lauantai 11.7.2020 | 16:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Voimaa ja valoa huostaanotettujen lasten vanhemmille: Kokkolalainen Kirsi Manninen perustaa Pietarsaareen tukiryhmän kaikille, joilla lapsi on ollut tai parhaillaan on sijoitettuna kodin ulkopuolelle.

Ti 3.3.2020 klo 16:43

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pirkko Högkulla

Huostaanotettujen ja kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten vanhempien tukiryhmä aloittaa toimintansa Pietarsaaressa. Ensimmäinen kokoontuminen on maaliskuun 19. päivänä ja tapaamiset jatkuvat äitienpäivän kynnykselle asti. Ryhmä on kaksikielinen.

Ryhmää luotsaavat kokkolalainen Kirsi Manninen ja pedersöreläinen Kariina Ahlskog.

– Käytännössä kyse on opinnäytetyöstäni, jonka tarkoituksena on myös jatkoa ajatellen selvittää, olisiko tällaisesta ryhmästä hyötyä Pietarsaaren alueella, Manninen kertoo.

Uusi tukiryhmä on suunnattu kaikille, joilla lapsi on ollut tai parhaillaan on sijoitettuna kodin ulkopuolelle.

Lapsen sijoitus ja huostaanotto ovat aina kriisi koko perheelle.

– Usein välimatka auttaa tilanteen selvittelyssä. Silti se on lapselle ja koko perheelle vaikeaa aikaa. Oli se sitten kiireellinen sijoitus kodin ulkopuolelle tai ennalta sovittu lapsen kotoa pois siirtyminen sijaishuoltopaikkaan, on se aina kaikille shokkivaihe. On tärkeää, etteivät vanhemmatkaan jää yksin ja ajattele olevansa ainoita maailmassa siinä tilanteessa, vaikka usein kaverit katoavatkin, Kirsi Manninen huomauttaa.

Hän kertoo kokemuksesta tietävänsä mitä tunteiden vuoristorataa vanhempi käy läpi.

– Olin vuosia sitten samanlaisessa tilanteessa. Siitä vahvuus on tullutkin. Olen onnistunut muuttamaan oman kokemukseni vahvuudeksi. Voin sanoa, että itselle tekee oikein hyvää oppia käsittelemään tilannetta eri näkökulmista ja työstämään tunteita.

Manninen toimii myös Voikukkia-vertaisohjaajana Kokkolassa ja on perustanut Perttu ry:n perheiden toiminnalliseen tukemiseen. Kokemusta löytyy myös toiselta suunnalta eli lasten/nuorten ohjaamisesta lastensuojeluyksikössä.

Vanhempien tukiryhmän kokoontumisissa pohditaan eri kerroilla teemoittain mm. minuutta ja keinoja omien voimavarojen vaalimisen. Lisäksi laaditaan haavekartta ja opetellaan puhdistamaan mieltä rentoutumalla.

– Tapaamisiin liittyy paljon käsillä tekemistä. Onhan kyse on toiminnallisesta ryhmästä. Tekeminen itsessään auttaa ainakin hetkeksi keskittymään kaiken keskellä johonkin muuhun kuin tilanteen herättämiin ikäviin ajatuksiin. Ihminen herkästi ajattelee toisten ajattelevan, että on huono ja epäonnistunut vanhempi.

– Ryhmässä ei luennoida eikä kuulustella. Eikä tarvitse välttämättä edes osallistua keskusteluihin. Sekin sopii, mikäli haluaa vain tulla istumaan hiljaa muiden seurassa.

– Jokaiseen ryhmäkertaan sisältyy myös pieni hartaushetki. Mikäli tuntuu siltä, ettei halua siihen osallistua, voi mainiosti odottaa sen ajan toisessa huoneessa. Hartaus ja hiljentyminen ovat kuitenkin sinänsä tärkeitä taitoja jo omaa itseä ja henkistä tasapainoa ajatellen, Manninen huomauttaa.

Hän tiivistää ryhmän tarkoitukseksi yhdessäolon, yhteenkuuluvuuden ja hyväksytyksi tulemisen tunteen herättämisen.

– Tavoitteena on saada vanhempi huomaamaan, ettei hän ole yksin, että oikeasti löytyy muitakin samassa tilanteessa olevia ja jo olleita.

Ilmoittautua voi 13. maaliskuuta mennessä sähköpostilla Kirsi.Manninen2@centria.fi tai puhelimella 050-5302168.

Lapsen sijoitus ja huostaanotto ovat aina kriisi koko perheelle.

Tukiryhmä huostaanotettujen lasten vanhemmille

Kokoontuu 19. maaliskuuta lukien kahdeksan viikon ajan torstaisin kello 18-19:30 perheasiainneuvottelukeskuksessa Isollakadulla. Jokaisella kerralla on teema ja pientä tarjottavaa.

Tarkoitettu kaikille, jolla lapsi on ollut tai parhaillaan on sijoitettuna kodin ulkopuolelle.

Tähtää yhdessäoloon ja herättelee vanhempia huomaamaan, että on muitakin samassa tilanteessa olevia / olleita.

Kirsi Manninen opiskelee monimuoto-opiskelijana yhteisöpedagogiksi (kirkon nuorisotyö) Centriassa. Hän perusti vuonna 2017 Kokkolaan myös Perttu ry:n tarjoamaan perheille toiminnallista tukea. Manninen on lisäksi Voikukkia -koulutuksen vertaisohjaaja.

Ryhmän ruotsinkielinen ohjaaja Kariina Ahlskog tekee sijaisuuksia lastensuojelussa. Lisäksi hänellä on suurperheen äitinä kokemusta lastenhoidollisesta puolesta.

#