Paikallisuutiset

Kirjaston nuorisoklubi aloitti varovasti: kävijämäärän uskotaan kasvavan, kun tila tulee tutuksi – nuorisoa on ylipäänsä katukuvassa entistä vähemmän

Kuva: Pentti Höri

Viime lauantain ”ensi-ilta” nuorison pop up -klubilla kaupunginkirjastossa ei vielä aiheuttanut ryntäystä.

– Paikalla kävi viitisentoista nuorta. Osasyynä hiljaisuuteen oli varmaan myös tuulinen ja sateinen sää. Mutta näitä iltoja pitää kokeilla muutaman kerran, jotta ne tulevat nuorille tutuiksi, nuorisosihteeriTiina Höylä-Männistö kertoo.

Paikalla olivat hänen lisäkseen nuoriso-ohjaajaKenneth Huumarsalo ja kirjastonjohtajaLeif Storbjörk.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällaista kokeiltiin jo pari vuotta sitten kertaalleen kirjastossa, mutta nyt on vain oltava sinnikkäitä, jatkettava ja katsottava mitä tapahtuu, Storbjörk sanoo.

– Kirjaston puolesta tämä on myös jonkinlainen ensiaskel ja jään kokeilu kohti omatoimikirjastoa. Katsotaan, toimisiko tällainen järjestely ja kirjaston aukiolo iltaisin muutaman tunnin ilman, että me olemme paikalla.

Omatoimikirjastossa asiakas pääsisi kirjastokortilla sisään ovien ollessa muuten lukossa. Ensimmäinen vaihe tässä on lehtilukusalin käyttömahdollisuus.

Lauantaisin teini-ikäisille tarkoitetuissa Tupakkamakasiinin illoissa on käynyt keskimäärin parikymmentä nuorta. Jotkut ovat moittineet Tupiksen olevan syrjässä keskikaupungilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisaalta nuorison viikonlopunviettotavoissa on tapahtunut reipas kulttuurin muutos.

– Sellaista rundia kuin vielä 1990-luvulla harrastettiin, ei enää ole. Nuoret joko pelaavat kotona tai kokoontuvat alkuillasta Prisman käytäville. Sieltäkin heidät olisi hyvä saada mieluummin tänne, Huumarsalo sanoo.

ABC:llä pari kilometriä kaupungista tapaavat puolestaan kokoontua vähän aikuisemmat nuoret, ja pääasiallinen kulkupeli on silloin auto.

– Lukioikäiset ovat kyselleet jotain omaa kokoontumispaikkaa. Näkisin kirjastossa vähän varttuneemmille nuorille oivallisen paikan juoda kahvia ja keskustella rauhallisessa miljöössä, Huumarsalo sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjaston nuorisoiltoja kokeillaan lauantaisin toistaiseksi 22. helmikuuta saakka. Jatkosta päätetään kertyneiden kokemusten perusteella.

Lukusalissa voi tuolloin juoda kahvia tai mehua, seurustella ja pelata erilaisia pelejä. Myöhemmin paikalle järjestetään myös tilaisuus musisoida ja esiintyä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä