Urheilu

"Centers is back" – iso C ei koskaan lakannut olemasta osa pietarsaarelaista urheilukulttuuria

– Mä haluan otsikkoon, että Centers is back.

Pietarsaaren jäähallissa järjestettiin perjantaina aamupäivällä poikkeuksellinen lehdistötilaisuus, joka jää kaupungin urheiluhistoriaan tai sitten ei. Tulevaisuus näyttää, mutta Centers Hockeyn uunituoreen puheenjohtajanKenneth Björklundin otsikkotoiveeseen oli helppo suostua.

Tilaisuuden kärkiantina kun nimenomaan oli, että ainakin paikallisella mittapuulla legendaarinen Centers palaa jääkiekkokartalle. Edustusjääkiekkoseura Jeppis Hockey vaihtaa nimensä siihen aitoon ja alkuperäiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nimenvaihdos ja muutaman paidan painattaminen ei suuria panostuksia vaadi, vaan on vasta uuden alun alkua. Mitä tällä tietoa kolmosdivisioonassa syksyllä pelaavan seuran taustoissa käytännössä aletaan tehdä?

Björklund vakuuttaa, että kynttilää ei pidetä vakan alla.

– Tästä päivästä alkaen alkaa johtokunta istua alas ja aletaan hommata seuralle näkyvyyttä, ruvetaan keräämään rahaa ja samalla katsomaan, että mikä on ihmisten ajatusmaailma Centersiä kohtaan.

Centersiläiset ajattelevat paljon ottelupäivää, jonka olisi tarkoitus kasvaa merkittäväksi tapahtumaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meidän pitää ottelupäivänä näkyä kaikkialla kaupunkikuvassa ja näyttää ihmisille, että täällä hallilla on meidän olohuone, tervetuloa.

Kaikki tuo kuulostaa samaan aikaan hienolta ja tutulta. Lukemattomissa seuroissa on aikojen saatossa päätetty kääriä hihat ja ryhtyä toimeen, mutta nyt on ilmassa enteitä, että alunperin vuonna 1961 perustetussa Centersissä ei tekeminen jää puheiden tasolle.

Eräänä vihjauksena tähän suuntaan toimi itse lehdistötilaisuus, joka oli suorastaan ammattimainen. Läsnä oli puheenjohtajan lisäksi muita hallituksen jäseniä, päävalmentaja ja toinen valmentaja sekä pelaajia. Median kuvaustarpeita oli ajateltu raahaamalla punaviivalle sohva.

Tällainen ei ole tavallista edes SM-liigassa, joten mediapuolella otti Centersin uusi tuleminen lentävän lähdön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Median palvelemistakin tärkeämpää jääkiekossa silti on jääkiekon pelaaminen. Tällä osastolla päävalmentajaTomi Joella on läväyttää pöytään lista, joka kesäkuun alkua elettäessä hämmästyttää pituudellaan.

– Meillä 22 pelaajasopimusta eli kolme maalivahtia, seitsemän puolustajaa ja kaksitoista hyökkääjää, totesi Joki oikeutettua ylpeyttä äänessään.

Joen mukaan haussa yhä on 2-3 täsmävahvistusta ja Centersissä pelaamaan halukkaat miehet ottavat häneen yhteyttä säännöllisesti. Joki korostaa, että hänen Centersissään on kaikilla joukkueeseen päässeillä tasaveroinen kilpailutilanne.

– Vihaan yli kaiken sitä, että kaikki eivät saa samanlaisia mahdollisuuksia.

Centersin pelaajalistan nimekkäin vahvistus on kaustislaissyntyinen maalivahtiTimo Niemi, jolla on kaudelta 2013-2014 ansioluettelossaan aloittavana maalivahtina pelattuja SM-sarjaotteluita Jokereiden paidassa. Ruotsissa Mora IK:ssakin pelannut Niemi, 27, hakee loukkaantumisten vuoksi jo keskeytyneelle uralleen uutta alkua Centersistä.

Täysiverisenä ammattiurheilijana jääkiekkoa harjoittanut Niemi toimii esimerkkinä pelaajatyypistä, jonka edustajat voivat Pietarsaaressa nostaa sekä joukkuetta että omaa uraansa.

– Olen kiinnostunut pelaajista, jotka yhä miettivät, että voisiko tästä tehdä palkkatyön, Joki sanoi.

Ylöspäin Centers nimittäin sarjaportaikossa pyrkii, vaikka seura ei virallisia tavoitteitaan vielä julkistanutkaan.

– Kolmosesta pois mahdollisimman äkkiä, se on selvä, paalutti Joki.

Viime sarjakausi jäi Jeppis Hockeylta kokoaan väliin, mutta Centersillä voisi olla suora takaportti sarjaporrasta ylemmäksikin. Lisäksi monimutkainen sarjajärjestelmä mahdollistaa eräänlaiset nousut kesken kauden.

Jäälle jo harjoitteleva Centers menee elokuussa ja kolmosen kausi käynnistyy lokakuussa.

Tunnin mittaiseksi venyneessä pressitilaisuudessa puhuttiin paljon enemmänkin asiaa ja lopussa uppouduttiin myös urheilukulttuurin maailmaan.

Pohdittiin, että onko nyt käytössä oleva C-logo vanha ja alkuperäinen (on), paljonko Centerin ja IFK Lepplaxin paikallisottelut aikoinaan parhaimmillaan väkeä vetivät (enemmän kuin halliin olisi saanut ottaa) ja niin edespäin. Muisteltiin myös, oliko Keskuskaukalon ammoisissa ulkojääotteluissa kylmä (oli).

Tulevaisuuden osalta keskustelu rönsyili visiointiin mahdollisesta harjoitushallista palaten toisaalta suunnitelmiin siitä, kun Centers ensi syksynä pelaa ensimmäisen sarjaottelunsa sitten 1990-luvun alun.

– Pauke on silloin niin kova, että kohta on palokuntakin paikalla, jysäytti Kenneth Björklund.

Centersin sopimuspelaajat 5. kesäkuuta 2020

Maalivahdit: Hugo Bränn, Timo Niemi, Wille Sundberg

Puolustajat: Aleksander Barysev, Vili Brandt, Eemil Invenius, Jarkko Anttila, Melvin Börgmestars, Aleksi Vaskivuo, Eemil Stårbacka

Hyökkääjät: Sebastian Rajala, Ville Partanen, Joonas Pääjärvi, Cevin Mattila, Ville Aappola, Kasper Käld, Matti Toskala, Jami Nylund, Joona Pesola, Samuli Malinen, Liinus Sundqvist, Stefan Fagersund.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä