perjantai 14.8.2020 | 21:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tiimityö toi tehokkuutta toimintaan

Alerte Oy on toiminut kolme vuotta

Heimo Riihimäki
Pe 3.1.2020 klo 15:36 | päivitetty pe 15:38

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Toimitusjohtaja Håkan Forss on tyytyväinen Alerten kolmen ensimmäisen toimintavuoden tuloksiin. Kaupungin tukipalveluja tuotetaan tehokkaammin ja edullisemmin kuin ennen.

– Kehitys perustuu suurelta osin siihen, että henkilöstö osallistunut töiden suunnitteluun ja on siis osoittanut valmiutta muutoksiin, Håkan Forss sanoo.

– Lisäksi olemme investoineet kunnollisiin koneisiin ja laitteisiin. Ne maksavat, mutta niiden ansiosta työ sujuu tehokkaammin.

Alerten töiden suunnittelu jatkuu. Muun muassa uuden päiväkodin valmistuminen asettaa uudenlaisia haasteita niin keittiö- kuin siivoushenkilökunnallekin, mutta antaa myös mahdollisuuksia tehostamiseen, kun keittö- ja siivoushenkilökunta toimii yhtenä tiiminä.

Alerte perustettiin huolehtimaan Pietarsaaren ruokahuollosta, siivouspalveluista, kiinteistön- ja kadunhoidosta, puistoista sekä liikuntalaitoksista ja ulkoilureiteistä.

Ruokahuollon uudistus herätti aluksi hieman kritiikkiä. Cook & Chill -menetelmään eivät kaikki luottaneet.

– Nyt tuo menetelmä on opittu, Håkan Forss sanoo.

– Lapset syövät hyvällä ruokahalulla. Lukiossa tosin syöjien määrä voi vaihdella suurestikin, koska kaikki eivät pidä kaikista ruokalajeista. Mutta kaupungin, sosiaali- ja terveysviraston sekä Alerten työntekijät syövät samaa ruokaa. Malmin keittiöremontin valmistuttua henkilökunnalla on nyt kaksi ruokapaikkaa, toinen lukiossa ja toinen Malmilla.

Ruokahuollosta löytyy yksi esimerkki Alerten tavasta järjestellä töitä.

– Kirkkorannan keittäjän työaika ei oikein riittänyt kaikkeen eikä ollut mahdollista palkata lisää väkeä. Istuttiin pohtimaan asiaa. Lopulta siivoojat huomasivat, että kun he järjestelevät töitään, he voivat mennä vähäksi aikaa keittäjän avuksi.

Tiimityö on Håkan Forsin mukaan ollut avainsana työn tehostamisessa.

– Kiinteistöhuollossa muodostimme kahden miehen tiimejä ja se kannatti. Kaksi käsiparia on enemmän kuin osiensa summa. Katujen kunnossapitoa uudistettiin henkilökunnan esityksestä niin, että kaikille saadaan säännöllisesti vapaata. Esimerkiksi talvisin ei työvuoroja voi sovittaa sään oikkujen mukaan, joten tarvittiin toisenlainen järjestelmä.

Toinen tehostamiskeino on investointi uusiin koneisiin.

– Isolla autolla voi keväisin kerätä hiekat koko kadun leveydeltä kerralla. Kun on isot hiekka- ja vesisäiliöt, voidaan kerralla hiekoittaa tai pestä pitkät katuosuudet ilman, että pitäisi välillä ajaa varikolle hakemaan täydennystä.

Tapaninniemen varikolla on nykyisin sisätilaa työkoneiden huoltoon ja korjauksiin. Varsinkin pakkasella järjestelyn etu on ilmeinen.

– Valtakunnallisessa asukaskyselyssä saimme viime vuonna aiempaa paremmat arvosanat. Esimerkiksi katujen talvikunnossapidon arvosana nousi meillä enemmän kuin muissa kyselyssä mukana olleissa kaupungeissa.

Talviauraus sujuu suhteellisen nopeasti, kun työhön palkataan myös yksityisiä yrityksiä.

– Liukkauden esto sujuu hitaammin, koska se tehdään omana työnä. Investointien jälkeen sekin on tehostunut.

Viime syksynä yhdistettiin katujen kunnossapito, puutarha ja liikuntapaikkojen hoito yhteen yksikköön.

– Talvisin puutarhalla on vähemmän työtä kuin muulloin. Nyt puutarhan henkilöt voivat osallistua katujen ja koulupihojen talvikunnossapitoon. Katujen kunnossapidon isot koneet auraavat myös koulukiinteistöjen isot alueet muun aurauksen yhteydessä, ja kiinteistöhuollon koneet, joissa talvella on myös puutarhanhenkilökuntaa, auraavat kiinteistöjen kapeammat tilat.

Ebba Kiinteistöt on kiinteistöhuollon puolella merkittävä asiakas Alertelle.

– Juoksevien toimintojen ohella meillä on ollut erilaisia projekteja, kuten esteettömän ulkoilureitin rakentaminen Fäbodaan, rantapolku Kilisaareen ja pyörätie Tanhuantielle.

Alerten vuosibudjetti on noin 12 miljoonaa euroa. Håkan Forss arvioi, että jos kaupunki haluaa tinkiä menoista lisää, on tehtävä valintoja.

– Tehostamisella ei enää löydy merkittäviä säästöjä. Rahanmenoa voi vähentää vähentämällä palvelujen ostoa. Mutta esimerkiksi siivouspuolella ei enää pidä paikkaansa, että yksityisten palkkakulut olisivat pienemmät kuin julkisella puolella. Työehtosopimusten eroja pienennettiin muutama vuosi sitten.

Vuonna 2020 kehitettävää on yhä. Esimerkiksi uusi päiväkoti Alma saadaan pian käyttöön.

– Siellä on yhtenä haasteena, että erillistä ruokasalia ei ole, samassa tilassa myös leikitään. Siivoojien ja keittiöhenkilökunnan yhteistyötä tarvitaan. Oma juttunsa on, että päiväkoti on käytössä myös viikonloppuisin.

Alerte

Perustettu 2017

Henkilöstö noin 250

Työvuosia 238

Liikevaihto 12 me

Toimialat ruokahuolto, siivouspalvelut, kiinteistön- ja kadunhoito, puistot sekä liikuntalaitokset. ulkoilureitit.

#