lauantai 8.8.2020 | 03:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luksustason lasi-igluja suunnitteilla Fäbodaan: Jos prosessi etenee yrittäjien toivomassa tahdissa voi iglussa tähtitaivaan alla nukahtaa jo loppuvuodesta. Yleisöllä mahdollisuus tutustua "koko seudun pilottiprojektiin Fäbodassa".

Pirkko Högkulla
To 2.7.2020 klo 15:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Botnia Villa vastaanottaa ensimmäiset vieraat lasi-igluihinsa jo syys-lokakuussa, mikäli lupaprosessi etenee yrittäjien toivomalla tavalla.

Fäbodan rantakalliolle, kahvituvalle tultaessa vasemmalle puolelle kauaksi puiden suojaan, on suunnitteilla kolme erillistä lasi-iglua, yhteinen iglusauna ja grillikatos. Yöpymiseen tarkoitetuista igluista kaksi on kooltaan noin 20 neliötä ja yksi päälle 30 neliötä. Korkeutta niissä on kolme metriä. Jokaiseen igluun ja saunaan kuuluu oma kylpytynnyri. Sauna ja grillikatos ovat vieraiden yhteisessä käytössä. Saunaan mahtuu kylpemään kerralla 6-8 henkilöä.

Seudullisesti ainutlaatuisen hankkeen - ja vielä Fäbodassa - taustalla on neljä yrittäjää; Mika Vacker, Annika Rak, Misha Åkerholm ja Fredrik Teir.

Avainsanoja ovat ekologisuus ja elämys.

Iglut tuottavat oman sähkönsä aurinkopaneelien avulla. Varustukseen kuuluu mm. hella, jääkaappi, suihku, polttokäymälä, lämpöpumppu.

– Ei kosketa luontoon, ei kaadeta puuta eikä puskaa, ei roskata, ei liata vettä. Botnia Villa ei myöskään omi aluetta eli ei rajoiteta muiden vapautta kulkea siellä, painottaa hankkeen vetäjänä toimiva Mika Vacker.

Pysyvää perustaakaan ei tarvita, sillä iglut nostetaan paikoilleen, säädettävien jalkojen päälle.

– Jos iglut vietäisiin pois ei huomaisi mistään, että paikalla on mitään koskaan ollutkaan, kuvaa Misha Åkerholm.

Iglut valmistetaan karkaistusta lasista ja lämpölasista. Sisustuksessa käytetään mm. lehtikuusipaneelia.

– Rakennukset sulautuvat kaikin puolin kallioiseen luontoon. Iglun yhteydessä olevaan tekniseen toimitilaan tulee sammalkatto.

Botnia Villaa markkinoidaan lähinnä yrityksille ja paikkaa pyöritetään hotellitoimintana mökkipalveluilla.

– Asiakas voi tilata ruokapalvelut ja vaikkapa pyykkipalvelut. Jääkaapista löytyy ruokaa ja juomaa tilauksesta, Vacker kuvaa.

Suunnitelmissa on lisäksi luonto- ja kalastusretkien tarjoaminen.

– Kiitokset kaupungin myönteisen suhtautumisen asia on etenemässä lähes yhtä nopeaa tahtia kuin idea syttyikin Lapin reissulla vain pari viikkoa sitten, naurahtaa Mika Vacker.

Hän kertoo olleensa yhteydessä paikallisiin päättäjiin ja politiikkoihin ja käynyt koputtelemassa ovia.

– Vastaanotto on ollut myönteinen. Uskallan uskoa, että hanke toteutuu.

Tekninen lautakunta käsittelee asiaa ylimääräisessä kokouksessa heinäkuun 15. päivä.

– Haemme viiden vuoden vuokrasopimusta tuhannen neliön alueesta.

– Koska kyse on koko seudun pilottiprojektista Fäbodassa haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden tutustua suunnitelmiin. Tarjoamme pullakahvit ja vastaamme kysymyksiin Fäbodan kahvituvalla maanantaina 6. heinäkuuta kello 14-16, kutsuvat Mika Vacker ja Misha Åkerholm.

Botnia Villa

Suunnitteilla Fäbodan rantakalliolle.

Kolme yöpymiseen tarkoitettua lasi-iglua, yhteinen sauna ja grillikatos. Igluihin ja saunaan tulee omat kylpytynnyrit.

Iglut tuottavat oman sähkönsä aurinkopaneelien avulla. Varustukseen kuuluu mm. hella, jääkaappi, suihku, polttokäymälä, lämpöpumppu. Suljettu vesikierto.

Yleisöllä mahdollisuus tutustua yrittäjien suunnitelmiin Fäbodan kahvituvalla maanantaina 6. heinäkuuta kello 14-16.

Teknisen lautakunnan ylimääräisen kokouksen asialistalla 15. heinäkuuta. Yrittäjät anovat noin tuhannen neliön aluetta vuokralle viideksi vuodeksi. Rakennuslupaa on tarkoitus hakea elokuussa.

#