maanantai 30.11.2020 | 00:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vaatteet ja aatteet käyvät käsi kädessä: "Ihmiset ovat nopeita arvioimaan toisia ulkonäön perusteella, varsinkin kun ollaan yhteydessä vieraisiin kulttuureihin ja enemmistöstä poikkeaviin ihmisiin"

Pirkko Högkulla
Pe 10.1.2020 klo 08:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Pukeutuminen on tärkeä osa identiteettiämme. Vaatevalintamme välittävät ympäristöön haluamaamme viestiä ja edesauttavat toisten mahdollisuutta tulkita meitä, arvojamme ja kulttuuria mistä tulemme ja missä elämme.

Näin pohtii Emma Granqvist ja suree samaan hengenvetoon sitä, että ihmiset ovat nopeita arvioimaan toisia ulkonäön perusteella, varsinkin kun ollaan yhteydessä vieraisiin kulttuureihin ja enemmistöstä poikkeaviin ihmisiin.

Espoossa asuva pietarsaarelaislähtöinen Emma Granqvist on tuore muotoilija muodin ja puvustuksen koulutusohjelmasta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. Opinnäytetyönsä The Art of Being Me hän kokosi mm. tekemistään muotikuvituksista, joita inspiroivat todelliset ihmiset.

– Havainnoin pukeutumistyylejä Helsingissä, haastattelin kahdeksaan henkilöä ja tein heistä taiteellisia tulkintoja.

– Tässä projektissa tavoitteenani on ollut korostaa muotipiirtämisen avulla toisaalta yksilöllisyyttä ja toisaalta monikulttuurisuutta sekä edistää tietoisuutta siitä, että vaatteet eivät ole ainoastaan ulkoinen kuori.

– Monikulttuurisuus ja yksilöllinen tyyli ovat kerrassaan hienoja ja kannatettavia asioita.

Yksilöllinen pukeutuminen on ominaista suurimmissa kaupungeissa, joissa ulkoisia vaikutteita on saatavilla kansainvälisen ilmapiirin myötä.

– Urbaani ihminen voi myös helposti sulautua massaan ja olla huomaamaton. Tällöin erottautumisen tarve voi korostua, Granqvist pohdiskelee.

Pukeutumista hän pitää niin ikään kulttuurillisena ilmaisumuotona, joka visualisoi sekä aikaamme että tapaamme suhtautua yhteiskunnan normeihin.

– Monelle myös ekologisuus ja eettisyys ovat tärkeitä ja vaatevalinnat tehdään niiden perusteella.

Se, että Emma Granqvististä tulee vaatealan ammattilainen, ei ole mitään sattumaa.

– Vaatteet ja pukeutuminen ovat aina kiinnostaneet minua. Niin ikään psykologia, sosiologia ja sitä kautta kysymys "miksi ihminen pukeutuu kuin pukeutuu" tarjoavat mielenkiintoisia aihepiirejä purtavaksi.

Pukeutumistyyliin vaikuttavat kolme seikkaa; kulttuuritausta, mitä haluaa viestittää sekä sosiaaliset suhteet kuten ammatti.

– Otetaan esimerkiksi Rodrigo, joka on yksi opinnäytetyöhön haastatteluista. Hän tulee Brasiliasta, eli sademetsäheimossa, jossa tehtiin kasvomaalauksia. Helsingissä hänen pukeutumistyylinsä länsimaistui, mutta siinä näkyy vahvasti luonnon läheisyys.

Omaa tyyliään muotoilija kuvaa värikkääksi.

– Värit piristävät itseäni - ja muita. Lempiväriä minulla ei ole, enää. Aikoinaan oli, mutta opiskeluvuodet opettivat avoimuutta myös värien suhteen.

Näyttelyn avajaisiin Emma Granqvist oli pukeutunut graafiseen, kuosiltaan afrikkalaisvaikutteiseen hameeseen, joka on omaa käsialaa kankaan suunnittelusta ja painamisesta lähtien. Hame kuuluu oman EG Designin Melisma-mallistoon.

– Tykkään keksiä kankaille painatuksia ja vaatteille uusia muotoja.

Tulevaisuudesta muotoilijalla on monia toiveita.

– Teimme ryhmätyönä Sara Aallon konserttiin uniikkeja asuja ja olisi mahtavan hienoa saada tehdä esiintymisasuja artisteille. Työ muotitalossa kiinnostaa tietenkin. Haluaisin myös jatkaa muotipiirtämistä, Emma Granqvist suunnittelee.

The Art of Being Me on esillä After Eightissä helmikuun lopulle asti.

Vaatevalintamme välittävät haluamaamme viestiä ja edesauttavat toisten mahdollisuutta tulkita meitä, arvojamme ja kulttuuria mistä tulemme ja missä elämme.

Näyttely After Eightissä

Art of Being Me -näyttely on pietarsaarelaislähtöisen Emma Granqvistin opinnäytetyö. Hän on valmistunut muotoilijaksi muoti ja puvustus -koulutusohjelmasta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta (Xamk).

Muotoilija haluaa korostaa muotipiirtämisen avulla yhtäältä yksilöllisyyttä, toisaalta monikulttuurisuutta sekä edistää tietoisuutta siitä, että vaatteet eivät ole ainoastaan ulkoinen kuori.

Näyttely koostuu muotipiirroksista sekä omaa Melisma -mallistoa esittelevistä valokuvista.

Esillä 28. helmikuuta saakka.

#