Paikallisuutiset

Bergwallin Leipäkulma avaa ovensa kävelykadulla Pietarsaaressa: Tarjolle tulee leipomo- ja konditoriatuotteiden lisäksi itsetehtyjä karamelleja.

Pietarsaari

Anette Bergvall-Fagerströmillä on hymy herkässä. Leipomoyrittäjän pitkäaikainen haave tuoreen leivän ja muiden leivonnaisten omasta myyntipisteestä Pietarsaaren keskustassa toteutuu. Bergwallin leipomon Leipäkulma avaa ovensa perjantaina 29. marraskuuta kävelykadun ja Isonkadun kulmauksessa, R-kioskin entisissä tiloissa.

Aluksi käytössä on puolet liiketilasta. Kun loputkin neliöstä saadaan pikkuhiljaa käyttöön voidaan asentaa uuni ja alkaa myös leipoa leipää paikan päällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leipäkulmaan kuuluu niin ikään pieni, pop-up -tyyppinen kahvila, josta saa toistaiseksi perinteistä kahvia.

"Nähtäväksi jää vaikkapa kuinka hyvissä ajoin halutaan tulla hakemaan pullat ja aamiaissämpylät ennen töihin lähtöä".

Leipäkulman valikoimassa on leipomotuotteita leivistä pulliin ja konditoriatuotteita kakuista täytekakkuihin. Erikoisuutena ovat itsetehdyt karamellit, suklaasta marshmelloon. Karamellien valmistuksesta vastaa pääsääntöisesti tytär Elin Blomqvist.

– Heti avajaisiin tulee tarjolle joulukonvehteja.

Anette Bergvall-Fagerström kertoo, että alkuvaiheessa kaikki tuotteet leivotaan Sansundissa ja kuljetetaan Leipäkulmaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Leipäkulmaan tulee mikroleipomo hieman myöhemmin. Se aloittaa toimintansa maaliskuussa, jolloin voimme alkaa myös leipoa paikan päällä, lähinnä hapanjuurileipää. Samalla laajennamme kahvilaa ja sortimenttiin tulee mm. erikoiskahveja ja -teetä, kuuluvat suunnitelmat.

Konditorian pyörittäminen ei ole Bergwallille mikään uusi juttu.

– Meillä oli kondis kävelykadulla jo 1980-luvulla. Tuohon aikaan kaupungissa oli kaikkiaan kolme konditoria. Jaoin työaikani meidän konditorian ja leipomon kesken, kunnes päätin jättää kahvilayrittämisen ja panostaa leipomoon. Nyt taas oli hyvä hetki satsata omaan konditoriaan ja leipäpuotiin, Bergvall-Fagerström huomauttaa.

– Idea on muhinut mielessä pitkään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Matkoilla olen tavannut poiketa paikallisiin leipäpuoteihin ja monesti ajatellut ostoksia siellä tehdessä, että Pietarsaari tarvitsee samanlaista. Niihin on muuten helppo löytää korttelienkin päästä, vastaleivotun leivän vastustamattoman tuoksun houkuttelemana.

Aukiolot riippuvat pitkälle asiakkaiden toiveista.

– Nähtäväksi jää vaikkapa kuinka hyvissä ajoin halutaan tulla hakemaan pullat ja aamiaissämpylät ennen töihin lähtöä. Ja perjantaipullahan on paljon enemmän kuin pelkkä pulla; siitä lähtee vähitellen mukava laskeutuminen viikonloppuun.

Anette Bergvall-Fagerström on leipomoyrittäjä toisessa polvessa.

– Synnyin 1965 ja vanhemmat perustivat leipomon seuraavana vuonna. Olen käytännössä siis ollut mukana kuvioissa aina. Sukupolven vaihdos toteutettiin vuonna 2012. Vanhemmat ovat edelleen kulisseissa, hymyilee Anette Bergvall-Fagerström.

Bergwallin leipomolla on 19 vakituista työntekijää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä