lauantai 11.7.2020 | 17:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Elias "Elb" Stenman taisteli tiensä takaisin aivoverenvuodon ja aivoinfarktien jälkeen. Heräsi teho-osastolla räppärin painajaiseen; kohtaus oli vienyt puhekyvyn.

Pirkko Högkulla
Ti 28.1.2020 klo 10:25

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Läheltä piti ettei Elias Stenman itse olisi tässä kertomassa tarinaansa. Siinä "äärimmäisen epätodennäköinen" tapaus, 27-vuotias räppäri-Elb kuitenkin istuu, aivoverenvuodon ja kahden aivoinfarktin jälkeen tiensä takaisin elämään taistelleena, polvilleen iskettynä ja jatkoaikaa saaneena. Mielen nöyrtyminen on tosin tehnyt omalle uholle ja angstille oikein hyvää. Ja mikä parasta: herkistänyt räppärin riimejä.

Sairauskohtaukset jättivät jälkensä, mutta niistä Stenman ei halua tehdä suurta numeroa; mitä nyt joskus väsyttää, päässä välillä jyskyttää, migreeni kaataa petiin ja nuoruusvuosien varjoista palannut paniikkihäiriö käy ahdistamassa nurkkaan, pieneksi. Ne ovat silti kovin pieni hinta elämästä.

Vieläkin vähän hävettää kun teki mieli antaa periksi. Hän oli juuri herännyt Tampereen teho-osastolla räppärin painajaiseen; aivoinfarkti oli vienyt puhekyvyn ja taivuttanut oikean käden kummalliseen asentoon rintaa vasten. Antaa olla, ei tästä mitään tuu, hän ajatteli, mutta luki silti mielessään pienen rukouksen - ensimmäistä kertaa ikinä. Ehkä joku ottikin siitä kopin.

– Olen ollut kolmesti leikkauspöydällä ja jokaisella kerralla selviytymisen mahdollisuus on ollut pieni. Lääkäri sanojen mukaan oli äärimmäisen epätodennäköistä, että minun ikäiseni saa ensin aivoverenvuodon sitten aivoinfarkteja ja vielä selviää hengissä.

Joulukuun 16. päivä 2018. Sunnuntaiaamu aukeaa pienessä kerrostaloyksikössä Pietarsaaressa invalidisoivaan päänsärkyyn. Eikä kyse ole krapulasta.

– Vasen jalka ei toiminut. Myös siitä tiesin, että jostain vakavammasta on kyse.

Stenman soitti ambulanssin ja konkkasi alaovelle auttajia vastaan. Malmilla otetuissa kuvissa näkyi kaksi pullistumaa. Kiireellä Vaasaan, sieltä lääkäri kyytiin ja kohti Tamperetta.

– Väsytti hirveästi, mutta nukahtaa ei saanut. Pelätä en tuossa vaiheessa osannut. Olin lähinnä huojentunut kun kipu oli vihdoinkin lievittänyt.

Tampereella lääkäri kertoi ennen iltakahdeksalta alkanutta leikkausta, että kyse on operaatiosta, josta kaikki eivät selviydy.

– Ok, ajattelin, vaikken ymmärtänyt tilanteen vakavuutta. Kelasin suunnilleen, että huomenna himaan, sitten vaellusmatkalle Thaimaahan kuukaudeksi, Stenman naurahtaa. Eniten funtsasin sitä, voinko tehdä musaa enää ollenkaan.

Stenman silittää muodikkaasti leikattuja hiuksiaan, pitempi päältä, sänkeä sivuilta.

– Ei ole arpia kallossa, ei. Sisälle mentiin tähystyskirurgialla nivusista, Stenman ihastelee lääketieteen keinoja.

Kuntoutusjakson ensiaskeleilla Stenman kuvaa köpötelleensä kuin vanhus fysioterapeutin tuella pitkin teho-osastoa. Hän kertoo miten reipasta vauhtia toipuminen eteni ja jalkakin alkoi hissun kissun toimia. Suihkuun pääseminen omin voimin oli yhtä juhlaa.

Kolmen viikon päästä, tammikuun alkupuolella 2019, koitti odotettu kotiutuminen. Ilo loppu lyhyeen kun toinenkin, pienempi, pullistuma repesi. Takaisin Tampereelle. Pikku juttu, kohta kotona, räppäri tuumaili. Toisin kävi.

– Toisessa leikkauksessa tuli komplikaatio, jonka vuoksi puhe puuroutui ja joudun takaisin teholle odottamaan kolmatta leikkausta. Kolmas leikkaus oli hankala ja sen aikana sain toisen infarktin, jonka vuoksi meni puhe ja oikea käsi, Elias Stenman muistelee.

Hän heräsi yöllä ja yritti puhua, mutta sai aikaiseksi vain käsittämätöntä mongerrusta. Oikea käsi oli taipuneena rintaa vasten. 

– Henkisesti oli totaalisen musertavaa tajuta, etten pystynyt puhumaan. Tiesin mitä sanoa, mutta ääni ei totellut enkä saanut muodostettua tajuttavaa sanaa. En tiedä halusinko kuolla, mutta en ainakaan halunnut sillä hetkellä elää. Ei omaa rap-musaa, ei elämää.

