perjantai 7.8.2020 | 15:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Mirkalla tuolien määrä on vähennetty ruokalassa, toimihenkilöt etätyöskentelevät, vieraskielto on voimassa. Myös mm. UPM:llä vältetään liikkumista osastojen välillä. Palaverit hoituvat sähköisillä viestintävälineillä. - Työpaikoilla etsitään ratkaisuja toiminnan turvaamiseksi koronan vuoksi.

Pirkko Högkulla
Ti 17.3.2020 klo 17:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari/Uusikaarlepyy

Tuotannon pyörät pyörivät ja vienti vetää ainakin toistaiseksi, mutta koronakriisi muuttaa useita käytäntöjä ja konkreettista toimintaa yrityksissä.

Mirkalla mm. suuri osa toimihenkilöistä on siirtynyt tekemään etätyötä kotoa käsin. Tehtaalla otetaan varotoimenpiteenä fyysistä etäisyyttä toisiin mm. vähentämällä istumapaikkoja ruokalassa ja laajentamalla ruokailuaikoja niin, että mahdollisimman pieni joukko on koolla yhtä aikaa. Lähes 500 työntekijää työllistävällä Jepuan tehtaalla on lisäksi tehty muutoksia mm. sisääntuloreitteihin ja taukotiloihin.

– Noudatamme viranomaisten suosituksia ja teemme lisäksi sen minkä pystymme koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi, toteaa toimitusjohtaja Stefan Sjöberg.

– On paljon järjestettävää uusien ohjeistuksien noudattamiseksi.

Vierailijoita ei Mirkan toimipisteissä ole viime päivinäkään otettu lainkaan vastaan, poikkeuksena ovat olleet korkeintaan kriittiset tilanteet.

Samoin kaikki matkustaminen, myös työmatkat niin lähiseudulle kuin kauemmaksi kotimaahan, on jo aikaisemmin pantu kokonaan jäihin koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Liiketoimintaan kohdistuvia vaikutuksia ei ole havaittu.

– Tuotanto pyörii ja vienti vetää normaalisti tällä hetkellä. Tilanne muuttuu, mikäli meidän asiakkaiden toimintaan tulee rajoituksia. Toistaiseksi liikenne on kulkenut molempiin suuntaan; olemme saaneet raakamateriaalia ja voineet puolestamme lähettää tuotteet asiakkaille.

Vientiyrityksen johtajana Stefan Sjöberg näkee mahdollisia haasteita juuri kuljetusreiteissä.

– Tilanne mutkistuu mikäli myös tavara- ja rahtiliikenteelle asetetaan rajoituksia rajoilla. Kontti tai kuljetus voi jäädä jumiin pitkäksikin aikaa, hän pohdiskelee.

Mirkan tuotteet toimitetaan pääosin maantiekuljetuksena eri reittejä pitkin Belgiassa sijaitsevaan jakelukeskukseen, josta ne jatkavat matkaansa eurooppalaiseen jakeluun. Yhdysvaltoihin ja mm. Aasiaan tavaratoimitukset kulkevat satamien kautta meriteitse.

Mirkan liikevaihto liikkuu 200 miljoonassa eurossa. Yritys valmistaa Avainlippu -merkin alla hiomatuotteita, oheistuotteita sekä kokonaisia hiontajärjestelmiä. Toimipaikkoja on Jepuan lisäksi Oravaisissa, Pietarsaaressa, Karjaalla ja Vaasassa.

UPM:n Pietarsaaren tehtaalla on jo muutettu mm. ruokailu- ja kokouskäytäntöjä koronaviruksen uhan vuoksi. Liikkuminen eri osastojen välillä on vedetty minimiin. Suuri osa toimihenkilöistä on toistaiseksi tehnyt työtään työpaikalla tehtaan konttorissa, muutama etätyöskentelee tällä hetkellä.

– Ruokailu tapahtuu pienissä ryhmissä. Osastot pidetään erillään minimoimalla isot palaverit, joissa istuttaisiin fyysisesti saman pöydän äärellä. Fyysisiä kokoontumisia korvataan sähköisillä viestintävälineillä tapahtuvan yhteydenpidon kautta, kertoo tehtaanjohtaja Simon Fagerudd.

UPM:n Pietarsaaren sellutehtaalla on yhteensä noin 270 työntekijää. Tehtaan maksimikapasiteetti on 800 000 tonnia vuodessa. Tuotannosta suurin osa kuljetetaan valmistajille eri puolille maailmaa Alholman sahan kautta.

– Tuotanto on turvattu ja vienti toimii normaalisti tällä hetkellä.

Mirkan tehtailla mm. ruokalassa vähennetään istumapaikkoja fyysisen läheisyyden välttämiseksi. Liiketoiminnan kannalta tilanne mutkistuu mikäli myös tavara- ja rahtiliikenteelle asetetaan rajoituksia.

#