Paikallisuutiset

Elokuussa papin kanssa voi jutella hautausmaan käytävillä – idea saa kannatusta PS:n pikakyselyssä

Ihan hyvin voisin ajatella, että täällä juttelisin papin kanssa, pohti Gunborg Björk.
Ihan hyvin voisin ajatella, että täällä juttelisin papin kanssa, pohti Gunborg Björk. Kuva: Kristian Sundqvist

Pietarsaari

Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan kirkkoherrallaLotta Endtbackalla on hyviä uutisia.

– Meille on nyt koronakevään aikana liittynyt jonkin verran uusia jäseniä, mistä tuli sellainen wau-fiilis, iloitsee Endtbacka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Isommassa kuvassa on seurakunnan jäsenkehitys ollut surullista. Jäseniä oli vuodenvaihteessa 4902 eli 12,5 prosenttia vähemmän kuin viisi vuotta aikaisemmin. Suurin osa esimerkiksi viime vuoden jäsenkadosta syntyi kirkosta eroamisen myötä.

”Satsaamme juttuihin, joihin voimme panostaa. Meillä on notkea rakenne ja pystymme aika nopeasti ryhtymään asioihin.” Lotta Endtbacka Kirkkoherra

Suomalainen seurakunta yrittää kehittää toimintaansa tavalla, jolla vähäiselläkin henkilöstöllä tavoitettaisiin enemmän ihmisiä.

– Matalan kohtaamisen jutut kiinnostavat, Endtbacka näkee.

Eräs konkreettinen toimintamalli on hautausmaapappitoiminta, jota on viime vuosina kokeiltu suuremmissa kaupungeissa jopa kokopäivätoimisena tehtävänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aiemminkin suomalaisessa seurakunnassa pätkähommissa ollut ja tällä hetkellä Kauhavan alueseurakunnan vs. kappalaisena toimiva Jenny Kärki tulee elokuuksi Pietarsaareen töihin ja ottaa vastuulleen myös hautausmaakohtaamisia.

Pappi hautausmaalla -malli käynnistyy pienellä vaihteella, kun sielunhoitaja käyskentelee kalmistolla kerran viikossa ja elokuun ajan. Jo tällaiselta ajanjaksolta saatavat kokemukset voivat silti antaa vihjeitä, miten asian kanssa edetä.

Kirkkoherran mukaan seurakunta pyrkii ylipäätään löytämään toimintamuotoja, jotka eivät ole spektaakkeleita, vaan pikemminkin päinvastoin.

– Kun seurakunta ei isone, niin satsaamme juttuihin, joihin me voimme panostaa. Meillä on notkea rakenne ja pystymme aika nopeasti ryhtymään asioihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen evankelisluterilaista kirkkoa on vuosikymmenten ajan kritisoitu siitä, ettei se mene ihmisten keskuuteen. Arvosteluun kirkko on yrittänyt vastata tekemällä työtä käskettyä ja sen tämänhetkisen strategia-asiakirjan nimikin on Kohtaamisen kirkko.

Hautausmaa on monellakin tapaa luonteva paikka tavata ihmisiä, mutta ei siellä väkeä joukoittain liiku kuin korkeintaan joulun ja pyhäinpäivän tienoilla.

– Mutta mikä ihmeen paikka sellainen Pietarsaaressa olisi, pyörittelee Endtbacka ja mainitsee mahdolliseksi esimerkiksi Prisman käytävän.

– Mutta ei sekään ihan oikein olisi ja ihmiset ovat Prismassa ostoksilla, hän jatkaa.

Millaista on papintyö hautausmaalla tai vaikkapa marketin käytävällä? Suomen ensimmäinen hautausmaapappi eli Suomen suurimmalla hautausmaalla Helsingin Malmissa ihmisten kanssa kesäisin työkseen juttelevaKai Sadinmaa on kokenut työnsä kiehtovaksi.

– Ihmiset mieltävät, että hautausmaa ja kirkko ovat papin reviiriä. Sen sijaan esimerkiksi kauppakeskuksissa ihmisiä saattaa olla paljon vaikeampi lähestyä. Hyvin usein juttu alkaa siitä, ketä itse kukin on tullut haudalle muistelemaan, kertoi Sadinmaa Kirkko ja kaupunki -lehden haastattelussa.

Sadinmaa inspiroitui työstään niin paljon, että kirjoitti näkemästään ja kokemastaan Kuolleiden kirja -nimisen teoksen. Hänen mukaansa hautojen äärellä jutellaan hyvin monenlaista.

– Keskustelujen sisällöt vaihtelevat small talkista sielunhoitoon.

Mitä ihmiset Pietarsaaressa miettivät ideasta, että hautausmaan käytävillä astelisi pappi? Miehensä hautaa hoitavaGunborg Björk miettii, että ajatus on hyvä.

– Ihan hyvin voisin ajatella, että täällä juttelisin papin kanssa.

Hän pohtii toisaalta, että liikenisikö papilta aikaa kaikille ja ehtiikö pappiin toisaalta törmätä.

– Tämä on iso hautausmaa.

Vaasasta vanhempiensa haudalla käymässä ollutLeif Axell lämpeni hänkin konseptille.

– Mikä ettei, tämä on ihan luonteva ympäristö.

Eräät muutkin hautausmaalla liikkeellä olleet näkivät ajatuksen hyvänä, vastustajia ei pikaotannalla löytynyt.

Kristian Sundqvist

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä