perjantai 14.8.2020 | 20:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Israelin valtion kustansi osittain luotolaisen kansanedustajan Peter Östmanin matkan – "Liittyi maan itsenäisyysjuhlaan"

Hanna Rautio
Ma 10.2.2020 klo 20:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Luotolainen kansanedustaja Peter Östman (kd.) teki vuonna 2018 vierailun Israeliin, jonka kustansivat Israelin parlamentti ja Suomen eduskunta. Östman myöntää matkan ja kertoo kyseessä olleen Israelin itsenäisyyden 70-vuotisjuhla.

– Muistaakseni eduskunta maksoi lentoliput ja Knesset (Israelin parlamentti) majoituksen. Tein sidonnaisuusilmoituksen matkasta, kun kulut olivat yli 400 euroa, Östman kertoo.

Östmanin matkasta kertoi ensimmäisenä Ylen MOT jutussa, joka käsittelee perussuomalaisten kansanedustajien Mika Niikon ja Ville Vähämäen useita matkoja Kiinaan. Matkojen isäntänä on toiminut myös kiinalainen järjestö, jonka vaikuttamisyrityksistä Suojelupoliisi on varoittanut.

MOT kirjoittaa, että kansanedustajien osallistuminen vieraan valtion matkoille on hyvin poikkeuksellista. Samassa artikkelissa kerrotaan, että sidonnaisuusilmoituksien mukaan Östmanin ja perussuomalaiskaksikon lisäksi vain kokoomuksen Elina Lepomäki on tehnyt opintomatkan Yhdysvaltoihin, jonka maksoi maan ulkoministeriö.

Östman huomauttaa, että Lepomäki on eduskunnan Yhdysvallat-ystävyysryhmän puheenjohtaja ja Östman puolestaan eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja.

–  En osaa sanoa muiden maiden ystävyysryhmien jäsenten matkoista.

– Mutta ei tämä (Israelin parlamentin osittain kustantama) matka normaalia ollut. Olen tehnyt sinne paljon matkoja, joihin Israelin valtio ei ole osallistunut. Tämä liittyi maan itsenäisyysjuhlaan, Östman sanoo.

#