Masentavaa piinaa kesti viikon päivät, kunnes puhe alkoi vähitellen palautua.

– Kaikki sanat ovat liian pieniä kuvaamaan kiitollisuuteni määrää, Stenman sanoo hiljaa.

Käden toiminta normalisoitui sekin vähitellen sitkeän treenin tuloksena.

– Tein väkisin kaiken ja vielä vähän lisää oikealla kädellä, pesin hampaat ja söin vaikka välillä osui aivan minne sattuu, Stenman naurahtaa.

Kuolemanpelon kanssa Elias Stenman kertoo oppineensa jotenkuten elämään ja hyväksymään senkin, että siellä kallossa platinalanka ja suonta auki pitävä stentti ovat, halusi tai ei.

– Pelkäsin vuotojen uusiutumista mielettömästi ensimmäiset kuukaudet. Ehkä henkinen stressi laukaisi uudelleen nuo paniikkihäiriökohtauksetkin, joista kärsin viimeksi nuorena. En tiedä.

Stenman kuvaa kuinka hän seurasi silmä tarkkana pieniäkin nipistyksiä ja puutumisia kropassa. Kova kipu- ja verenohennuslääkitys vaikuttivat osaltaan tuntemuksiin.

– Heti kun kunto salli, puolisen vuotta sairastumisen jälkeen, aloin huolehtia itsestäni paremmin. Parinsadan metrin kävely oli alkuaikoina maksimisuoritus, minkä jälkeen piti palata kotiin ja mennä nukkumaan.

– Lääkärin määräyksestä lopetin tupakoinnin heti – oli muuten helvetillistä. Alkoholiakin käytän enää satunnaisesti.

– Yksikseni viihdyn edelleen, mutta ilman vanhempien tukea en olisi selvinnyt tähän asti. Pomokin sattuu olemaan maailman ymmärtäväisin esimies; jos päänsärky tai väsymys iskee, saan vapaata tarvittaessa, Stenman kiittelee.

Musiikkia Elias Stenman on tehnyt Elb-artistinimellä kymmenen vuotta.

– En osaa laulaa. Siksi rap, hän selittää hymyssä suin.

Tuossa ajassa oppii rytmit ja sovitukset, mutta aiheista voi alkaa olla pulaa.

– Lopulta minultakin pukkasi pelkkää huttua, Stenman arvioi ja tuumii, että siinä mielessä sairastuminen tulikin kuin taivaan lahjana.

Räppäri löysi pitkän matkan varrella oman äänensä. On jotain omakohtaista, mistä ammentaa biisejä.

– Voin tehdä aitoja juttuja elämästä, kuolemasta, mielenterveydestä. Tiedän oikeasti miltä tuntuu, mistä puhun. Samalla voin käsitellä kokemaani, pukea sen sanoiksi.

Elias Stenman aikookin nousta omaäänisenä lauluntekijänä, jos ei siivilleen, niin ainakin jaloilleen. Elb on jo tehnyt comebackin paikallisen menomestan estradilla.

– Musiikki on ainoa haaveeni ja intohimoni. Panostan siihen sataprosenttisesti.

Tämän vuoden aikana on tulossa EP, seitsemän kappaletta herkkää ja tunteellista kamaa.

– Uudet biisini ovat sisällöllisesti kaukana omasta mukavuusalueesta. Olen niissä paljas ja riisuttu, vailla minkäänlaista suojamuuria. Tuntuukin sisäisesti ihmeen vapauttavalta asettaa itsensä alttiiksi, Elias Stenman kuvaa.

Elämän edessä hän ei enää pelkää. Kuolemaa ja kaiken menettämistä kohtaan jäi pieni kammo.

Joskus väsyttää, päässä välillä jyskyttää, migreeni kaataa petiin ja nuoruusvuosien varjoista palannut paniikkihäiriö käy ahdistamassa nurkkaan, pieneksi. Ne ovat silti kovin pieni hinta elämästä.

Elias "Elb" Stenman

Ikä: 27

Sai aivoverenvuodon joulukuussa 2018, minkä jälkeen vielä kaksi aivoinfarktia. Menetti puhekyvyn, oikea käsi lakkasi toimimasta.

Toipumaan päin ja palannut estradille. Osasairauslomalla, tekee nelituntista työpäivää (ilta- ja yövuoroa) elintarviketeollisuussiivouksen parissa, Touch Puhdistuspalvelut Oy.ssä.

Terveydellisinä seuraamuksina mm. väsymys, migreeni ja nuoruusvuosista aktivoituneet paniikkihäiriökohtaukset.

Tehnyt rap-musiikkia kymmenisen vuotta Elb-artistinimellä, julkaissut noin 40 kappaletta Youtubeen. Tänä vuonna ilmestyy EP, seitsemän kappaletta herkkää ja tunteellista kerrontaa.

Esiintynyt lukuisia kertoja Black Sheep Pubissa.

Muuta: Vapaahetkiin kuuluu musiikin, bändin ja kävelylenkkien ohella kanariandoggi Elmo, 2 v ja 60 kg.

#