lauantai 11.7.2020 | 17:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Korjaustarvetta on enemmän kuin korjausmäärärahaa

Kiinteistöpäällikkö Daniel Wikström siirtyy seurakuntayhtymästä yksityisen palvelukseen

Heimo Riihimäki
Ma 22.6.2020 klo 09:18

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

– Olin rakentamassa tuota kanaalin yli kulkevaa siltaa vuonna 2004 ja nyt sillan kansi uusitaan, lehtikuusen tilalle tulle pesubetonikansi. Tuli mieleen, että olisiko minunkin aika uudistua.

Seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Daniel Wikström on anonut ja saanut vuoden virkavapaata, uusi työnantaja odottaa häntä Kokkolassa elokuussa. Viime viikolla tuli kuluneeksi 22 vuotta siitä, kun hän astui Pietarsaaren seudun seurakuntayhtymän palvelukseen, aluksi kiinteistöpäällikkö Karl Nybackan apulaisena, sitten itse kiinteistöpäällikkönä. Hän on siis toinen mies virassa yhtymässä, joka perustettiin 1977.

Kanaalisillan korjaustarve on yksi maamerkki kiinteistöpäällikön uralla, kuuden vuoden projekti turvalaitteiden asentamiseksi seurakuntayhtymän kirkkoihin ja kiinteistöihin on toinen.

– Vakuutusyhtiö vaati sprinklereitä, murtohälyttimiä ja kameravalvontaa kiinteistöihin. Viime viikolla asennettiin viimeiset hälyttimet Purmolle ja Ähtävälle.

Myös seurakuntien talous on ollut ja on ahtaalla, mikä turhauttaa kiinteistöpäällikköä.

– Vuosittainen ylläpito- ja kalustustarve on 100 000 euron luokkaa, mutta käytössä on alle puolet siitä. Pännäisten seurakuntakotiin on hankittava kalusteet päiväkerhotoimintaa varten... viime vuonna pelkästään Pedersören kirkon katon tervaus maksoi 42 000 euroa. Seuraavaksi pitäisi maalata kaupunginkirkon julkisivu. Mutta verotulojen vähetessä pitää elää sen mukaisesti.

Seurakuntayhtymällä on paljon kiinteistöjä ja herää kysymys, että miksei niitä myydä, kun kerran rahaa on vähän. Daniel Wikström huomauttaa, että kyllä kiinteää omaisuutta on jo realisoitu.

– Minun aikanani on myyty esimerkiksi Rosenlundin pappila, Karhusaaren kirkko ja kaksi seurakuntakotia Purmolla. Myös useita osakehuoneistoja on myyty. Yhtymä on vuokrannut tiloja esimerkiksi päiväkerhotoimintaan, mutta useimmista vuokratiloista on luovuttu, viimeisenä luovutaan Sandsundin päiväkerhon tiloista. Toiminta siirretään Pännäisiin.

Suomalaisen seurakunnan kirpputori eli lähetyskoti poliisiaseman eteläpuolella suljettiin kolme vuotta sitten.

– On sanottava, että tuon paikan tuotto suhteessa seurakuntayhtymän maksamaan vuokraan ei ollut kummoinen.

Kiinteistöjä on mahdollista myydä vielä lisää.

– Seuraajani laatii päättäjille kiinteistöstrategian, josta selviää, mitä voidaan myydä ja miten myynti vaikuttaa seurakuntien toimintaan. Itse en ole muilta kiireiltäni ehtinyt tehdä tuollaista pitkäjänteistä suunnitelmaa.

Ähtävän pappilan alueella on myytävää.

– Tarvitaan kuitenkin ensin kaavamuutos. Uusi kaava luo alueelle useita tontteja myytäväksi. Pappilan alue ei sinänsä ole ongelma juuri nyt, siellä on vuokralaisia. Purmon, Ähtävän ja Pedersören seurakuntien yhdistyminen luonee sekin mahdollisuuksia myydä kiinteistöjä.

Merilän leirialue ollut vajaakäytössä pitkään.

– C-moduuli peruskorjataan ja jos se onnistuu, myös A- ja B-moduulit kunnostetaan. Silloin Merilää voisi alkaa markkinoida ja vuokrata monenlaisiin tarkoituksiin.

Pietarsaaren hautausmaa uhkaa täyttyä aika nopeasti. Suunnitelmia uuden laajennusosan rakentamiseksi pohjoiseen Rantatien suuntaan on jo tehty ja viime kesänä alueelta kaadettiin puut. Vielä ei paikalle kuitenkaan muokata hautausmaata.

– Laajennussuunnitelmasta tehty valitus on vielä käsittelykierroksella, Daniel Wikström selittää.

– Käytämme raivattua aluetta välivarastona. Sinne on läjitetty esimerkiksi maa-aineksia. Jahka valitusasia saadaan pois päiväjärjestyksestä, hautausmaan laajennusta aletaan muokata.

Laajennushankkeesta erillään vireillä on myös uuden varastoalueen ja uusien varastorakennusten rakentaminen kanaalin itäpuolelle. Nuo työt alkavat ensi vuonna. Oikotien ja kanaalin kulmaukseen muokataan uusi uurnahautausmaa.

Elokuussa Daniel Wikström astuu Otakon Oy:n palvelukseen. Otakon on oululainen rakennuskonsulttiyritys, jolla on toimipiste Kokkolassa. Daniel Wikströmin on määrä toimia rakennushankkeiden projektijohtajana sekä työmaavalvojana.

– Minusta on mukava saada hieman nykyistä kapeampi vastuualue. Seurakuntayhtymässä minulla on ollut esimerkiksi esimiehen ja työsuojelupäällikön tehtäviä. Uskoakseni voin Otakonissa keskittyä rakentamiseen. Olen sentään koulutukseltani rakennusmestari ja tiemestari.

Laajennussuunnitelmasta tehty valitus on vielä käsittelykierroksella, Jahka valitusasia saadaan pois päiväjärjestyksestä, hautausmaan laajennusta aletaan muokata.

#