maanantai 30.11.2020 | 01:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Runeberginviikolla katse miehiin ja poikiin: Suomenkielisinä teemoina muun muassa avioero miesten silmin ja keinot poikien lukumielenkiinnon herättämiseen

Pentti Höri
Ke 8.1.2020 klo 06:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vuoden 2020 Runeberginviikolla (2.–9. helmikuuta) suomenkielisessä tarjonnassa ovat pitkälti päärooleissa miehet ja pojat.

Maanantaina 3. helmikuuta Rosenlundin pappilassa kysellään, minne rakkaus hävisi.

Miesten ja isien roolista ja ajatuksista avioerossa keskustelevat kirjailijat Lauri Ahtinen ja Tuomas Rajala. Keskustelua vetää perheneuvoja Jan-Erik Nyberg.

Ahtinen (Eropäiväkirja) ja Rajala (Isävuoro) ovat molemmat kirjoittaneet erojensa jälkitunnelmista.

Ilta on suomenkielinen, mutta kysymyksiä voi esittää myös ruotsiksi.

Miksi niin moni poika tippuu nyky-yhteiskunnan kyydistä? kysytään keskiviikkona 5. helmikuuta kaupunginkirjastossa.

Sanataideohjaaja ja kirjallisuuslehti Kiiltomato.netin päätoimittaja Aleksis Salusjärvi ja kouluttaja, tietokirjailija Päivi Jokitalo keskustelevat siitä, miten lukemisesta tehdään kiinnostavaa ja pojista tehdään lukijoita.

Salusjärvi kiertää opettamassa nuorille tekstitaitoja ammattikouluissa, erityiskouluissa ja vankiloissa.

Kirjailijat Anniina Mikama ja Laura Ertimo vierailevat Runeberginviikolla Pietarsaaren kouluissa.

Anniina Mikama on kirjailija ja kuvittaja, joka kirjoittaa lapsille ja nuorille, jotka pitävät seikkailuista ja jännityksestä.

Maantieteilijä Laura Ertimo kirjoittaa tietokirjoja ensisijaisesti lapsille, mutta toivoo myös aikuisten tarttuvan aiheisiinsa. Ertimon mielenkiinto kohdistuu erityisesti ihmisen ja ympäristön monimuotoiseen suhteeseen.

Hänen vierailunsa ajoittuu varsinaista Runeberginviikkoa seuraavalle viikolle.

Tämänvuotinen kulttuuriviikko alkaa sunnuntaina 2. helmikuuta Runeberginjuhlalla Schauman-salissa.

Pietarsaaren kaupungin järjestämän tilaisuuden ohjelmakokonaisuus on näyttelijä Johan Fageruddin ja muusikko Mikael Svarvarin käsialaa.

Juhlassa esiintyvät muun muassa Kajsa Dahlbäck, Sarina Kettunen, Jakobstads Sångarbröder, Kentin isä Guy ja Sonja Biskop.

Juhlan aikana jaetaan myös Pietarsaaren kulttuuripalkinto 2020. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Runeberginpäivänä 5. helmikuuta järjestetään kaksikielinen virsi-ilta Pietarsaaren kirkossa. Tuolloin lauletaan Johan Ludvig Runebergin kirjoittamia tai kääntämiä virsiä, joita virsikirjasta löytyy peräti 28 kappaletta.

Pietarsaaren suomenkielisen ja ruotsinkielisen seurakunnan kirkkokuorot osallistuvat kanttoreitten Lisen Borgmästars, Annika Wester ja Mirkkalea Konttilan kanssa.

Taiteilija Johan Sandås kerää ihmisten tunteita ja mielipiteitä elämästä Pietarsaaressa. Tätä materiaalia käytetään myöhemmin maaliskuussa tilapäisen taideteoksen luomiseen kaupunkiin.

Otsikolla ”Rakastatko kaupunkiasi” Sandås on tavattavissa kolmesti viikon aikana Campus Allegrossa, Tupakkamakasiinissa ja kaupunginkirjastossa.

Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan myös Pietarsaaren museon uudistettavaksi tulevaan perusnäyttelyyn ja museon tuleviin tapahtumiin.

Info- ja keskustelutilaisuus otsikolla ”Suuria unelmia museossa” järjestetään torstaina 6. helmikuuta Malmin talossa. Musiikkia illan päätteeksi tarjoilee Matilda Ångerman.

Pietarsaaren Valokuvakerhon näyttelyn avajaiset pidetään keskiviikkona 5. helmikuuta Tupakkamakasiinilla.

Kaupunginkirjastossa voivat lapset samana iltana kertoa tarinaa siitä, mistä tykkäävät. Sanataidepajan tilaisuudessa päästään jakamaan itselle tärkeitä asioita.

Torstai-iltana 6. helmikuuta Wava-opiston opiskelijat esittävät Schauman-salissa musiikkia ja muuta ohjelmaa, jonka he ovat itse luoneet tai luovat paikan päällä.

Ruotsinkieliset tilaisuudet käynnistyvät maanantaina 3. helmikuuta kaupunginkirjastossa. Ruotsalainen kirjailija Rose Lagercrantz kertoo ja vastaa kysymyksiin kirjoista, kirjoittamisesta ja kaikesta, mitä väliin mahtuu.

Menetetyistä lukijoista keskustellaan Campus Allegron Rotundassa tiistai-iltana 4. helmikuuta. Tässäkin huomio kiinnittyy poikien lukemiseen tai paremminkin sen puutteeseen.

Osallistujat ovat Axel Åhman, Ida-Lina Nyholm ja Lena Sågfors. Toimittaja Pär Jonasson toimii keskustelun juontajana.

Pohjoismaisittain tunnettu luennoitsija Lars Losvik kertoo Pietarsaaren lukiolla 5. helmikuuta siitä, miten selviytyä jatkuvan muutoksen ja korkeiden odotusarvojen keskellä.

Samana iltana Hannah Norrena ja Eva Frantz keskustelevat parisuhde-podcastissa, joka lähetetään suorana kaupunginhotellista.

Ruotsalainen toimittaja-kirjailija Fatima Bremmer ja Sofie Stara keskustelevat torstaina 6. helmikuuta kaupunginkirjastossa.

Bremmer voitti Augustpalkinnon elämäkerrallaan Ester Blenda Nordströmistä, jota on pidetty Ruotsin ensimmäisenä tutkivana journalistina ja joka kirjoitti tyttökirjoja.

Illan teemana on Nordströmin perintö ja kirjoittavien naisten arki tänä päivänä.

Kuluvan vuoden Runeberginviikko päättyy sopraano Tanja Kauppinen-Savijoen ja pianisti Kaj Ekmanin konserttiin Schaumansalissa sunnuntaina 9. helmikuuta.

Konsertin teemana on Pohjolan luonto vanhoina tuttuina ja myös uudempina sävelminä.

#