perjantai 14.8.2020 | 19:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Penkkaririehaa Pietarsaaressa perinteisen retein menoin – nunnat, konnat ja gorilla kiersivät karkkia kylvämässä

Kristian Sundqvist
To 13.2.2020 klo 13:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

- No nyt on helpottunut olo!

Noin huikkasi Helka Aninko abirekan lavalta, kun koulutaivaltaan lopetteleva osa Pietarsaaren lukion oppilaista oli ahtautunut kyytiin odottelemaan perinteisen penkkariajelun alkua. Kalsean harmaa nollakeli ei viilentänyt tunnelmaa, vaan abit luikauttivat taivaalle kunnon kiljunnan, kun kuljettaja nosti kytkintä.

Aninko kavereineen oli sonnustaunut nunnankaapuun, mistä huolimatta - tai ehkä juuri siksi - heiltä irtosi ääntä ja rempseyttä alusta saakka.

- Todella upeat tunnelmat, säesti joukko.

Pojat olivat keskimäärin vaimeampia, mutta ehkä he säästelivät ääntään iltajuhlintaan. Gorillapukuun ja -naamariin sonnustautunut abihenkilö toki elehti näyttävästi.

- Ihan hyvä meno, pohti Joel Sjelvgren.

Pietarsaaren lukion valmistuvaa nuorisoa kuljettava rekka ja muut abiajoneuvot kiersivät perinteiseen tapaan alempien asteiden oppilaitoksia karkkia kylvämässä ja viitoittamassa tietä jälkiään jatkossa seuraaville. Ala-asteiden pihoilla odotettiin innokkaina, joskin pienimmille ehti Länsinummen pihalla tulla jo tylsää.

- Voitaisiinko mennä sisälle odottelelemaan, kuului asiallinen pyyntö lapsijoukosta.

Pian kärsivällisyys kuitenkin palkittiin, kun Pietarsaaren lukion nunnat, konnat ja gorillat kurvasivat paikalle. Yhtenä päivänä lukuvuodessa on Suomen alakouluissakin yhä yleinen karkkipäivä.

Pietarsaaren lukion rehtori Minna Vanhamäki oli penkkaripäivänä yhtä hymyä. Nykykoululaisille annetaan vastuuta ja he osoittavat olevansa sen arvoisia.

- Tämä on eräänlainen väärän kuninkaan päivä, Vanhamäki sanoi viitaten siihen, että penkkarit tuovat abeille tiettyjä vapauksia.

Abit olivat valmistelleet opettajillekin eräänlaisia tempauksia eikä kouluun torstaina päässyt ilman erityistä turvatarkastusta. Sen säännöt olivat syntyneet abien ajatuspajassa.

- Opettajat pääsivät VIP-osastolle, Vanhamäki kehui.

Lisäksi ennen ajelua esitettiin koulun jättävien oppilaiden video ja järjestettiin hauskoja kilpailuja.

- Kaikilla on ollut kivaa, rehtori kiitteli.

#