Viihde

Palvelukoti Rauhala juhlii iloiten nykytilanteesta – 50-vuotisjuhlat sunnuntaina kahdessa osassa

Rauhalan palvelukoti juhlii 50 vuotta. Sen johtaja Lisbet Adler-Miettinen tulee toimineeksi työssään 40 vuotta.
Rauhalan palvelukoti juhlii 50 vuotta. Sen johtaja Lisbet Adler-Miettinen tulee toimineeksi työssään 40 vuotta. Kuva: Tutta Koskela

Rauhalan palvelukoti juhlii puolta vuosisataansa ensi sunnuntaina 24. marraskuuta.

Rauhala ei ole voinut koskaan yhtä hyvin kuin nyt taloudellisesti ja toiminnallisesti. Raha on aina ollut tiukassa, mutta koskaan ei sen tarpeellisuutta ole kyseenalaistettu. Oman äidinkielen käyttö vanhuudessa on elämänlaadulle elintärkeää.

Sunnuntaina kaikelle kansalle tarjotaan kakkukahvit avoimin ovin Rauhalassa myöhään iltapäivällä. Sen jälkeen alkaa asukkaiden oma juhla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteistyökumppanit, työntekijät ja kannatusyhdistyksen aktiivit kutsutaan päiväjuhlaan seurakuntakodille.

Juhlaluennon pitää Roihuvuoden palvelukodin johtaja Maritta Haavisto aiheenaan henkilöstön hyvinvointi ja yhteisöllisyys. Haavisto on kehittänyt Helsingin kaupungin vanhustyötä.

Musiikista juhlassa vastaa Folk is Happening Heikki Nikulan johdolla.

Rauhalan historiaa kerrataan kuvin ja muisteloin. Palvelukodin johtaja Lisbet Adler-Miettinen tulee olleeksi 40 vuotta talon johtajana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rauhala perustettiin tätienergialla vanhainkodiksi suomenkieliselle väestölle.

Vanhaan puutaloon Strengbergin taakse päästiin muuttamaan vuonna 1969. Sitä ennen varoja Rauhalan eteen kerättiin niin ompeluseurassa, konsertein, arpajaisin kuin myyjäisin. Lopulta Rauhalasta tuli lähes kaikkien pietarsaarelaisten hanke.

Uuteen Rauhalaan päästiin muuttamaan vuonna 1985. Viisaasti uusi kiinteistö sijoitettiin lähes kaupungin keskustaan Loveretiin.

Pian 22 asukkaan Rauhala kävi ahtaaksi. Sen suurlaajennus valmistui 1999. Paikkoja tuli lisää kymmenkunta ja yleistilat remontoitiin uuteen uskoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talous on saatu kuntoon rakenteita muuttamalla. Keittiö yksityistettiin. Palveluseteli otettiin Rauhalassa käyttöön viime vuonna. Samalla palvelukoti jaettiin kolmeksi osastoksi: kahdeksan huoneiston palveluasumiseen, kahdentoista huoneiston ympärivuorokautiseen tehostettuun hoitoon ja yhdentoista paikan dementiaosastoon. Öisin Rauhalassa valvoo nyt kaksi hoitajaa yhden sijasta.

Rauhalassa voi asua elämän loppuun saakka. Siellä tarjotaan myös saattohoitoa, johon henkilökuntaa on koulutettu.

Uusi virikeohjaaja on piristänyt asukkaita ja lisännyt heidän hyvinvointiaan monin tavoin. Tarkoitus on pystyä pitämään hänet jatkossakin.

Rauhalan toiminnasta vastaa kannatusyhdistyksen hallitus, jonka puheenjohtajana toimii Ulla Lundell-Muittari.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä