Paikallisuutiset

Ravintolaruokailun kieltolaki mullistaa lounasaikaa Pietarsaaressa – ateriat noudetaan nyt työpaikalle tai kotiin, muutos pisti asiakkaat mietteliäiksi

Hallituksen linjaus ravintoloissa tapahtuvan ruokailun, juomisen ja oleskelun lopettamisesta ainakin 31. toukokuuta saakka muuttaa myös pietarsaarelaista ravintolaelämää.

Selkeä enemmistö kaupungissa myytävästä ravintolaruoasta on tavannut koostua asiakkaan ravintolassa nauttimista lounasaterioista. Tähän tulee nyt kertaheitolla muutos, kun ainoastaan ulosmyynti on sallittu.

Keskusta-alueen vakiintuneisiin lounastarjoajiin kuuluvan hotelli Epoquen toimitusjohtajaJerry Kauppinen kertoo, että heillä siirryttiin take away -malliin tämän viikon alusta alkaen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Saatiin konsepti heti hyvin sujumaan. Meillä on onneksi sellainen rakennus, että asiakkaiden ei tarvitse kävellä vastakkain.

"Meillä on onneksi sellainen rakennus, että asiakkaiden ei tarvitse kävellä vastakkain." Jerry Kauppinen Epoque-hotellin toimitusjohtaja

Kauppinen tähdentää, että lounasmenut ovat entisenlaisia, vaikka ruokaa ei tutussa ravintolasalissa voikaan tällä erää nauttia. Päivittäin vaihtuvalla listalla on kuluvalla viikolla esimerkiksi wienerleikettä, savustettua lohta sekä paahtopaistia pippurikastikkeella.

– Pidämme yllä samaa imagoa ja salaatit, leivät ja kahvi kuuluvat myös mukaan.

Eräs asia sentään muuttuu eli se, paljonko yrittäjälle jää viivan alle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kate ei ole saman verran kuin ennen, kun huomioidaan pakkaukset. Teemme parhaamme, että saisimme positiivisen kassavirran eli kulut katettua. Kukaanhan ei voi kristallipalloon katsoa sen osalta, kauanko tämä tilanne kestää.

Poikkeukselliset ajat tarkoittavat myös, että ravintoloiden lounastarjoilujen asiakaskunta ei edes voi pysyä täysin samana. Yhdet tekevät etätöitä ja kaitsevat lapsiaan kaukana ympäryskunnissa ja toiset eivät edes saa poistua kotoaan.

– Toisaalta on sitten erilaisiakin lounasasiakkaita kuin yleensä, Kauppinen pyörittelee.

Hotelliyrittäjä kiittelee asiakkaiden ymmärtämystä poikkeusjärjestelyiden edessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Positiivisia kokemuksia tullut, kaikki käsittävät hyvin tämän tilanteen.

Tiistaina lounasaikaan valloitti Pietarsaaren kadut lumimyräkkä, jonka halki Epoqueen pyöräili lounasta hakemaanSeppo Katajamäki. Hän kertoi olevansa vakioasiakas, mutta suhtautui take away -konseptiin lievällä varauksella.

– Tämä on kokeilu, katsotaan nyt sitten.

Chandana Bagahalande kokosi Katajamäelle annoksen jaValtteri Palosaari tarjoili ruokapaketin. Palosaari huolestui, että pakkaus vettyisi, kun Katajamäki palaisi yhä sankemmaksi käyneeseen räntäsateeseen.

– Minulla on oma muovipussi matkassa, huikkasi Katajamäki ja lähti polkemaan runsaan kilometrin matkaa kotiin.

Missä määrin poikkeusaika vaikuttaa kaupungin lounasravintoloiden liikevaihtoon? Jerry Kauppinen muistuttaa monen yrittäjän tapaan, että tulevaisuus on usein tavoin auki, samalla pieniä positiivisia signaaleja tulee monesta suunnasta.

– Eilen meillä myytiin ruoka jopa loppuun, kertoiLotta Holm tiistaina After Eightin tiskin takaa.

Tuolloin tarjolla oli asiakkaiden lempiruokiin lukeutuvaa intialaisherkkua butter chickenia, jota meni 134 annosta ja olisi siis mennyt enemmänkin.

Holm ja hänen kollegansaAnitha Björknäs pohtivat, että koronakriisi ylipäätään saattaa herätellä ihmisiä ja vaikuttaa heihin myös positiivisesti.

– Ihmiset ehkä havahtuvat ajattelemaan uusilla tavoilla ja tekemään uusia asioita, Björknäs tuumi.

Hän jatkoi, että nykyään näkee lapsia ja nuoria pyöräilemässä ja muutenkin ulkotiloissa. Poikkeustila, jonka oli määrä sulkea ihmiset sisälle pistääkin nuorison purkamaan energiaansa raittiissa ilmassa ja aikuisemmatkin liikkumaan luonnossa.

After Eightin asiakaskunnassa on havaittu asennetta, jossa pietarsaarelaiset pitävät yhtä.

– Monet ovat tulleet sanomaan, että nyt kuuluu tukea paikallisia palveluja, Holm jatkoi.

After Eight kertoo verkkosivuillaan tarjoavansa lounasaterioilleen ilmaisen kotiinkuljetuksen, kunhan tilaus tehdään riittävän hyvissä ajoin. Palvelu on ollut käytössä kuluvan viikon alusta alkaen.

– On vielä varhaista sanoa, miten se lähtee menemään, mutta alku on ainakin ollut nousujohteinen, sanoi Lotta Holm.

Aavistuksen hellittäneestä räntämyrskystä After Eightiin sisään asteliCarola Lindén, joka myönsi jo kaipaavansa vakkarilounaspaikkansa lämmintä tunnelmaa.

– Haen toki nyt ruoan täältä mukaan, mutta ei se ole yhtä mukavaa kuin tulla lounaalle, istua alas ja ottaa pieni tauko työpäivästä.

Lounasruokailu on paljon muutakin kuin syömistä ja jopa enemmän kuin rentoutumista. Kyse on kokonaispaketista ja tunnelmasta.

– Viettää hetki aikaa toisten kanssa, tämä miljöö ja kaikki.

Lindén saa annoksensa, kiittää, tarttuu paperikassin kahvaan ja astuu valkoiseen verhoutuneelle Isollekadulle.

Pietarsaari ja koko Suomi ovat monissa pienissä asioissa toisenlaisia kuin vain hetki sitten olisi voinut kuvitella, mutta pohjavireessä tuntuu olevan mukana monenlaista toivoa. Tiistaina lounasaikaan näkyi keskustassa paljon hymyjä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä