maanantai 25.5.2020 | 08:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Prevex repäisi suojavisiirien sankatuotannon ripeästi käyntiin: Kokenut kehityspäällikkö ja cnc-operaattori löivät viisaat päät yhteen ja tuunasivat vanhan muotin sopivaksi sankojen valmistukseen ruiskuvalukoneella.

Pirkko Högkulla
Ti 31.3.2020 klo 14:17

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Uusikaarlepyy

Prevex Oy on vesilukoista tunnettu uusikaarlepyyläisyritys, joka on nopeassa aikataulussa muuntanut tuotantoaan vastaamaan myös suojavisiirien sankojen kysyntään.

Uuden tuotteen tuotantoon ripeässä ajassa saamisen taustalta löytyy ammatillista kunnianhimoa, pitkää kokemusta ja hivenen onneakin. Tällä hetkellä sankoja näet valmistetaan ruiskuvalukoneessa vanhalla muotilla, jota on aikoinaan käytetty kaukolämpöputkiston keskitysrenkaiden tekemiseen.

Pitkäaikainen kehityspäällikkö Sören Strandvall muisti varaston hyllyllä lähinnä romuttamista odottaneen muottivanhuksen ja suunnitteli siihen tarvittavat muutokset sanganvalmistusta varten. Kokenut cnc-operaattori Johnny Vesterlund puolestaan toteutti muutokset käytännössä sitä tahtia, että yksi ruiskuvalukoneista rupesi paukuttamaan sankoja jo keskiviikkona 25. maaliskuuta. Ammatillisesti kiinnostavassa projektissa vierähti arvatenkin myös viikonloppu.

– Onneksi kyseistä vanhaa muottia ei vielä oltu heitetty pois.

– Tuotanto pystyttiin käynnistämään nopealla aikataululla myös sen ansiosta, että varastossa oli sankojen valmistukseen sopivaa raaka-ainetta, polypropeenimuovia, huomauttaa Sören Strandvall.

Vanhalla muotilla pystytään tekemään parisataa sankaa tunnissa. Upouusi muotti on tilattu ja sitä odotellaan saapuvaksi ensi viikolla, minkä jälkeen voidaan aloittaa koekäyttö.

– Uuden muotin kapasiteetti on vielä epävarma, mutta pääsemme nykyistä huomattavasti suurempiin lukuihin, Strandvall luottaa.

Toimitusjohtaja Marko Nylund kertoo, että Prevexiä pyydettiin apuun sankatuotannon lisäämiseksi.

– Olen todella tyytyväinen, että Prevexillä oli vallitsevassa tilanteessa mahdollisuus auttaa ja ottaa sangat suoraan tuotantoon.

Hän huomauttaa, ettei kyse ole yrityksen ydintoiminnasta, vaan pikemminkin työstä ja toimimisesta yhteisen hyvän eteen.

– Vaikka toimitamme satojatuhansia sankoja puhutaan euroissa silti halvasta tuotteesta, jonka turvin ei nosteta liikevaihtoa eikä valitettavasti poisteta lomautusten tarvetta.

– Sankoja tehdään vain yhdellä koneella ja meillä on monta konetta.

Suojavisiirin visiiriosan valmistuksesta ja valmiin tuotteen myynnistä vastaavan oravaislaisen Orapacin varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholm otti puolitoista viikkoa sitten yhteyttä Prevexin myyntijohtajaan Peter Engstrandiin ja kertoi pikaisesta tarpeesta lisätä sankakapasiteettia.

Koko prosessi Orapacin avunpyynnöstä Prevexin ruiskupuristuslaitteiston uudelleen ohjelmointiin ja onnistuneeseen koekäyttöön vei perjantaista keskiviikkoon.

Orapacilla ei aluksi oltu tietoisia suojavisiirien tarpeen laajuudesta.

– Kun todellinen kysyntä sitten selvisi, oli selvää, että tarvitsemme yhteistyökumppanin, joka valmistaa sankoja ruiskupuristamalla, jotta kapasiteettia saadaan kasvatettua, Nyholm kertoo.

Prevexin myyntijohtaja Peter Engstrand iloitsee siitä, että yritys pystyi hyödyntämään laitteitaan myös oman alan ulkopuolella ja olemaan hyödyksi vallitsevassa tilanteessa.

– Olen myös otettu siitä, että organisaatiomme pystyi reagoimaan kysyntään näin nopeasti, Engstrand myhäilee.

Sangat pakataan suoraan laatikoihin, jotka kuljetetaan Orapacille Oravaisiin. Suojavisiirit ja sangat toimitetaan sairaaloihin omissa laatikoissaan. Käyttäjä itse kiinnittää sangan napsauttamalla sen klick-systeemillä kiinni visiirin yläreunaan.

Visiirin tulevien sankojen tuotantoa pystytään nyt kasvattamaan paikallisella yhteistyöllä moninkertaiseksi ja tukemaan sairaaloita koronaepidemian vastaisessa taistelussa. Hoitohenkilökunta käyttää muun muassa koronanäytteenotossa suojavisiirejä, joiden tarve kasvaa jatkuvasti.

Prevex valmistaa tällä hetkellä pitkästi yli toistatuhatta sankaa vuorokaudessa. Lisäksi jo aiemmin sankojen valmistuksen aloittanut, niin ikään Uudessakaarlepyyssä toimiva CNC Design jatkaa pienempien erien toimittamista.

Koko prosessi Orapacin avunpyynnöstä Prevexin ruiskupuristuslaitteiston uudelleen ohjelmointiin ja onnistuneeseen koekäyttöön vei perjantaista keskiviikkoon.

Prevex

Euroopan suurin vesilukkoja valmistava yritys, joka tekee nyt myös sankoja suojavisiireihin. Tällä hetkellä sankoja tuotetaan ruiskuvalukoneella, jossa on vanhasta uudistettu muotti. Upouusi muotti saadaan koekäyttöön ensi viikolla. Uudella muotilla tuotantoa voidaan moninkertaistaa. Tällä hetkellä tuotetaan noin parisataa kappaletta tunnissa. Suojavisiirin visiiriosan valmistuksesta ja valmiin tuotteen myynnistä vastaava oravaislainen Orapac.

Suojavisiiriä käyttää hoitohenkilökunta muun muassa koronanäytteenotossa. Suojavisiirien tarve kasvaa jatkuvasti. Suomessa on suuri kysyntä ja isot markkinat löytyvät myös maan rajojen ulkopuolelta.

Perustettu 1955.

Osa KWH-konsernia.

Työntekijöitä 260.

Liikevaihto noin 32 miljoonaa euroa.

#