perjantai 10.4.2020 | 13:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hoidon poikkeusjärjestelyt käyttöön Pietarsaaressa – terveydenhuollon ja kuntien oman henkilöstön siirroilla pärjätään toistaiseksi

Pentti Höri
Ke 18.3.2020 klo 20:34

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysalue on siirtynyt muiden mukana noudattamaan valtiovallan määräyksiä toiminnan järjestämisessä.

Niihin kuuluvat muun muassa vierailukiellot hoidon ja palveluasumisen yksiköihin säädetyin poikkeuksin, jotka koskevat muun muassa kriittisessä tilassa ja saattohoidossa olevien potilaiden omaisia.

Vanhusten päivätoiminta on keskeytetty ja toimintakeskukset on suljettu.

– Näitä toimintoja käyttävät monet päivittäin. Mietimme, miten näille ihmisille voidaan järjestää erityistä tukea, vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Pia-Maria Sjöström kertoo.

Niin ikään 70 vuotta täyttäneiden, kotikaranteeniin määrättyjen ei-kiireelliset vastaanottokäynnit pyritään siirtämään, tapauskohtaisesti puhelinneuvonnan arvion perusteella.

– Paljon tapauksista käy hoitaa etänä, mutta vakavia sairaustapauksia epäiltäessä emme tietenkään siirrä hoitoa. Emme voi ajatella pelastavamme 100 ihmistä koronalta mutta menettävämme 200 muihin tauteihin, Sjöström painottaa.

Jos asiakkaalla on hengitystieinfektio, puhelinkontaktin jälkeen vastaanotolle tai päivystykseen voi tulla. Influenssapotilaita otetaan vastaan kuitenkin ainoastaan Pietarsaaren Malmilla ja Uudenkaarlepyyn terveyskeskuksessa.

Suunniteltuun kontrolliin tulijan on oltava oireeton.

Keskiviikkona vallinneessa tilanteessa Pietarsaaressa koronavirus oli näkynyt lähinnä runsaina puhelinsoittoina ja hallituksen määräysten mukaisina järjestelytoimina.

Ainuttakaan koronatartuntaa ei Malmilla ollut hoidossa. Kaikki Vaasan sairaanhoitopiirissä todennetut tapaukset olivat kulkeneet Vaasan keskussairaalan kautta.

Valtaosan koronavirukseen sairastuneista arvioidaan toipuvan kotioloissa samaan tapaan kuin influenssasta yleensäkin.

Tilanteen arvioitiin keskiviikkona jatkuvan toistaiseksi samanlaisena. Tehohoitoon asti päätyvät hoidetaan Vaasassa. Pietarsaaressa on kuitenkin myös valmius epidemian laajetessa ottaa hoitoon tätä lievempiä tapauksia.

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysalueella arvioidaan henkilökunnan riittävän vielä tässä vaiheessa. Ei-kiireellisestä toiminnasta siirretään väkeä akuuttitarpeisiin.

– Tarvitsemme lisää henkilökuntaa nyt kotisairaanhoitoon, vammaispalveluihin ja tietenkin puhelinneuvontaan. Sijoitamme henkilökuntaa sinne, missä sitä tarvitaan, Pia-Maria Sjöström kertoo.

Hoitohenkilöstö on oikeutettu päivähoitoon ja koulupaikkaan. Vilkkain talviloma-aika kuitenkin näkyy vielä toiminnassa:

– Tällä ja seuraavalla viikolla kummittelee myös jossain määrin kahden viikon karanteeni ulkomailta palanneille työntekijöille.

Koska sote-virasto ja alueen kunnat ovat samaa organisaatiota, sen sisältä kuten päivähoidosta ja koulusta vapautuu ammattitaidot omaavaa työvoimaa hoitosektorille.

Myös normityöaikojen muutoksiin ja lomien peruutuksiin on mahdollisuudet. Tästä eteen päin tulee kyseeseen lähinnä yhteistyö yksityissektorin hoidon kanssa.

– Vaatii varmasti vielä täsmennystä, miten se käytännössä tehdään. AVI [aluehallintovirasto] sitten päättää, jos joudutaan ottamaan yksityiseltä puolelta henkilökuntaa meille.

Pietarsaaren seudulla jouduttiin poikkeustoimiin vuoden 2018 lopulla, kun alueella havaittiin muutamia tuhkarokkotartuntoja.

Pia-Maria Sjöströmin mukaan asioiden mittasuhteet ovat nyt valtavasti suuremmat, mutta kokemuksesta lienee ollut hyötyä tämän päivän tilanteeseen. Tietoisuus siitä, että tällaista voi tapahtua, oli olemassa.

– Nyt tiesimme, missä kohdissa on mietittävää ja mitä omassa työskentelyssä voidaan parantaa. Jos viime kerralla unohdimme jotain, se huomattiin tällä kertaa.

#