Paikallisuutiset

Korona: Vain joka seitsemäs seudun yksinyrittäjä on hakenut ministeriön koronatukea.

Kuva: Heimo Riihimäki

Heimo Riihimäki

Koronaviruksen aiheuttamia taloudellisia menetyksiä lasketaan vielä, mutta ehkä tilanne ei ole aivan katastrofaalinen. Ainakin Pietarsaaren seudulla on tilanne se, että yksinyrittäjät eivät ole rynnänneet hakemaan julkista tukirahaa.

– Concordian toimialueen viidessä kunnassa on 1690 yrittäjää, jotka työskentelevät yksin, yrityskehittäjäKari Myllymäki kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viime viikon alkupuoleen mennessä olimme ottaneet vastaan 230 tukihakemusta. 144 hakemusta puolsimme.

”Tukea saaneet ovat kertoneet rahan tulleen tarpeeseen, sillä on voitu maksaa vaikkapa vuokria tai muita juoksevia kuluja.” Jarl Sundqvist Concordian toimitusjohtaja

Kehitysyhtiö Concordia ei jaa yksinyrittäjien tukea. Työ- ja elinkeinoministeriö ohjaa rahat kunnille.

– Meidän osamme on ottaa vastaan ja käsitellä hakemukset, toimitusjohtajaJarl Sundqvist selittää.

– Varsinaiset tukipäätökset tehdään kunnissa, virkamiestasolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksinyrittäjän tuki on 2000 euroa.

– Tukea saaneet ovat kertoneet rahan tulleen tarpeeseen, sillä on voitu maksaa vaikkapa vuokria tai muita juoksevia kuluja.

Suurta ryntäystä ministeriön avustusten äärelle ei siis ole koettu.

– Tilanne on sama muuallakin, niin Kosekin kuin Vasekinkin alueilla ja oikeastaan koko maassa, Kari Myllymäki sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En osaa sanoa, mistä se kertoo. Hakumenettely ei taatusti ole monimutkainen. Ehkä joku yrittäjä haluaa pärjätä omillaan, toinen ei kenties halua paljastaa liikevaihtoaan.

Tuelle on toki erinäisiä reunaehtoja. Liiketoiminnan on pitänyt olla kannattavaa ennen korona-aaltoa, liikevaihtoa on pitänyt olla ainakin 20 000 euroa vuodessa ja liikevaihdon on pitänyt aleta koronan takia 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

– Ehkä joidenkin yksinyrittäjien toiminta ei ole ehtinyt vielä supistua. Tukea voi hakea vielä elokuun menetyksiin, hakuaikaa on syyskuun loppuun.

Concordian alueella on noin 6000 yritystä, joista 4000 on pieniä, 1 - 4 työntekijän yrityksiä.

– Yksinyrittäjien määrä ei ilmene meidän tiedostoistamme, Jarl Sundqvist huomauttaa.

– Tieto 1690 yksinyrittäjästä saatiin työ- ja teollisuusministeriöltä.

Yksinyrittäjiä - ja myös tukihakemuksia - on laidasta laitaan. On parturi-kampaamoja, käsityöläisiä, muusikoita, metallialan alihankkijoita, konsultteja ja asentajia. Joku saattaa työskennellä kotonaan, toinen asiakkaiden luona tai sitten työvälineet ovat auton peräluukussa.

– Eniten koronasta kärsivät tietysti sellaiset yrittäjät, joiden työ vaatii läheisyyttä asiakkaaseen. 230 tukihakemuksesta osa on vielä käsittelyssä, Concordian auttaa yrittäjiä hakemusten täydentämisessä ja sitten jatkuu. 144 on saanut puoltolauseet, 23 hakemusta ei ole puollettu.

– Tuen epäämisen syynä voi olla niin pieni liikevaihto, ettei yrittämistä voi pitää päätoimisena, Kari Myllymäki sanoo.

– Tai siten korona ei ole vähentänyt liikevaihtoa kovin paljon. Myös verovelka on hankala asia, tosin nyttemmin riittää, jos yrittäjä voi osoittaa, että verovelan maksuohjelmaa on haettu. Hakemuksia voi täydentää jälkikäteen.

Yksinyrittäjien tuki tulee siis ministeriöltä ja maksetaan kuntien kautta. Isommat yritykset ovat voineet hakea koronatukea tilanneanalyysille tai kehittämistoimenpiteille Elyn tai Business Finlandin kautta, mutta noiden tukien hakuaika on jo ohi.

– Ensi viikolla tulee haettavaksi uudenlainen tuki valtionkonttorin kautta, Jarl Sundqvist kertoo.

– Tuo tuki on kustannusperusteinen. Siinäkin Concordian rooli on vain neuvoa tuen hakijoita.

Alkutuotannon yritykset ja yritykset, joilla on muuta yritystoimintaa alkutuotannon ohella voivat hakea kustannustukea Ely-keskuksen maaseutuosastolta.

Koronan takia tuli kaupunkikeskustan palvelupaikkoihin hiljaista.

– Onneksi Alholman teollisuusalue on toiminut enemmän tai vähemmän normaalisti, Jarl Sundqvist tuumi.

– Mutta esimerkiksi matkustusrajoitukset ovat kyllä suuri riesa. Jos haluaa etsiä tilanteesta jotain positiivista, niin kuuleman mukaan metallialan pk -alihankkijat ovat saaneet tavallista enemmän tarjouspyyntöjä, kun yhteydet Eurooppaan ja muualle ovat olleet katkolla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä