Paikallisuutiset

Pietarsaaren seutu lobbaa tiehankkeita – toiveissa töitä kaikkiaan 54 miljoonan arvosta

Pietarsaaren, Luodon, Pedersören, Kruunupyyn sekä Uusikaarlepyyn kunnat ja alueen yrityselämän edustajat ovat laatineet listan seudun kiireellisimmistä tieverkkoon liittyvistä infrastruktuurihankkeista.

Kunnianhimoinen listaus käsittää peräti 46 hanketta, joiden yhteenlaskettu kustannusarvio on 54 miljoonaa euroa. Rahassa mitattuna suurin yksittäinen projekti liittyy valtatie 8:n ja Pietarsaaresta Evijärven suuntaan kulkevan kantatie 68:n liittymäristeykseen Pedersören Edsevössä.

Pyrkimyksenä on muun muassa saada risteykseen rakennettua neljäs ramppi, niin että vasemmalle ei tarvitse enää kääntyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kantatie 68 on alueellinen valtaväylä infrastruktuuria ajatellen, sanoo Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordian toimitusjohtajaJarl Sundqvist.

"Edsevön liittymä aiheuttaa nykyisellään vaaratilanteita joka päivä." Staffan Molander Kuljetusyrittäjä

Mainitun tien varrella Pedersören Kolpissa pitää majaansa kuljetusliike Molanders Transport. YrittäjäStaffan Molander näkee, että läheinen Edsevön liittymä aiheuttaa nykyisellään vaaratilanteita joka päivä.

– Syynä on se neljännen rampin puuttuminen. Vasemmalle kääntymiset lisäksi aikaansaavat jonoja, mikä vie aikaa ja eikä ole ympäristöystävällistä.

Molander suree Suomen tieverkon rapautumista ja alikehittyneisyyttä ylipäätään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tiet ovat viime vuosina huonontuneet huomattavasti. Tämä on meille kustannuskysymys, mutta myös työturvallisuuskysymys. Kuljettajiemme olisi saatava tuntea olonsa turvalliseksi.

Myös Molander muistuttaa, että kantatiellä 68 kulkee paljon liikennettä. Merkittävä osa Pietarsaaren paperiteollisuuden käyttämästä puusta saapuu tehtaille tätä kautta.

– Kaikki kunnia esimerkiksi Helsingin väylille, mutta kyllä tässä meidän alueemme mittapuulla vilskettä on.

Edsevön risteyksen rakentuminen täydelliseksi eritasoliittymäksi on yksi kolmesta kärkihankkeesta, joita alueelta tällä hetkellä erityisesti lobataan. Muut ovat valtatie 8:n turvallisuuden parantaminen etenkin ohituskaistoin sekä eritasoristeyksen rakentaminen Alajepualle paikalle, jossa valtatie 19 kohtaa kasitien.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Concordia on avannut näyttävänverkkosivuston, jolla esitellään kaikki 46 hanketta. Jarl Sundqvist vakuuttaa, että asiaa eli valtiolta toivottavaa budjettirahoitusta ajetaan muutenkin kuin verkossa ja tiedotustilaisuuksissa.

– On briifattu ja pommitettu kansanedustajia ja ministereitä viime perjantaista lähtien, tehdään systemaattista vaikuttamistyötä. Nyt ollaan korotettu ääntä enemmän kuin aikaisemmin.

Juttua täydennetty linkillä 20.5. klo 13.56.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä