Paikallisuutiset

Pietarsaareen rakennettavan Lagmansgårdenin koulukodin suunnittelukilpailun voittaja löytyi: "Ihop edustaa hillittyä ja ajatonta, korkealuokkaista arkkitehtuuria"

Pietarsaaren Pirilöön nousevan uuden Lagmansgårdenin koulukodin suunnittelukilpailu on ratkennut.

Senaatti-kiinteistöjen järjestämän suunnittelukilpailun voittajaksi on valittu yksimielisesti Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n ehdotus ”Ihop”. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton kanssa.

– Kilpailun taso oli korkea. Saimme viisi hyvää, mutta selkeästi erilaista ehdotusta, joista ”Ihop” nousi arvostelulautakunnan yksimielisellä päätöksellä ensimmäiselle sijalle, luonnehtii tiedotteessa kilpailun tasoa lautakunnan puheenjohtajaJari Auer Senaatti-kiinteistöistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arvostelulautakunnan mukaan voittanut ehdotus edustaa hillittyä ja ajatonta, korkealuokkaista arkkitehtuuria, joka on sidottu upeasti paikkaansa. Ehdotuksessa on käytetty paljon puuta ja lasia.

Arvostelussa painottuivat tilojen toiminnallisuus, kodinomaisuus ja turvallisuus ja lisäksi arvioitiin tilojen tunnelmia ja terapeuttisuutta.

Uusi Lagmansgårdenin koulukoti suunnitellaan Pietarsaareen, noin 5 km etäisyydelle keskustasta kaakkoon sijoittuvalle alueelle Vanhan Pirilöntien varrelle.

Nykyinen Lagmansgårdenin koulukoti sijaitsee muutaman kilometrin päässä Östensössä Pedersöressä. Käytössä olevista tiloista on päätetty luopua, koska tilat ja niiden kunto eivät vastaa nykyisiä lastensuojelutoiminnan vaatimuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koulukotiin tulee 19 majoitushuonetta neljälle osastolle, oppimis- ja harrastetiloja, keittiö ja ruokasali, hallinnon tiloja sekä ulkoalueet.

Koulukodin suunnittelun tuli pohjautua Senaatti-kiinteistöjen ja Valtion koulukotien laatimaan toiminta- ja toimitilakonseptiin, joka tukee valtion viiden koulukodin toiminnan kehittämistä ja ohjaa toimitilahankkeita vaikuttavuuden ja asiakaslähtöisyyden näkökulmasta.

Rakennuksien tuli olla pääosin puurakenteisia. Tavoitteena on energiatehokas ja elinkaaren hiilijalanjäljeltä optimoitu rakennus, joka on sisäolosuhteiltaan terveellinen ja turvallinen.

Kilpailu oli kutsukilpailu, johon arvottiin mukaan viisi suunnitteluryhmää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arvostelulautakunta suosittelee, että Lagmansgårdenin koulukodin suunnittelua jatketaan voittaneen ehdotuksen ”Ihop” pohjalta ja suunnittelijoiksi valitaan voittaneen ehdotuksen laatijat.

Alustavan aikataulun mukaan uuden koulun rakentaminen alkaisi 2021 loppupuolella, ja se valmistuisi alkuvuonna 2023. Kustannusarvio ilman arvonlisäveroa on 11,85 milj. euroa.

Hanke otti ison edistysaskeleen kesäkuun alussa, kun sille myönnettiin hallituksen lisätalousarviossa 10 miljoonan euron rahoitus.

Lagmansgården on kaksikielinen koulukoti, joka ottaa vastaan teini-ikäisiä lapsia ja nuoria joka puolelta Suomea.

Se rakennetaan yksikerroksiseksi, ja rakennusala on reilut 2 000 neliömetriä.

– Tämä on ihan ehdoton parannus meille. Tulevassa rakennuksessa turvallisuus, viihtyvyys ja hoidollinen näkökulma ovat ykkösasioita. Eikä tarvitse ravata enää kolmikerroksisen talon rapuissa, kommentoi Lagmansgårdenin johtajaCarl-Johan Strömberg kesäkuun alussa PS:lle kuultuaan valtion rahoituspäätöksestä.

Hän laski uuden rakennuksen myötä laajentuvan toiminnan merkitsevän 10–15 uutta työpaikkaa nykyisten vajaan 30:n lisäksi.

Valtion koulukodit

Koulukotien tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä on auttaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia nuoria rakentamaan itselleen hyvän elämän edellytykset ja estää syrjäytymiskehitys.

Valtiolla on viisi koulukotia, jotka tarjoavat sijoitetuilla nuorilla turvallisen ja viihtyisän kasvuympäristön sekä vaativan erityisen tuen, sijaishuollon ja opetuksen palvelut. Koulukodit ovat lasten sijaishuollon yksiköitä, joissa sekä asutaan että käydään koulua. Osa koulukodeista toimii historiallisissa rakennuksissa.

Valtion koulukotien kiinteistöt ovat Suomen valtion omistamia ja Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimia.

Liminka, aloitti toimintansa 1829: Valmistunut uusi majoitusrakennus ja vuoden 2020 lopussa toinen majoitusrakennus.

Vuorela, Vihti, aloitti toimintansa 1894: Opistola-rakennuksen perusparannus valmistui vuoden 2020 alussa.

Lagmansgården, Pedersöre, aloitti toimintansa 1902.

Sippola, Kouvola, aloitti toimintansa 1909: Tyttöjen osaston perusparannus valmistunut. Päätetty rakentaa uusi majoitusrakennus. Päärakennuksen peruskorjauksen hankesuunnittelu on käynnissä.

Sairila, Mikkeli, aloitti toimintansa 1962: Päärakennuksen perusparannus on käynnissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä