Paikallisuutiset

Miten käy tienposkeen hylätylle autolle? Pietarsaaressa jätetään kaupungin vaivoiksi - ja maksettavaksi - kymmenkunta menopeliä vuodessa. "Harvoin autoa tullaan hakemaan enää".

Yleensä kadulle tai vaikkapa asuintalon parkkipaikalle hylätystä autosta on verot maksamatta, se on katsamatta tai vakuuttamatta - tai näitä kaikkea.
Yleensä kadulle tai vaikkapa asuintalon parkkipaikalle hylätystä autosta on verot maksamatta, se on katsamatta tai vakuuttamatta - tai näitä kaikkea. Kuva: Emmi Tuomisto

Lukija otti PS:ään yhteyttä ja ihmetteli Itäkunnaantielle hylättyä autoa. Auto on hänen mukaansa seissyt samassa paikassa ainakin pari vuotta.

Mitä tehdään kaduille, parkkipaikoille ja teiden poskiin jätetyille autoille, kaupungininsinööriHarri Kotimäki?

– Käytännössä ajoneuvojen siirrot hoitaa Pietarsaaren kaupungin kunnossapito- ja tukipalveluista vastaava Alerte Oy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ensin saamme ilmoituksen hylätystä autosta - tai oma väki panee sellaisen itse merkille kentällä liikkuessaan. Siirrosta tehdään päätös teknisessä palvelukeskuksessa eli ensin annetaan siirtokehotus. Kirjallinen siirtokehotus käydään kiinnittämässä ajoneuvon tuulilasiin tai muuhun selvästi näkyvälle paikalle.

"Emme puhu tuhansista euroista vuositasolla, mutta toki ajoneuvojen siirrot työllistävät oman osansa. Pelkästään yhden auton saaminen pois kadulta vie helposti tuntikausia". Harri Kotimäki Kaupungininsinööri

Siirto tapahtuu heti, mikäli auton katsotaan aiheuttavan välitöntä vaaraa tai haittaa, mikä on tosin poikkeuksellista.

– Jos siirtokehotusta ei noudateta tietyn ajan kuluessa, tilaamme siirron Alertelta, joka sitten hoitaa sopivan kaluston paikalle. Mikäli ajoneuvon kunto on joitain muuta kuin romuauton, se toimitetaan säilytykseen. Romuautot ovat asia erikseen; ne viedään suoraan hajottamolle ja niistä saadaan romutustodistus. Romuajoneuvo myös siirtyy kunnan omistukseen heti kunnan viranhaltijapäätöksellä, jossa ajoneuvo todetaan romuajoneuvoksi, Kotimäki kertoo.

Jos siirtokehotukseen ei ole reagoitu annetussa määräajassa, auto viedään säilöön Pietarsaaren kaupungissa sijaitsevalle suljetulle alueelle. Autoon mahdollisesti jäänyt arvokas irtain omaisuus toimitetaan aikanaan poliisille löytötavaralain mukaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Minimissään säilytysaika on yleensä kuukauden ajan, mutta virallisten päätösten tiedoksi saattamisten takia tarvitaan käytännössä 67 päivää.

Auto siirtyy kaupungin omistukseen, mikäli auton omistaja tai haltija ei nouda varastoon siirrettyä ajoneuvoa 30 päivän kuluessa. Omistaja voi lunastaa autonsa takaisin maksamalla kaupungille kertyneet hinaus-, siirto- ja säilytyskustannukset.

Pietarsaaren vuonna 2012 hyväksymän taksan mukaan henkilöautojen ja pakettiautojen siirto- ja säilytyskustannukset ovat vähimmillään 145 euroa, mikä peritään ensimmäiseltä alkaneelta viikolta. Jokainen viikko kasvattaa maksua siihen tahtiin, että kuukauden ajalta maksua kertyy jo 620 euroa.

