Urheilu

Jaro hamuaa kohti ikivanhoja unelmia: Oma stadion, oman seudun pelaajiin vahvasti nojaava joukkue ja paluu liigaan – ovatko kaikki suuret tavoitteet toteutettavissa?

Jarosta löytyy ammattimaisuutta, ja Pietarsaari on Suomen mittapuulla erittäin väkevä jalkapallokaupunki, toimitusjohtaja Fredrik Haga sanoo.
Jarosta löytyy ammattimaisuutta, ja Pietarsaari on Suomen mittapuulla erittäin väkevä jalkapallokaupunki, toimitusjohtaja Fredrik Haga sanoo. Kuva: Kristian Sundqvist

Jaro pelaa pääsarjaottelua omalla jalkapallostadionillaan, joka on toimiva, kompakti ja tunnelmallinen. Vieraileva HJK on ihmeissään, kun merkittäviltä osin Pietarsaaren seudun pelaajista koostuva isäntäjoukkue näyttää osaamistaan.

Jaro iskee maalin ja täyteen myyty 3 000 katsojan areena räjähtää huutoon.

Utopiaa? Ehkä tai ehkä ei, mutta seurassa tehdään paraikaa suunnitelmia ja työtä tuollaistenkin unelmien toteuttamiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edustusjoukkuetoimintaa pyörittävän Oy Liga Jaron toimitusjohtajaFredrik Haga paljasti viime viikolla (PS Pulssi 17.1.) että Länsikentän maisemiin todellakin on suunnitteilla oikea jalkapallostadion.

”Lähdemme siitä, että tämän kauden joukkue on helmikuun aikana valmis.” Fredrik Haga Jaron toimitusjohtaja

Joukkueenrakennuksen osalta Jaro on menossa yhä vahvemmin kohti suuntaa, jossa oman seudun miehet muodostavat perustan. Muualta tulevien vahvistusten on siis oltava määritelmän mukaisesti todella vahvistuksia.

– Lähdemme siitä, että tämän kauden joukkue on helmikuun aikana valmis. Kolmesta neljään sellaista pelaajaa joiden pitäisi mahtua avauskokoonpanoon on vielä muualta tulossa, sanoo Haga.

Haga tähdentää, että ”muualta” voi tässä yhteydessä tarkoittaa muualta Suomesta tai vaikka toiselta mantereelta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä kaikki saattaa pitkäaikaisten Jaro-kannattajien korviin kuulostaa hivelevän tutulta. Tuollaisia unelmia on niin stadionolosuhteiden kuin joukkueen kokoamisen osalta Jarossa elätelty jo vuosikymmenten ajan.

Fredrik Haga itse pelasi Jarossa suurimman osan 1980-lukua. Noihinkin aikoihin oli paljon puheenpärinää siitä, että valtaosa pelaavasta joukkueesta tuli muualta.

Keskuskenttää ei tuolloinkaan pidetty katsomo-olosuhteiltaan häävinä, mutta nykyään se on rapistunut muinaisjäänne. Lisäksi katsomoon tuulee ja sataa sisään samalla tavalla vuosikymmenestä riippumatta.

Voivatko unelmat ja todellisuus löytää toisensa 2020-luvulla? Millaisia ovat Jaron urheilulliset tulospyrkimykset tulevan Ykkösen kauden osalta?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tarkkaa tavoitetta ei voi vielä määrittää, mutta tietysti perustavoite joka tapauksessa on ylemmässä loppusarjassa, Haga sanoo.

Ykkönen kokee tänä vuonna perustavia uudistuksia. Sarjan joukkuemäärä kasvaa kahteentoista ja nämä pelaavat ensin kaksinkertaisen runkosarjan.

Kuusi runkosarjan parasta käyvät yksinkertaisen ylemmän loppusarjan ja heikommat putoamissarjan. Peräti puolet alemman loppusarjan joukkueista tippuu kakkoseen.

On siis olemassa jollain tapaa todellinen riski jopa putoamisesta, mikä olisi kivulias isku suurille tavoitteille. Toisaalta jo ylemmän loppusarjan neljänneltä tilalta pääsee play off -vaiheeseen pelaamaan liiganoususta.

– Uusi Ykkönen on vaarallinen sarja, Haga myöntää.

Toimitusjohtaja ja koko Jaro kamppailevat kilpaurheiluun panostavalle seuralle tyypillisessä ristipaineessa: pitäisi tehdä tulosta juuri nyt ja samalla valaa pohjaa tulevalle menestykselle. Oman painolastinsa on Jarossakin perinteisesti tuonut velkataakka.

– Velkatilanne alkaa onneksi olla voiton puolella, Haga huokaa.

Uuteen stadioniin – jota olisi määrä hallinnoida oman stadionyhtiönsä kautta – tarvittaisiin ainakin kolmen miljoonan euron rahoitus. Sen löytymiseen saattaa vaikuttaa myös se, miten uskottavasti edustusjoukkue pelikentillä esiintyy.

Haasteita sekä menestyspaineita riittää ja suuret suunnitelmat kasaavat niitä niskaan yhä lisää. Haga muistuttaa, että Jarosta todellakin löytyy ammattimaisuutta ja että Pietarsaari on Suomen mittapuulla erittäin väkevä jalkapallokaupunki.

– Meillä on junioripuolella mahtavasti huippuosaamista ja kokemusta ja seuratoiminnassa mukana suuret määrä hienoa työtä tekeviä toimihenkilöitä. Jarolaiset eivät ehkä itsekään aina tule ajatelleeksi, miten mahtava juttu meillä täällä on.

Hagalle on rakentunut laajempaa näkökulmaa kolmen pääkaupunkiseudulla vietetyn vuosikymmenen ja kansainvälistenkin haasteiden myötä. Hänen mukaansa pienellä paikkakunnalla voidaan saavuttaa suhteessa paljon enemmän kuin isoissa keskuksissa.

– Pietarsaaressa on hyvät harjoitusolosuhteet ja kaikki aivan lähekkäin, ei meiltä puutu juniorien kehittämisen osalta mitään ja se näkyy tuloksissa.

Tuorein näkyvä tulos on Jaro-kasvatin Simon Skrabbin siirto IFK Norrköpingistä Italian tarunhohtoisen pääsarjan Serie A:n Bresciaan.

Siirrosta eri kanavien kautta kasvattajaseuralle saakka päätyvien rahojen kokonaismäärästä on spekuloitu, mutta Haga haluaa yhä toppuutella asiaa.

– Ei siinä niin isoista rahoista todellakaan puhuta ja niidenkin saamiseen voi kulua aikaa.

Kilpailukautensa tämän viikon lauantaina cup-ottelulla Tellushallissa AC Kajaania vastaan aloittavan Jaron lähitulevaisuutta joka tapauksessa määrittävät suuret ja seuran näkökulmasta suorastaan ikuiset tavoitteet.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä