maanantai 21.9.2020 | 06:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kouluratkaisujen käsittely alkamassa: Pietarsaaren kouluverkko halutaan kuntoon kymmeniksi vuosiksi

Pentti Höri
Pe 7.2.2020 klo 16:39

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaupungin tulevaisuuden kouluverkkoa syksystä saakka pohtineen työryhmän loppuraportti tulee Pietarsaaren kaupunginhallituksen käsittelyyn 24. helmikuuta.

Työryhmä on päätynyt esittelemään kahta vaihtoehtoista mallia, joista molemmat sisältävät mittavaa uudisrakentamista.

Käytännössä vaihtoehdot merkitsevät joko kaikkien suomenkielisten peruskoululaisten sijoittamista yhteen, lisärakennuksella laajennettavaan Etelänummen kouluun tai uuden, Bonäsin ja Vestersundinkylän koulukiinteistöt korvaavan koulun rakentamista ruotsinkielisille alakoulun oppilaille läntisiin kaupunginosiin.

Suomenkieliset alakoulun oppilaat eli 0–5-luokat sijoitetaan muutaman vuoden kuluttua joka tapauksessa yhteen ja samaan kouluun. Toisessa vaihtoehdossa tämä merkitsee pienemmän, Itälän koulun sulkemista. Työryhmän ehdotuksessa tämä tapahtuisi syksyllä 2024, jolloin Länsinummi jäisi ainoaksi alakouluksi.

Mikäli suomenkielisille 0–9-luokkalaisille päädytään rakentamaan yhtenäiskoulu Etelänummelle, myös tätä ratkaisua aikataulutetaan lukuvuodelle 2024–25.

Siinä tapauksessa, että päädytään Etelänummen yhtenäiskouluun, Länsinummen koulu siirtyisi ruotsinkieliselle koulutoimelle.

Etelänummea olisi arkkitehti Anders Höglundin tekemän alustavan suunnitelman mukaan mahdollista laajentaa sen omalle ja viereiselle Viktorian päiväkodin tontille.

Arvioitu 2 200 neliömetrin laajennus tulisi maksamaan noin kuusi miljoonaa euroa.

Jos päädytään ruotsinkielisen koulun uudisrakentamiseen, kustannus olisi vastaavasti noin seitsemän miljoonaa euroa.

SivistysjohtajaJan Levanderin mukaan molemmilla malleilla on hyvät ja huonot puolensa.

– Tavoitteenamme on pitkän tähtäimen ratkaisu ja kestävä kouluverkko, jossa oppilaat, henkilöstö, kiinteistöt ja talous voivat hyvin. Tätä toivovat sekä vanhemmat, henkilökuntamme että kaupungin päättäjät. Ratkaisuun sisältyvät oppilaskohtaisten resurssien oikeudenmukainen jakautuminen, toimivat oppimisympäristöt ja opettajakollegiot, terveet rakennukset muun muassa korjausvelan systemaattisella vähentämisellä sekä kestävä kouluverkko ja kestävä talous, Levander kertoo kaupungin tiedotteessa.

Työryhmä on järjestänyt avoimia kokouksia kaikissa kaupungin alakouluissa sekä keskustellut huoltajien ja asiantuntijoiden kanssa. Kaupungin tontti- ja asuinalueiden suunnittelu on otettu huomioon, kuten myös Pietarsaaren väestöennuste.

– Järjestämme myös avoimia tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia yläkoulujen huoltajien ja henkilöstön kanssa. Prosessi jatkuu kevään aikana, Levander sanoo.

Hankkeen taustalla ovat useiden Pietarsaaren koulujen huonohko kunto ja vahvasti laskeva syntyvyys.

Suomenkielisissä vuosiluokissa lasten määrä on muutamassa vuodessa laskenut noin 80:stä 50–60:een, ruotsinkielisissä vuosiluokissa noin 140:stä 110–120:een.

#