lauantai 11.7.2020 | 16:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Katso video: Joutsen elvisteli Fäbodantiellä.

Ke 4.3.2020 klo 08:13 | päivitetty ke 08:32

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lauha talvi on houkutellut joutsenia talvehtimaan länsirannikolle. Pietarsaaresta ja Pedersörestä on helmikuulta muutamia havaintoja pienistä parvista tai yksittäisistä linnuista. PS:n lukija bongasi yksinäisen laulujoutsenen ylväänä ylittämässä Fäbodantietä maanantaina.

Suomen kansallislintu laulujoutsen pesii viimeisen lintuatlastutkimuksen mukaan lähes jokaisessa Luodon, Pedersören ja Pietarsaaren tutkimusruudussa, mutta saaristossa kyhmyjoutsen on yleisempi laji.

Laulujoutsenen voittokulku on muutaman viime vuosikymmenen ilmiö. Sotien jälkeen laji oli lähes sukupuuton partaalla, kunnes tasan 70 vuotta sitten ilmestynyt Yrjö Kokon kirja ja tehostuneet suojelutoimet pelastivat sen.

Ilmastonmuutoksella ei ole tekemistä laulujoutsenen yleistymisen kanssa, koska se on karaistunut pohjoisen laji.

Kun puhutaan joutsenesta, tarkoitetaan laulujoutsenta. Kyhmyjoutsen ei sovi Suomen kansallislinnuksi, koska se on eteläistä perua ja osin puistolintu. Kyhmyjoutsen kelpaa usein logon piirtäjille, koska sen kaula on koristeellisesti kaarella eikä ylväästi suora kuten kansallislinnullamme.

Jutun lähteenä on käytetty Markku Paakkisen tekstiä "Talvisia joutsenia Pietarsaaressa" / Viikon 10 luontoääni Yleisradiossa (PS 4.3.2020).

#