perjantai 10.4.2020 | 12:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaaren kaupunki käynnistää yt-menettelyn, jos poikkeusoloille tulee jatkoa – osalta työntekijöistä palkanmaksu loppuu jo ensi viikolla

Pentti Höri
Ma 23.3.2020 klo 18:41 | päivitetty ma 19:20

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaaren kaupunki käynnistää yhteistoimintamenettelyn henkilöstönsä kanssa, mikäli poikkeusolot jatkuvat 13. huhtikuuta jälkeen.

Kaupunginhallitus päätti menettelystä ylimääräisenä asiana maanantaina.

Tätä ennen Pietarsaaren kaupungissa tai konsernissa ei lomauteta henkilöstöä. Tässä vaiheessa henkilöstölle tarjotaan korvaavaa työtä, lomaa tai saldovapaata, jos omia työtehtäviä ei voida suorittaa.

Niiden työntekijöiden kohdalla, joiden työn suorittaminen on estynyt 18. maaliskuuta alkaen, palkanmaksu päättyy 2. huhtikuuta alkaen työsopimuslain nojalla. Tämä koskee tuntiperusteisissa tehtävissä työskenteleviä henkilöitä, joiden työtehtävät ovat loppuneet ja joille ei voida osoittaa muita tehtäviä.

Työsopimuslaissa säädetään, että jos työntekijä on estynyt tekemästä työtään työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi, hänellä on oikeus palkkaan enintään 14 päivän ajalta esteen alkamisesta. Tämän jälkeen työnantajan palkanmaksuvelvollisuus päättyy.

– Tämä koskee lähinnä vapaan sivistystyön tuntiopettajia, joilta toiminta on loppunut, Pietarsaaren kaupunginjohtaja Kristina Stenman selventää.

Kaupungin yt-ryhmä kokoontuu ensi viikolla. Mikäli päädytään lomautuksiin tai irtisanomisiin, ne voivat määräaikojen puitteissa toteutua vasta toukokuun puolivälissä.

Yt-menettely koskee koko kaupunkikonsernia, myös sosiaali- ja terveysvirastoa.

– Mikäli tulisi esimerkiksi lomautuksia, on vaikeaa nähdä, että ne tässä tilanteessa koskisivat sosiaali- ja terveyspuolta. Ennemminkin se voisi olla saamassa muualta työväkeä, Stenman arvioi.

Maan hallitus on viestittänyt tunnistavansa kuntien vaikean tilanteen ja luvannut niille tukea, mitä Kristina Stenman pitää sinänsä hyvänä asiana.

– Tosin kauhean konkreettista viestiä tuesta emme vielä ole saaneet.

Poikkeusolot ovat johtaneet kuntien toimintojen alasajoon ja uudelleen järjestelyihin.

Peruskoulun alaluokkien oppilaat ovat sekä lähi- että etäopetuksessa, yläluokkien ja lukioiden oppilaat ovat etäopetuksessa. Varhaiskasvatuksessa on Pietarsaaressa läsnä tällä hetkellä noin 20 prosenttia lapsista.

Muilla toimialoilla osa kaupungin henkilöstöstä työskentelee etätöissä. Osalle on järjestynyt uusia tehtäviä omalta toimialalta, joitakin on siirretty työskentelemään kaupungin kiinteistöjen rakennushankkeissa.

Tällä hetkellä kartoitetaan erityisesti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön koulutusta ja työkokemusta, jotta kyseinen henkilöstö voisi työskennellä myös sosiaali- ja terveysvirastossa.

Kaupungin tytäryhtiöiden osalta tilanne vaikuttaa eniten Alerte Oy:n ruokapalveluun ja siivoukseen. Pietarsaaren Satama Oy:n ja Kiinteistö Oy Ebban toiminta jatkuu valtaosin muuttumattomana.

Poikkeustilanne vaikuttaa työmarkkinoihin ja yrityksiin, ja kaupungin verotuottojen uskotaan laskevan voimakkaasti vuoden 2020 aikana.

Yhteistoimintamenettely aloitetaan aikaisintaan sen jälkeen, kun hallitus on antanut tietoa siitä, jatkuvatko poikkeustoimenpiteet 13.4.2020 jälkeen.

Juttua on päivitetty klo 19.20 lisäämällä siihen kaupunginjohtaja Kristina Stenmanin haastattelu.

#