maanantai 30.11.2020 | 00:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Golfarit korkkasivat tammikuunkin: Pirilössä pelataan täyttää häkää heti, kun lämpömittari kipuaa nollan yläpuolelle – pelikelejä on tälle talvelle riittänyt

Pentti Höri
To 9.1.2020 klo 17:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ruoho vihertää, pilven raoista tuikahtaa melkein hetkeksi aurinko ja ilmassa on pientä tihkua. Mittari näyttää kuutta lämpöastetta.

Toisin sanoen voisi kuvitella viettävänsä suomalaista juhannuksenalusviikkoa.

Vaikka eletään keskellä tammikuuta, soratien pätkä Pirilön golf-kentälle ei ole lumen ja jään peitossa. Liukkauden tunnun aiheuttaa toista tuumaa vahva lieju, kuin kevään kelirikon aikaan konsanaan.

Pirilön kentältä löytyy tammikuisena keskiviikkona puoli tusinaa sangen hyväntuulista herraa varusteineen. On alkamassa keskinäinen kisa.

– Aina kilpaillaan, mutta kahveista vaan, porukka nyökyttelee.

Lienee ensimmäinen kerta, kun Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiä hiihdetään ja ulkogolfia pelataan samalla viikolla.

– Tammikuun ensimmäisenä ja toisena päivänä olen joku vuosi sitten pelannut täällä, Eino Keto muistaa.

Kyllä, kyseessä on uusi ennätys.

– Koskaan ennen emme ole näin pitkälle tammikuulle pelanneet. Mutta kuten näet, kenttä on ihan ok, Matti Rajala sanoo.

Tänä talvena suomalaisten uudeksi talvilajiksi on singahtanut golf. Etelä-Suomen kentillä pelataan edelleen täyttä häkää, niin myös Pietarsaaressa.

Talvipeli onnistuu, jos lämpötila on hyvästi plussan puolella.

– Ehtona on, että nurmikon ei saa olla kuurassa. Jos on, ruoho katkeaa jalan alla. Silloin kestää aika pitkälle kesään, ennen kuin se toipuu siitä, Rajala selvittää.

Talvella käytetään myös varagreenejä, mutta muuten peli on sitä samaa mitä kesäkeleilläkin. Melkein. Vaatetus on toinen.

– Onhan tämä erilaista kuin t-paidalla pelattaessa. Mutta monesti toukokuussa ja syksyisinkin saattaa olla yhtä kylmä.

Golfpallo reagoi kylmyyteen menettämällä osan elastisuuttaan.

– Sanovat, että kylmyys lyhentää pallon lentorataa 10–20 metriä, miehet tietävät.

Pietarsaarelaisgolfarit ovat innostuneet talvisista pelikeleistä. Matti Rajala sanoo olevansa jo neljättä kertaa kentällä kuluvan vuoden puolella – kutakuinkin siis joka toinen päivä. Joulukuussa on pelattu niin ikään.

– Vielä on kokeilematta helmikuu ja maaliskuu. Kaikkina muina kuukausina olen nyt pelannut golfia Suomessa. Jos on tämmöisiä kelejä, niin pian pääsee kentälle vuoden ympäri, Tapio Koski kertoo.

Ahaa, enää ei golfarin tarvitsekaan lähteä talvella etelään päästäkseen pelaamaan?

– Ehei, siitä ei luovuta. Meillä on tällainen kolopalloporukka, joka käy Espanjan Fuengirolassa kerran talvessa. Sitä ei jätetä välistä!

Talvisin palloa lyödään muuten muun muassa simulaattorissa. Mutta porukan mukaan ulkona pelaaminen pitää mukavasti yllä tuntumaa kevättä ajatellen.

Harrastus tuntuu jatkuvan. Seuraavan parin viikon sääennuste lupailee Pietarsaareen plus-asteita päivittäin.

Golfkenttää ei periaatteessa hoideta talvisin mitenkään. Kevään kolkutellessa sille voidaan levittää kalkkia, ja huhtikuun vaiheilla greeneiltä aurataan lumet ja ne peitellään harsolla.

Kesäkausi alkaa tavallisesti äitienpäivän tienoilla.

Pietarsaaren Golf ry. perustettiin vuonna 1978. Vuonna 2003 Pirilön kentälle saatiin täysi mitta eli 18 reikää. Seuralla on noin 500 jäsentä.

Yhdistysaktiivi Per-Erik ”Pärä” Nyrösen mukaan jäsenmäärä on alakanttiin, jos ajattelee toiminnan pyörittämistä talouden valossa.

– Noin tuhat olisi hyvä olla. Yksi kenttä vaatisi ympärilleen 50 000 ihmistä, ja meillä on tälle väkimäärälle kaksi kenttää. Siinä on pikkuinen haaste, mutta hyvin tämä on toiminut, Nyrönen kertoo.

Pirilössä järjestettiin viime vuoden aikana noin 70 kilpailua, joista osa oli isompiakin kansallisia.

– Jäseniä meillä on Amerikkaa, Sveitsiä ja Ruotsia myöten. He ovat pietarsaarelaista syntyperää, ja tulevat tänne kesäisin pelaamaan.

Nyrösen mukaan kentälle tehdään joka vuosi joitakin korjaus- ja huoltoinvestointeja. Sen laajentaminen ei ole enää tarpeen, mutta täyden palvelun ravintola ja sauna olisivat golf-väen toiveissa.

#