– Harvoin autoa tullaan hakemaan, Harri Kotimäki huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleensä kyse on oikeasti hylätystä menopelistä, joka on katsastamatta tai vakuuttamatta tai siitä on verot maksamatta. Näistä kaksi syytä riittää siihen, että auto katsotaan hylätyksi.

– Oli miten oli, kadulle ei saa jättää, käytännössä siis varastoida, ajoneuvoa, jota ei käytetä liikenteessä. Kyseessä on silloin pysäköintivirhe. Säästö veroissa ja vakuutusmaksuissa voi nopeasti huveta jo pysäköintivirhemaksuihin, Pietarsaaressa 40 €. Näitä ehtii kerätä useita.

Kaupungin vaivoiksi jätetään vuodessa kymmenkunta autoa. Euroissa mitattuna kyse ei ole suuresta ongelmasta.

– Emme puhu tuhansista euroista vuositasolla, mutta toki ajoneuvojen siirrot työllistävät oman osansa. Pelkästään yhden auton saaminen pois kadulta vie helposti tuntikausia alkaen rekisteritietojen selvityksestä, siirtokehotuksen viemisestä, viranhaltijapäätöksestä tiedoksiantamisineen ja tarkistuskäynnin tekemisestä - jonkunhan pitää käydä katsomassa onko auto siellä vielä, Kotimäki kuvailee.

Siirtokustannukset kuuluisivat itsestään selvästi ajoneuvon omistajalle, mutta yleensä ne jäävät kaupungin maksettaviksi.

– Kustannukset voitaisiin laskuttaa viimeiseltä rekisteriin merkityltä omistajalta, mutta emme ole niitä erikseen lähteneet perimään, jollei autoa ole tultu hakemaan, Kotimäki kertoo.

Monesti auto on myyty eikä uusi omistaja ole sitä rekisteröinyt.

Lopullinen nouto kierrätykseen on yleensä maksuton, koska kustannuksia saadaan takaisin romumetalliksi kierrättämällä.

Siirtoruljanssilta on monesti säästyttykin.

– Tyypillinen tapaus on sellainen, että auto on poistettu liikennekäytöstä ja jätetty kadulle seisomaan eli lähestulkoon hylätty. Omistaja itse hakee autonsa pois rakentavan keskustelun jälkeen.

Eikä ole mitenkään tavatonta, että omistajanvaihdospaperit jäävät autokaupoissa tekemättä.

– Taannoin ratkesi myös kivasti tapaus, jossa auto oli seissyt Kanavapuistikolla syksystä asti, koska se oli rikki. Monen sakkolapun jälkeen kävimme mekin laputtamassa sen ja lähetimme viestiä siirtokehotuksesta omistajalle, joka löytyi Trafin rekisteristä. Sitten selvisi, että auto olikin äskettäin vaihtanut omistajaa, mutta siitä ei oltu tehty papereita. Uusi omistaja lupasi tilata siirron.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Säilön kautta kierrätykseen

Pietarsaaressa jätetään seisomaan kadulle kymmenkunta autoa vuodessa.

Mikäli kirjallisesti annettuun siirtokehotukseen ei reagoida annetussa määräajassa, auto viedään säilöön Pietarsaaren kaupungissa sijaitsevalle suljetulle alueelle.

Ajoneuvo siirtyy kaupungin omistukseen, mikäli auton omistaja tai haltija ei nouda varastoon siirrettyä ajoneuvoa 30 päivän kuluessa. Omistaja voi lunastaa autonsa takaisin maksamalla kaupungille kertyneet hinaus-, siirto- ja säilytyskustannukset.

Henkilö- ja pakettiautojen siirto- ja säilytyskustannukset ovat vähimmillään 145 euroa, mikä peritään ensimmäiseltä alkaneelta viikolta.

Romuauto viedään suoraan hajottamolle. Romuajoneuvo myös siirtyy kunnan omistukseen heti kunnan viranhaltijapäätöksellä, jossa ajoneuvo todetaan romuajoneuvoksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä