Paikallisuutiset

Silpputyöläinen ja vesimeloni Anni Teerikankaalta eivät ainakaan vielä ole loppuneet kaikki palkkahommat: "Turha vaipua itsesääliin, olen ikuinen optimisti!"

Pietarsaarelainen musiikinopettaja sekä monitoiminainenAnni Teerikangas hymyilee vienosti ja paukauttaa pohdinnan julki.

– Tämä kaikki voisi herätellä ihmiset huomaamaan, miten mädäksi tämä kapitalistinen järjestelmä on paisunut.

Teerikangas, 38, ei saarnaa omassa asiassaan, vaikka koronakriisi onkin ainakin tällä erää vienyt häneltä kaksi työpaikkaa kolmesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työväenopistolla loppuivat laulunopettajan ja kuoronjohtajan tuntityöt, lisäksi Friends-ravintolassa ei ole enää viikonloppuhommia, koska se on kiinni. Onneksi sijaisuuspesti maahanmuuttajien suomen kielen opettajana jatkuu toukokuun loppuun saakka, työtä tehdään etänä.

"Jospa jatkossa ei noin vain lennetäkään vaikka Japaniin. Ja mitäpä jos kuluttamisemme ei suuntautuisikaan niin paljoa krääsään, joka tuodaan Aasiasta." Anni Teerikangas

Mieluummin kuin itsensä kautta Teerikangas tarkastelee historiallisten tapahtumien vyöryä isona kuvana; millä kaikilla tavoilla koronapandemia maailmaamme muuttaa?

Teerikangas toivoo, että kriisi työntäisi Suomea kiertotalouden ja lähituotannon suuntaan. Ehkä helpon maailmanmatkailunkin aika on ohi.

– Jospa jatkossa ei noin vain lennetäkään vaikka Japaniin. Ja mitäpä jos kuluttamisemme ei suuntautuisikaan niin paljoa krääsään, joka tuodaan Aasiasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Moiset puheet tarkoittaisivat toteutuessaan sitä, että koronakriisin paraikaa vauhtiin potkaisema maailmanlaajuinen talouslama ei kääntyisikään nousukaudeksi missään nähtävissä olevissa tulevaisuudessa.

– Katsotaan, miten globalisaatiolle käy, että palautuuko kriisin jälkeen ennalleen. Lähihistoriassahan on puhuttu enemmän ilmastonmuutoksesta, mutta se nivoutuu samaan kokonaisuuteen globalisaation kanssa.

Teerikangas ei vastusta markkinataloutta sinänsä, mutta toivoisi sille nykyistä tiukempia suitsia.

– Markkinoiden mahdollisimman suuri vapaus on pyhä lehmä, vaikka rajoittamattomat markkinat tarkoittavat tosiasiassa vahvimman oikeutta. Kun otetaan huomioon muitakin asioita, niin äärimmäisen vapauden perustelut hajoavat käsiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Anni Teerikangas kuulostaa mielipiteidensä valossa asemoituvan perinteiseen vasemmistoon.

– Olen ylpeästi vesimeloni eli vihreä päältä ja punainen sisältä, Teerikangas sanoo ja hymyilee jälleen.

Melonivertaus on poliittisen oikeiston suosima pilkkanimitys, jolla viitataan vihreän puolueen sisällä vaikuttaviin sosialistivoimiin.

– Käännän tuon haukkumanimen mielelläni omaan käyttööni. Varsinaisesti määrittelen itseni vihreäksi sosiaaliliberaaliksi.

Pietarsaaren vihreiden varapuheenjohtajana toimiva ja eduskuntavaaleissakin ehdolla ollut Teerikangas vakuuttaa puolueessa olevan seinät leveällä, mitä oikeisto-vasemmisto -jaotteluun tulee.

– Mehän olemme ainoa eduskuntapuolue, jolla ei ole ryhmäkuria. Puolueesta löytyy sekä vasemmistolaisesti että oikeistolaisemmin ajattelevia, joita yhdistää ympäristölähtöinen ajattelu.

Suomessakin vallitsevat ja paraikaa tiukkenevat poikkeustilaolot ovat olleet omiaan aktivoimaan keskustelua punavihreissäkin piireissä. Maailma muuttuu, mutta kukaan ei nyt tiedä mihin suuntaan ja missä ollaan esimerkiksi tulevana syksynä.

– Jos viime päivien uutisia katsotaan, niin Yhdysvalloissa Donald Trump ei haluaisi laittaa maata kiinni yhtään enempää, päinvastoin. Hän pohjaa kylmän oikeistolaiseen ajatteluun, jonka mukaan talous ei saisi kärsiä tästä vaikka ihmishenkiä vaarannettaisiinkin.

Maailman mahtavimman valtion johtajaan tällä hetkellä henkilöityvä ajattelu johtaa Teerikankaan mukaan tilanteeseen, jossa itse ihmisyyden arvo kyseenalaistetaan.

– Kun Trump oikeistomielisine kannattajineen käytännössä lausuu, että vanhusten hengenmenetys on pieni hinta, niin he asettavat rahatalouden ihmistä ylemmäs.

Suomessa on vallassa hallitus, joka puoluekarttaa tarkastellen on vasemmistolaisin vuosikymmeniin.

– Meillä hallitus ei siinä määrin pelkää taloudellisia tappioita.

Teerikangas ei epäröi laukoa mielipiteitä, jotka helposti herättävät paitsi vastakaikua niin vastaväitteitä. Samalla hän toivoo, että näkemyksiä esitettäisiin sellaisella tyylillä, että vastakkainasettelut eivät syvene.

– Arvojen ja keskustelun polarisoituminen ei ole hyödyksi.

Oli maailmankatsomus sitten vasemmistolainen, oikeistolainen tai jotain muuta olisi sen rakentamisessa hyvä käyttää luotettavia tietolähteitä.

– Valeuutiset ovat vaarallisia. Puoluelehdistössä olen kiinnittänyt huomiota siihen, että perussuomalaisten lehti on avoimesti irtisanoutunut journalistin ohjeista.

Journalistin ohjeet on suunniteltu alan omaa itsesääntelyä varten ja niiden tarkoituksena on tukea sananvapauden vastuullista käyttämistä.

Anni Teerikankaan kanssa vierähtää helposti tunteroinen, kun puheenaiheet sinkoilevat Pietarsaaresta Yhdysvaltoihin ja lähituotannosta globalisaatioon. Onko hän huolissaan omasta tulevaisuudestaan, kun se yhä jäljellä oleva työpaikka on toukokuun lopussa päättyvä sijaisuus?

– Samanlaisessa tilanteessa nyt on moni, turha vaipua itsesääliin. Olen ikuinen optimisti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä