisia osanottajia, mutta sehän ei nyt käy. Vierasvenelaiturissa on vieraillut joitakin kymmeniä ruotsalaismiehistöjä joka kesä, mutta tänä kesänä he jäävät tulematta. Toisaalta suomalaisia vieraita on käynyt aiempaa enemmän. Monen tapana on ollut purjehtia vierailulle Ruotsiin, mutta näissä olosuhteissa he suuntaavatkin pohjoiseen.

Saksalaisvieraatkin ovat käyneet tänä vuonna vähiin.

SSJ:llä on neljä laituria ja niissä 135 venepaikkaa. Vierasvenepaikkoja on 15, mutta vieraita kyetään ottamaan vastaan enemmänkin.

– Vakinainen venepaikka merkitään punaisella laatalla. Kun paikan haltija lähtee usean päivän reissulle,. hän kääntää laatan sinisen puolen näkyviin, jolloin paikka on vieraan käytössä. Enimmillään meillä on ollut 50 vierasvenettä laiturissa yhtä aikaa, Nyman sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pavis on SSJ:n omistama ravintolarakennus, mutta ruokapalvelu on ulkoistettu. 2010-luvun alkupuolella rakennus lämpöeristettiin ja sen keittiö uusittiin

– Terassin uusimisesta on jo piirustukset.

Terassi näyttää hyväkuntoiselta. Miksi se pitää uusia?

– Tarkoitus on poistaa terassin portaat tai siis tasoerot. Tänä kesänä remonttia ei kuitenkaan toteuteta.

Kesän ajan SSJ:n palveluksessa on kolme kaupungin palkkaamaa nuorta. He leikkaavat nurmikkoa, huolehtivat huoltorakennuksen siisteydestä ja kirjaavat vierailijat.

– Tämän vuoden uutuus on, että Paviksen rannan pikkulaituri on ruokavieraiden käytössä maksutta. Laituri on kunnostettu äskettäin. Pikkulaiturin syväys on 3 metriä eli suurempi kuin varsinaisten laiturien syväys, joka on 2,3 metriä

On esitetty, että Vanhan sataman lahti on madaltunut ja se pitäisi ruopata.

– Tuo ongelma ei kosketa meitä. Matala osuus alkaa suurin piirtein hyppytornista lahden pohjukkaan. SSJ:n vierasvenelaiturille vievä reitti on itse asiassa syvempi kuin jokunen vuosi sitten, reitit on mitattu ja merkitty uudelleen.

SSJ:n junioritoiminta on Lars-Erik Nymanin mukaan nyt seisahduksissa.

– Meillä on kyllä jollia, mutta ei ole vetäjää, joka opastaisi nuoria purjehtimaan. Tänä vuonna ei tosin ole tullut hakemuksiakaan, ehkä koronan takia.

SSJ:n juhlapurjehdukset alkavat heinäkuun viimeisenä päivänä, jolloin seilataan Stubben Race eli käydään Uudenkaarlepyyn entisellä majakalla. Matkaa kertyy 44 merimailia. 1. elokuuta käynnistyy 15 merimailin Kust Race.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä